MUP odbio zahtjev Milovića da se naoruža

Ministar pravde odbijen zbog zakonskih smetnji jer nije pravosnažno okončan prekršajni postupak, koji je protiv njega pokrenut zbog drskog ponašanja prema novinarki. Milović potvrdio “Vijestima” da je zahtjev za odobrenje za nabavku oružja podnio radi sportskog streljaštva, “kojim se bavi još od osnovne škole”. “Po okončanju pomenutog prekršajnog postupka, ponovo ću podnijeti zahtjev za izdavanje odobrenja za nabavku oružja radi bavljenja sportskim streljaštvom”, najavio je on

44486 pregleda 16 komentar(a)
Tražiću dozvolu opet po okonačanju prekršajnog postupka: Milović, Foto: BORIS PEJOVIC
Tražiću dozvolu opet po okonačanju prekršajnog postupka: Milović, Foto: BORIS PEJOVIC

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) odbilo je zahtjev ministra pravde Andreja Milovića za izdavanje odobrenja za nabavku i nošenje oružja radi bavljenja sportskim streljaštvom.

Milović je odbijen zbog zakonskih smetnji, odnosno jer nije pravosnažno okončan prekršajni postupak, koji je protiv njega pokrenut zbog toga što se, kako je navela Uprava policije, 9. februara u hodniku Skupštine “drsko ponašao prema novinarki Libertasa R. G., oduzimajući joj telefon iz ruke i predajući ga službeniku svog obezbjeđenja”.

Direktorat za upravne poslove, državljanstvo i strance PJ Podgorica je na osnovu sprovedenih dokaza donio rješenje da su te činjenice - smetnja u smislu člana 13 stav 1 tačka 4 Zakona o oružju odnosno kako je navedeno da “nije pravosnažno kažnjen za prekršaj, koji ukazuje da bi oružje moglo biti zloupotrijebljeno, odnosno da nije pokrenut postupak za ove prekršaje”...

Ministar pravde kazao je “Vijestima” da se kao član streljačkog kluba, sporta kojim se bavi još od osnovne škole, MUP-u 21. marta 2024. podnio zahtjev za izdavanje odobrenja za nabavku oružja radi bavljenja sportskim streljaštvom.

“Uz zahtjev sam priložio dokaz o ispunjenosti posebnih uslova za izdavanje odobrenja za nabavku oružja shodno članu 13 stav 2 tačka 2 Zakona o oružju, zajedno sa potvrdom kluba praktičnog streljaštva “Češka zbrojevka”, Shooting Academy Montenegro, koja potvrđuje moje aktivno članstvo”, naveo je Milović.

On je potvrdio da je u obrazloženju rješenja MUP-a navedeno da je njegov zahtjev odbijen zbog toga, kako je naveo, jer je “zbog navodnog oduzimanja telefona Radmili Grbić, novinarki portala Libertas press”, registrovano da se vodi prekršajni postupak OB Podgorica.

“Po okončanju pomenutog prekršajnog postupka, ponovo ću podnijeti zahtjev za izdavanje odobrenja za nabavku oružja radi bavljenja sportskim streljaštvom”, naglasio je Milović.

“Vijestima” je potvrđeno da je Milović uz zahtjev za odobrenje priložio i dokaz o ispunjenosti posebnih uslova za izdavanje odobrenja za nabavku oružja shodno članu 13 stav 2 tačka 2 Zakona o oružju - potvrdu kluba praktičnog streljaštva “Češka zbrojevka”, Shooting Academy Montenegro.

Aktivan član tog kluba, Milović je postao tačno 15 dana prije nego što se obratio MUP-u da mu dozvoli nabavku oružja kategorije B kako bi se bavio sportskim streljaštvom.

MUP je rješavajući ovu upravnu cijenio dokaze, koje je priložio ministar pravde, ali i one koje su pribavili po službenoj dužnosti - da ga nema u kaznenoj evidenciji Ministarstva pravde, uvjerenje Osnovnog i Višeg suda u Podgorici da se protiv njega ne vodi krivični postupak.

Traženi su i izvodi iz prekršajne evidencije Ministarstva pravde, gdje je Milović više puta evidentiran po Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima, ali i to da nije okončan prekršajni postupak koji je protiv njega pokrenut po članu 7 Zakona o javnom redu i miru.

“Nakon sprovedenog postupka i ocjene svakog dokaza pojedinačno i svih dokaza zajedno, kao i pravilno i potpuno utvrđenog činjeničnog stanja od značaja za donošenje zakonite odluke, ovaj organ je našao da su se stekli uslovi za odbijanje zahtjeva, jer se protiv imenovanog vodi prekršajni postupak, a što predstavlja smetnju”, piše u rješenju MUP-a.

U odluci se navodi i da je Milović više puta pozivan da učestvuje u postupku, da se izjasni o svim činjenicama, eventualno predloži nove dokaze, ali da se nije moglo obezbijediti njegovo prisustvo jer se nije odazivao na uredno uručene pozive.

Milović ima pravo žalbe na rješenje Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance PJ Podgorica.

Dan nakon što je MUP donio ovo rješenje - premijer Milojko Spajić podnio je Skupštini predlog za razrješenje Milovića sa pozicije ministra pravde.

Spajić je to najavio noć ranije, optuživši Milovića da je sa šefom države Jakovom Milatovićem pokrenuo “koordinisanu opstrukciju” Vlade.

Prethodno je Milović na konferenciji za novinare pozvao premijera da Skupštini uputi predlog za njegovo razrješenje sa funkcije i kazao da će “svoju inicijativu formalizovati i Spajiću je uputiti u pisanoj formi u što kraćem roku”.

U obrazloženju Spajića navodi se da je ministar Milović u više navrata, kako je napisao, “da je svojim djelovanjem bez prethodne konsultacije sa predsjednikom i članovima Vlade, narušio ukupan kontekst i ugled cijele Vlade, tako i parlamentarne većine čijom je podrškom izabran na funkciju ministra pravde”.

“S obzirom da Andrej Milović nije na adekvatan način odgovorio očekivanjima i zadacima, a da je od izuzetnog značaja za pravni i politički sistem da funkciju ministra pravde obavlja lice sa najvišim stepenom povjerenja od strane izvršne vlasti, uvjeren sam da je potrebno preduzeti neophodne korake i pristupiti razrješenju ministra pravde. U suprotnom, daljim obavljanjem funkcije dodatno bi se ugrozili interesi Crne Gore sa aspekta unutrašnje i vanjske politike, kao i vrijednosti 44. Vlade koje se odnose na meritokratiju i jačanje demokratskih i depolitizovanih institucija”, navodi se u obrazloženju predloga za razrješnje.

Parlament bi o tome trebalo da raspravlja na sjednici 19. juna.

“Nikada nisam nosio pištolj”

Tokom predsjedničke kampanje u martu 2023. godine aktuelni ministar pravde Andrej Milović kazao je da “nikada u životu, pa ni na Cetinju, nije nosio pištolj”.

Tadašnji funkcioner Pokreta Evropa sad oglasio se, 11. marta prošle godine, dan nakon što su neki mediji objavili da je noć ranije, prije održavanja promocije tadašnjeg predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića, navodno, imao pištolj.

“Na snimku sa nemilog incidenta, izazvanog od strane male grupe ljudi, a podstaknutog od strane režima Mila Đukanovića, jasno se vidi da sam tražio telefon, za koji sam mislio da mi je u onom haosu ispao iz džepa”, pojasnio je tada Milović.

Grupa demonstranata protestovala je te kišne noći ispred cetinjskog sportskog centra zbog održavanja konvencije Milatovića, koji je uz pomoć obezbjeđenja i policije uspio da uđe na konvenciju.

OKG i lična bezbjednost

Incident u Skupštini, zbog čega je Uprava policije podnijela prekršajnu prijavu protiv Andreja Milovića i zbog čega ga je MUP formalno odbio za dobijanje dozvole za nabavku otužja, dogodio se nakon burne sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu, kada je obavljeno kontrolno saslušanje ministra pravde, šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića o potencijalnim zloupotrebama u slučaju afere “Do Kvon”.

Na javnom dijelu sjednice čule se brojne optužbe na relaciji Milović-Šuković, a šef SPO, kako su tada “Vijesti” objavile detalje sa zatvorenog dijela sjednice, poslanicima u “gluvoj sobi” iznio je podatke da Milović održava kontakte sa članovima nekoliko organizovanih kriminalnih grupa sa sjevera...

Tada je Šuković preporučio članovima Odbora da sve podatke koje je iznio, zvanično zatraže od Uprave policije.

Milović je tada “Vijestima” rekao da je bio na slavi u Beranama, ali u hotelu gdje je bilo još najmanje 100 osoba, te da su neke i BIL osobe.

“Dakle, moje veze sa BIL licima su što, između ostalog, poznajem određene vlasnike ugostiteljskih objekata još iz perioda advokature, kada sam neke od njih u parničnim i upravnim postupcima zastupao, što sjedim u lokalima gdje ima i BIL lica, što mi je takođe jedan od grehova vezanih i za lokal u centru Podgorice”, rekao je tada Milović.

Nakon sjednice, Milović je naglasio da je “ozbiljno zabrinut za ličnu bezbjednost”, ali i najavio da će tražiti novu bezbjednosnu procjenu.

“Lično smatram da sam ugrožen. Jer ukoliko se iznose podaci o mom privatnom životu i moja kretanja, OKG mogu na vrlo lak način da dođu do mene i da ugroze bezbjednost moju i moje porodice. Tako da, iskreno da vam kažem, osjećam se ugroženo”, naveo je Milović.

Bonus video: