Ukinut pritvor Vladimiru Eriću, osumnjičenom u slučaju "Tunel"

Po ocjeni Vijeća Osnovnog suda dovedena je u pitanje osnovana sumnja da je Erić izvršio krivična djela stavljena mu na teret, odnosno više ne postoji dovoljan stepen uvjerenja suda u tom pravcu, saopšteno je iz Osnovnog suda

19227 pregleda 50 reakcija 19 komentar(a)
Privođenje Erića u ODT, Foto: Luka Zeković
Privođenje Erića u ODT, Foto: Luka Zeković

Vladimiru Eriću, jednom od osumnjičenih u slučaju "Tunel", ukinut je pritvor, saopšteno je iz Osnovog suda u Podgorici.

Njemu se na teret stavlja krivično djelo kriminalno udruživanje u sticaju sa krivičnim djelom teška krađa i krivično djelo sprečavanje dokazivanja.

"Vijeće Osnovnog suda u Podgorici nakon izvršenog DNK vještačenja u kojem nije podržana hipoteza da je ovaj okrivljeni jedan od donora biološkog materijala na tragovima iz kojih je dobijen DNK profil, našlo je da je dovedena u pitanje osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio krivična djela stavljena mu na teret. Nakon određivanja i produžavanja pritvora okrivljenom V.E.izvršeno je DNK vještačenje", navodi se u saopštenju suda.

Erić (32), za kojim je crnogorska policija tragala od 28. septembra, uhapšen je na aerodromu u Stokholmu 13. oktobra dok je pokušavao da se ukrca na let za Beograd. Državljanin Srbije, rođen u Loznici, izručen je Crnoj Gori i priveden u Osnovni sud u Podgorici 20. marta, kada mu je određen pritvor zbog opasnosti od bjekstva, a na saslušanju u Osnovnom državnom tužilaštvu je negirao da je učestvovao u obijanju depoa Višeg suda.

"U toku istrage od strane Forenzičkog centra Uprave policije sačinjeni su izvještaji o DNK vještačenju od 15. maja 2024. godine u kojima se navodi da rezultati DNK analize ne podržavaju hipotezu da je okrivljeni V. E. jedan od donora biološkog materijala na tragovima iz kojih je dobijen DNK profil pogodan za interpretaciju u izvještaju o DNK vještačenju.

"Prilikom odlučivanja Vijeće je imalo u vidu dokaze na kojima se ranije temeljio materijalno-pravni osnov odnosno osnovana sumnja da je okrivljeni V. E. izvršio krivična djela stavljena mu na teret, na bazi kojih je istom određen ,a potom i produžavan pritvor u istrazi. Međutim, imajući u vidu navedene rezultate DNK vještačenja koje je izvršeno nakon što je donijeto posljednje rješenje o produženju pritvora, a koje je u smislu osnovane sumnje cijenjeno u kontekstu radnji koje se okrivljenom stavljaju na teret da je izvršio kritičnom prilikom, po ocjeni vijeća dovedena u pitanje osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio krivična djela stavljena mu na teret, odnosno više ne postoji dovoljan stepen uvjerenja suda u tom pravcu. Navedeno za posljedicu mora imati ukidanje pritvora okrivljenom, jer je po zakonu nužno postojanje osnovane sumnje da je izvršeno krivično djelo za koje se tereti okrivljeni u odnosu na kojeg se odlučuje o pritvoru", navodi se u saopštenju Osnovnog suda.

Potjernica je ranije, osim za Erićem, raspisana i za njegovim sugrađanima iz Loznice - Veljkom Markovićem (1991), Milanom Markovićem (1970) i Dejanom Jovanovićem (1993).

Policija je, do sada, uhapsila pet osoba, koje sumnjiči da su povezane sa obijanjem sudskog depoa - Katarinu Baćović, Marijana Vuljaja, Nikolu Milačića i Ivicu Piperovića.

U depo Višeg suda u Podgorici provaljeno je 8. septembra, a lopovi su materijalne dokaze pohranjene u toj prostoriji krali do 11. septembra, utvrđeno je istragom podgoričkog tužilaštva i policije. Istražitelji su otkrili da je podzemni tunel, kroz koji su lopovi ušli u sudski depo, kopan od kraja jula.

Prema istim informacijama, istragom je do sada utvrđeno da su u tom periodu ušli u prostorije depoa, u kojem su izvršili pregled i preturanje više stvari i predmeta u kojima se vode ili su završeni sudski postupci, ali i da su obili zaključanu kancelariju u kojoj se nalazi oružje. Ukradeno je 19 komada oružja.

Bonus video: