Uhapšen urbanističko građevinski inspektor Rašković: Omogućavao radove na objektu propuštajući da vrši službene radnje

Krivična prijava podnijeta je i protiv šest osoba koje su se predstavljale kao vlasnici zbog gradnje bez dozvole i navođenja na ovjeravanje neistinitih dokumenata

41506 pregleda 54 reakcija 47 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.06.2024. 14:59h

Urbanističko građevinski inspektor Vladimir Rašković (55) uhapšen je zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj, a protiv Rajka Kneževića (43), Dragana Kneževića (72), poslanika Ujedinjene Crne Gore Vladimira Dobričanina (51), Radeta Kneževića. (38), Hajra Ljuškovića (64) i Sonje Knežević (45) podnijeta je krivična prijava zbog, između ostalog, gradnje bez dozvole i navođenja na ovjeravanje neistinitih dokumenata.

Njemu je, saopštili su iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, određeno zadržavanje do 72 sata .

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Odsjeka za borbu protiv korupcije, ekonomskog kriminala i sprovođenja finansijskih istraga su nakon sprovedenih višemjesečnih izviđajnih radnji, po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, uhapsili Raškovića.

"Naime, urbanističko građevinski inspektor V.R. je, kako se sumnja, u periodu od januara do aprila tekuće godine, ovim licima omogućio da obave značajne radove na objektu, propuštajući više službenih radnji koje je bio dužan i u obavezi izvršiti, na koji je način izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret", rekli su iz Uprave policije.

Navnodnim vlasnicima - R.K. (43), D.K. (72), V.D. (51), R.K. (38), H.Lj. (64) i S.K. (45), se na teret stavlja krivično djelo građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje jer su, naveli su iz UP, bez dozvole državnih organa vršili radove na objektu, a legitimisali su se pred nadležnim organima kao vlasnici djelova objekta ili investitori.

"Nadalje, terete se i za krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, jer su se lažno predstavili kao vlasnici djelova objekta, pri čemu je R.K. (43) u aprilu 2024. godine, nastavio radove i nakon postavljanja table o zabrani radova, čime je počinio i krivično djelo skidanje i povreda službenog pečata".

Iz policije su kazali da su u postupku do podnošenja krivične prijave došli do sumnje da su prijavljeni počinili krivična djela na način što su angažovali jedan privredni subjekat, u cilju snimanja objekta, i pri tom se legitimišući kao vlasnici djelova objekta iako za to nemaju nikakav zakonski osnov, navedeni akt koristili u pravnom saobraćaju, kako bi se pred nadležnim organima legitimisali kao stvarni vlasnici.

"Službenici Sektora za borbu protiv kriminala će nastaviti intezivne aktivnosti na suzbijaju nezakonitosti u svim oblastima nadležnosti, sa posebnim fokusom na korupciju u državnim organima i organima javne i lokalne samouprave, te preduzeti aktivnosti na identifikaciji lica koja vrše građevinske radnje suprotno zakonskim propisima", zaključuju iz policije.

Bonus video: