Krivična prijava zbog sumnje na utaju poreza, država oštećena za više od 166.000 eura?

Sumnja se da je N.G, u cilju izbjegavanja poreskih dažbina, za pet godina podigao ukupno 1.342.828,51 eura, bez adekvatne poslovne dokumentacije sa navodnom svrhom plaćanja "materijalni troškovi", "putni troškovi", "zarada i drugih ličnih primanja", "isplata blagajne"...

11114 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala Uprave policije, u koordinaciji sa Sektorom za finansijsko obavještajne poslove, kao i službenicima Poreske uprave su, nakon višemjesečnih aktivnosti, Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru danas podnijeli krivičnu prijavu protiv pravnog lica iz Budve, a ujedno i ovlašenog lica u tom pravnom licu, N.G. (35), zbog sumnje da je počinio krivično djelo - utaja poreza i doprinosa.

"Lice N.G. je, kako se sumnja, počinio krivično djelo utaja poreza i doprinosa na način što je u svojstvu ovlašćenog zastupnika jednog pravnog lica iz Budve u kontinuitetu tokom 2015, 2016, 2017, 2018. i 2019. godine, postupajući u ime i za račun prijavljenog pravnog lica, u cilju izbjegavanja poreskih dažbina, podizao novac u gotovini sa računa prijavljenog pravnog lica kod dvije banke sa sjedištem u Podgorici, u ukupnom iznosu od 1.342.828,51 eura, bez adekvatne poslovne dokumentacije sa navodnom svrhom plaćanja 'materijalni troškovi', 'putni troškovi', 'zarada i drugih ličnih primanja', 'isplata blagajne' i dr, čime je po osnovu nedokumentovanog podizanja gotovine sa računa, utajio porez na dohodak fizičkih lica u iznosu preko 166.602,22 eura i time ostvario protivpravnu imovinsku korist u naznačenom iznosu, a na direktnu štetu budžeta Crne Gore", saopštila je policija.

Poručili su da službenici Sektora za borbu protiv kriminala nastavljaju "intenzivne i prioritetne policijsko-tužilačke mjere i radnje na otkrivanju i procesuiranju odgovornih lica u privrednim aktivnostima", u odnosu na krivična djela koja "sa sveukupnom posljedicom nanose enormne štete po budžet države i njenih građana i podrivaju ekonomski sistem Crne Gore".

Bonus video: