Abazović: Lazović da kaže zna li šta o dogovorima za ubistvo Jovanovića

"Operative informacije i ranije su govorile da bi Lazović i još neke osobe iz tadašnje službe bezbjednosti mogle dati veoma značajne odgovore na pitanje ko je ubio Duška Jovanovića. Zahvaljujući istraživačkoj novinarki iz Trebinja, Nataši Miljanović Zubac, to je sada dobilo regionalni karatker", kazao je lider Građanskog pokreta URA

33151 pregleda 233 reakcija 63 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Luka Zeković
Dritan Abazović, Foto: Luka Zeković

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović pozvao je vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića da izda obavezujuće uputstvo kako bi se u istrazi ubistva Duška Jovanovića saslušao dugogodišnji tajni agent Zoran Lazović.

Vlasnik i glavni urednik lista Dan ubijen je 27. maja 2004. godine, a odgovorni za taj zločin nikada nijesu procesuirani.

"Operativne informacije i ranije su govorile da bi Zoran Lazović i još neke osobe iz tadašnje službe bezbjednosti mogle dati veoma značajne odgovore na pitanje ko je ubio Duška Jovanovića. Zahvaljujući istraživačkoj novinarki iz Trebinja, Nataši Miljanović Zubac, to je sada dobilo regionalni karatker i mislim da vrhovni državni tužilac ne smije propustiti ovaj voz, već treba da izda obavezujuće uputstvo da se svaka, pa i najmanja šansa da se dođe do istine o tom zločinu što prije iskoristi. Konkretno, Zoran Lazović bi morao biti pozvan da se izjasni na te okolnosti, iako ne sumnjam da će poreći bilo kakvu vezu sa dogovorima oko tog ubistva, vođenim u, i iza jednog lokala koji je personifikovao eru njihove moći u bezbjednosnom sektoru", rekao je Vijestima Abazović.

Novinarka Radio televizije Republike Srpske na godišnjicu ubistva Duška Jovanovića, na svojoj stranici na društvenim mrežama objavila je da je vrijeme da se "skine crna mrlja sa obraza Crne Gore".

"Vrijeme je sa SDT (Specijalno državno tužilaštvo) i VDT (Vrhovno državno tužilaštvo) pitaju uhapšenog čuvara tajni "Z" koja je bila njegova uloga u ubistvu vlasnika i novinara Dana, Duška Jovanovića", napisala je ona.

Zoran Lazović je, u vrijeme ubistva Duška Jovanovića, bio šef Odsjeka za terorizam u Službi državne bezbjednosti Ministartva unutrašnjih poslova Crne Gore.

Novinar i nekadašnji poslanik ubijen je 27. maja 2004. godine - hicima iz automatskog oružja pokošen je kada je izašao iz redakcije dnevnog lista čiji je bio vlasnik.

Za učešće u ubistvu, za sada, osuđen je jedino Podgoričanin Damir Mandić, kome je Apelacioni sud u aprilu 2017. potvrdio presudu za saučesništvo i osudio ga na 19 godina zatvora. Osim izvršilaca i nalogodavaca tog ubistva pravdi izmiču i oni koji su istragu vodili tako da se istina nikada ne utvrdi. Nije utvrđeno ni ko je odgovoran za to što gotovo dvije decenije nema ozbiljnijih rezultata.

Prošle godine u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, u toj istrazi, saslušano je nekoliko osoba, među kojima i Vesna Medenica, koja je bila vrhovni državni tužilac kada je Jovanović ubijen.

Ona je iskaz dala u istrazi otvorenoj 2021. godine, kojom rukovodi tužiteljka Danka Ivanović Đerić.

Nakon saslušanja, njen pravni zastupnik, advokat Zdravko Begović, kazao je za Vijesti da je Medenica je dala iskaz u svojstvu svjedoka i da on nije prisustvovao tom saslušanju.

“Iz komunikacije sa njom mogu reći da je juče dala sve podatke koje je tada dobila od istražnih organa. Zadovoljna je činjenicom da se nastavlja istraga i očekuje da se uspješno okonča”, izjavio je Begović u junu prošle godine.

Prije nekadašnje VDT i bivše predsjednice Vrhovnog suda, isti status imao je i nekadašnji direktor Uprave policije, Veselin Veljović.

On se, navodno, izjašnjavao na okolnosti nestanka službene zabilješke u kojoj su službenici UP nakon hapšenja jedinog osuđenog za saučesništvo u tom ubistu Damira Mandića upisali sve što im je te noći ispričao.

Veljović je tada Vijestima rekao da je saslušan, ali da detalje ne može iznositi zbog tajnosti postupka, naglasivši da je sa tužiteljkom podijelio sva svoja saznanja o tom predmetu koja će joj možda koristiti u daljem nastavku istage. Objasnio je da neposredno nakon ubistva ni na jedan način nije bio uključen u istragu, već da je u tu istragu uključen godinu i po nakon zločina.

Dugogodišnji prvi crnogorski policajac prije nekoliko godina je, na zatvorenoj sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost, kako su tvrdili parlamentarci, saopštio da je ubistvo Jovanovića operativno riješeno, odnosno da policija zna ko je to uradio, ali da nema materijalne dokaze.

Sredinom septembra 2019. godine rekao je da je umor nadležnog tužioca u noći likvidacije razlog što do kraja nije rasvijetljen slučaj ubistva vlasnika “Dana” i što je taj predmet nepovratno izgubljen.

Lazović je uhapšen 14. aprila po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva. Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja, kojim rukovodi Predrag Šuković, tada su lisice na ruke stavili i bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću.

Bonus video: