Vukotić još dvije godine u SDT-u

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović tražio od Tužilačkog savjeta da produži upućivanje tužioca Jovana Vukotića u Specijalno državno tužilaštvo

15949 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Ostaje u Novovićevom timu: Tužilac Jovan Vukotić, Foto: BORIS PEJOVIC
Ostaje u Novovićevom timu: Tužilac Jovan Vukotić, Foto: BORIS PEJOVIC

Tužilački savjet donio je odluku da tužilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Jovan Vukotić i u naredne dvije godine bude upućen na rad u Specijalno državno tužilaštvo (SDT).

Novo upućivanje tužioca Vukotića tražio je glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, a na osnovu člana 24 Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu.

Vukotić je prvi put odlukom Tužilačkog savjeta, 7. juna 2022. godine, upućen u SDT, a tada su po zahtjevu GST-a to tužilaštvo pojačali i tužioci Vukas Radonjić i Tanja Čolan Deretić.

Radonjić i Čolan Deretić u međuvremenu javili su se na oglase TS-a i izabrani su u zvanje specijalnih tužilaca, a tužilac Vukotić to nije učinio.

Jovan Vukotić u SDT-u duži veliki broj najvažnijih i najobimnijih predmeta organizovanog kriminala i korupcije, koji su pokrenuti u protekle dvije godine - podigao je optužnicu protiv kriminalne organizacije Miloša Medenica, a kojom je, između ostalog, obuhvaćena i njegova majka i bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica i još 15 osoba.

Vukotić je podigao i optužnicu u jednom od najsloženijih predmeta SDT-a zbog međunarodnog šverca 4,3 tone kokaina, kojom je obuhvaćena čak 21 osoba - protiv bivšeg predsjednika Opštine Budve Mila Božovića, odbjeglog šefa kavačkog klana Radoja Zvicera i policajca Ljuba Milovića, agenta Petra Lazovića, nekadašnjeg pomoćnika Uprave policije Dejana Kneževića zbog odavanja podataka, ali i još nekoliko bivših i aktuelnih službenika policije...

Tužilac Vukotić podigao je i optužnicu protiv bivšeg direktora Uprave policije Slavka Stojanovića zbog zloupotrebe službenog položaja...

Odlukom o broju tužilaca iz decembra prošle godine u Specijalnom državnom tužilaštvu predviđeno je da rade GST i 16 specijalnih tužilaca, ali kadrovsko jačanje zavisiće od selidbe SDT-a u novi prostor kako bi novi tužioci imali gdje da rade.

U SDT-u trenutno postupaju GST i 14 tužilaca od čega je pored Vukotića još troje na period od dvije godine upućen na rad u SDT - Jelena Protić, Maja Janković i Siniša Milić.

Zbog pokrenutih krivičnih postupaka sa dužnosti su privremeno udaljeni specijalni tužioci Saša Čađenović i Lidija Mitrović, dok je specijalna tužiteljka Ljiljana Lakić upućena u Centar za obuku u sudstvu i tužilaštvu.

100 službenika Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) bilo bi, kako je nedavno najavio glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, esencijalno važno da se poveća broj službenika u SPO

Glavni specijalni tužilac u emisiji “Načisto” na TV Vijesti nedavno je kazao da je obaviješten da će se povećati broj specijalnih tužilaca, te da će novom odlukom ubuduće biti 20 tužilaca u SDT-u.

“Esencijalno je važno i da se u SPO-u poveća broj službenika policije, da ih bude najmanje stotinu”, najavio je GST.

Prazna Dva sanduka, selidba do Nove godine?

Zgrada stare Vlade, kolokvijalno nazvana Dva sanduka, odlukom Vlade ispraženjena je oko 20. maja, a u toku je izrada projektne dokumentacije oko postavljanja instalacija slabe i jake struje.

Osim toga radi se na izradi projekta termotehnike i protivpožarne zaštite potrebne za objekat u kojem će ubuduće biti sjedište SDT-a i SPO.

Čeka nove stanare: Stara zgrada Vlade
Čeka nove stanare: Stara zgrada Vladefoto: Luka Zeković

Plan je da se nakon toga posla zgrada bezbjednosno adaptira za potrebe SDT-a i SPO, a prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, to bi moglo biti gotovo do Nove godine.

Zgrada stare Vlade adaptiraće se i opremiti kancelarijskim namještajem i IT opremom uz podršku Evropske unije – Eurola i Ambasade SAD u Crnoj Gori, koje će finansirati taj dio.

Kako se radi o štićenom objektu od posebnog značaja, Specijalno državno tužilaštvo je obezbijedilo idejno arhitektonsko rješenje, kojim se neće mijenjati konstruktivni elementi, niti spoljni izgled zgrade.

Bonus video: