Kavčani šili uniforme i mantije: U izbornu bitku kao popovi i policajci

Članovi kavačkog klana planirali da “spremno dočekaju Srbe”, nakon što su čuli da će uoči izbora doći u prijestonicu. U tom kontekstu pominju bivšeg rukometaša Vladimira Mandića i Dodikovog sina, koji “čuda čine po Nikšiću”. “Samo nek dođu, sad pravim 100 uniformi”, poručuje Zvicer, a Kaluđerović dodaje da treba sašiti i popovske odore

123775 pregleda 252 reakcija 158 komentar(a)
Kaluđerović tokom protesta na Cetinju, Foto: Shutterstock
Kaluđerović tokom protesta na Cetinju, Foto: Shutterstock

Nenad Neno Kaluđerović planirao je nabavku policijskih uniformi kako bi “spremni dočekali Srbe” koji su, piše na Skaju, najavljivali dolazak u prijestonicu uoči lokalnih izbora zakazanih za kraj te 2021. godine.

U razgovoru sa šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom, sada odbjegli Cetinjanin pomno planira te aktivnosti, pa govori da bi dobro bilo osim policijskih nabaviti i popovske odore i garderobu kakvu koriste specijalne policijske jedinice...

Razgovor na kriptovanoj telefonskoj aplikaciji počinje nakon što ga Zvicer obavještava da je uoči izbora u Nikšiću dao da se sašije stotinu uniformi i šalje fotografiju kako će da izgledaju.

Tog 25. januara 2021. godine Kaluđerović mu saopštava da su noć ranije bila hapšenja:

“Došli Srbi sa vrećama para, daju, ne pitaju. Ima neki Kosanović, on je glavni”.

Zvicer mu odgovara - “Jes, ono go*no iz NK. Đe su ih hapsili?”.

“Tako mi reče Mićo Spaić. Ali Kosanovića nisu našli”, objašnjava Cetinjanin.

Njegov sagovornik tada pominje nekadašnjeg srpskog rukomentnog reprezentativca Vladimira Mandića, ističući da “čudo radi”...

“On i Dodikov sin. Kažu prijete da će na CT doći kad budu izbori”, odgovara mu Kaluđerović.

“Samo neka dođu, sad pravim 100 uniformi”, poručuje nakon toga vođa zločinačkog kavačkog klana.

Cetinjanina tada zanima kakve Zvicer šije uniforme, pa naglašava: “Biće dočekani. Ako se izgubi Nikšić nema Crne Gore”.

Kavčanin mu šalje fotografiju na kojoj se vide crne džeparice i crna majica.

“Gornji djelovi će biti sa krstašem”, objašnjava.

Tada Kaluđerović konstatuje da takve uniforme ima specijalni tim, a Zvicer mu objašnjava da to nose čak i navijači.

“Ima čičak đe piše grobari. Donijeli su mi 20 ovakvih i dukseva”, prenosi mu Kotoranin.

Kaluđerović tada predlaže da na Kosovu naprave policijske i popovske odore:

“Sa čičkom treba da se naprave, pa da može da se stavi policija. Treba na Kosovo da napraviš 10 policijskih, pa 10 kao SAJ, 10 odora popovskih, sve je to dobro za posao i 10 PJP.”

Nakon što ga Zvicer obavještava da “može na čičak da se stavi što ‘oćeš”, Kaluđerović dodaje da sašiju i vojne...

“Da, da. Ove uniforme sto sam predložio su top za pasao, čak i vojne su dobre”, insistira on.

“Vidjećeš ove kad napravimo”, šalje Zvicer...

Lokalni izbori u Nikšiću te godine održali su se 14. marta.

'Ovakve uniforme šijem', poručuje Zvicer na Skaju
"Ovakve uniforme šijem", poručuje Zvicer na Skajufoto: Skaj/Vijesti

Vijesti su još ranije objavile da su pripadnici kavačkog klana nadgledali funkcionere nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF) uoči nikšićkih izbora 2021. i dogovarali se da “zaždiju” automobil kojim je bivši srpski rukometaš sa tadašnjim poslanikom DF-a Milom Božovićem došao u Nikšić sredinom februara, ali i da “išipkaju” tog političara.

Navodno su i kupovali lične karte i plaćali da njihovi “vojnici” na Grahovu izvižde predstavnike tadašnje izvršne vlasti.

To proizilazi iz međusobne komunikacije koju je odbjegli policajac Ljubo Milović preko kriptovane Skaj aplikacije vodio sa uhapšenim policajcem Petrom Lazovićem i više osoba, a čije transkripte je crnogorskim istražiteljima dostavila Agencija Evropske unije za sprovođenje zakona.

Lazović je o tome pričao i sa šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom.

Aktivnosti oko nikšićkih izbora najviše su ih brinule 27. januara - te noći policija je u Nikšiću privela Mandića, tadašnjeg poslanika DF-a Mila Božovića, Beograđane Dana Šijana i Aleksandra Jokića, Nemanju Bogdanovića iz Sarajeva, Slobodana Lalovića i Blagdana Madžića iz Foče, Trebinjca Dejana Puhala i Miroslava Vujovića.

Policija je tada nezvanično govorila da je ta grupa, među kojima je bilo pripadnika organizovane kriminalne grupe škaljarski klan, u Nikšić došla sa velikom količinama novca, kako bi kupovali glasove za predstojeće lokalne izbore.

Organizator i članovi grupe

Specijalno državno tužilaštvo, između ostalog, tereti Zvicera da je tokom 2020. godine formirao kriminalnu grupu odgovornu za trostruko ubistvo - Damira Hodžića, Adisa Spahića i Mila Radulovića.

Tužioci tvrde da su članovi te kriminalne organizacije postali Milan Vujotić, Slobodan Kašćelan, Nenad Kaluđerović, Veljko Belivuk, Marko Miljković, Kraljević, Vladimir Vučković, Radoje Živković, Dragan Knežević, Ratko Živković, Nebojša Janković, Darko Prelević, Davor Perović, Blagoje Gašić, Dejan Gašić, Nikša Perović, Miloš Radonjić, Petar Đurović, Rade Garović, Mersudin Čalaković, Marko Kilibarda, Aleksandar Paunović, Nikola Spasojević, Radovan Mujović, Milan Knežević, Aleksandar Dragićević, Zoran Kažić, Aleksandar Ljumović, Borko Bešović i Bojan Bešović.

U optužnici su jasno navedene uloge svih u tom zločinu.

Navodi se da je Kaluđerovic preko kriptovane aplikacije SKY, “čistio put” od policije optuženima za ubistvo, pa potom savjetovao Kašćelanu da se tijela ubijenih Hodžića i Spahića spale automobilskim gumama i radi uklanjanja bioloških tragova sipaju kiselina i dimer u unutrašnjost njihovog vozila:

“Kojim su došli na navodni sastanak i kojim vozilom su njihova krvava tijela prevezena nakon ubistva”, navodi se u optužnici SDT-a.

Bonus video: