Uz nova vozila stiže i ćirilica: Policija nabavlja "škode" sa natpisom na dva pisma

Do kraja juna policija će dobiti najmanje 45 novih automobila, čime će se konačno riješiti dio gorućeg problema u njenom funkcionisanju, ukupna ušteda 630 hiljada eura, tvrdi ministar Šaranović. Firma "Osmanagić", koja je do sada iznajmljivala automobile policiji, uložila žalbu na pregovarački postupak

101520 pregleda 342 reakcija 207 komentar(a)
Dotrajala vozila mijenjaju novima: Unutrašnjost jednog patrolnog automobila, Foto: MUP
Dotrajala vozila mijenjaju novima: Unutrašnjost jednog patrolnog automobila, Foto: MUP

Do kraja juna Upravi policije biće isporučeno najmanje 45 novih automobila marke “škoda skala”, čime će se poslije pune tri godine konačno riješiti dio gorućeg problema u funkcionisanju javne službe.

Tom i još jednom isporukom vozila, koja se očekuje do polovine jula, država će izbjeći blamažu iz ljeta 2021. godine kada su zbog isteka finansijskog lizinga bili prinuđeni da redom parkiraju patrolne automobile, koji su posljednji put za potrebe UP nabavljeni još 2018. godine.

MUP je u pregovarački postupak i bez prethodnog objavljivanja javnog poziva za nadmetanje, pozivajući se na hitnost postupka, 23. maja raspisao tender na koji su pozvane dvije firme, koje su prije toga na poništeni javni tender, iz marta ove godine, poslale ponudu.

Na nadmetanje, koje nije bilo vidljivo na sajtu Centralizovanih javnih nabavku, pozvane su firme “AUTO-ČAČAK Podgorica” i “Osmanagić”, ali je posao zaključen sa zastupnikom “škode” i to za isporuku 75 patrolnih vozila, kako je to traženo partijom 1.

Dotrajala vozila mijenjaju novima: Unutrašnjost jednog patrolnog automobila
Dotrajala vozila mijenjaju novima: Unutrašnjost jednog patrolnog automobilafoto: MUP

Firma “AUTO-ČAČAK Podgorica” izabrana je jer je poslala najpovoljniju ponudu ali i zbog činjenice da u roku od 60 dana mogu isporučiti tražena vozila, odnosno većinu prije nego što UP mora, krajem juna, da parkira 139 “opela” nabavljenih prije šest godina.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović potvrdio je “Vijestima” da su nakon sprovedenog postupka za nabavku novih patrolnih vozila, putem operativnog lizinga, MUP kao naručilac i firma “AUTOČAČAK PODGORICA” kao dobavljač, 10. juna ove godine, potpisali ugovor o nabavci 75 novih automobila.

“Realizacijom ovog ugovora policija konačno dobija nova vozila, uz uštedu od skoro 630 hiljada eura. Planom javnih nabavki za ove potrebe bilo je predviđeno 1.867.500 eura (2.259.675 eura sa PDV-om). Ukupna vrijednost potpisanog ugovora o nabavci 75 novih patrolnih vozila, nakon donošenja odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača iznosi, 1.347.300 eura (1.630.233 eura sa PDV-om). Takođe, ugovor se odnosi na period od tri godine, a koncept operativnog lizinga znači da dobavljač snosi sve troškove održavanja, opremanja, registracije i osiguranja vozila. Jedina obaveza MUP-a je da, žargonski, ‘sipamo gorivo’”, objasnio je Šaranović.

Šaranović
Šaranovićfoto: Luka Zeković

Za šest godina, policijski “opeli” nabavljeni 2018. na trogodišnji, finansijski lizing, prešli su pozamašnu kilometražu, a osim toga država je za posljednje tri godine zbog brojnih neblagovremenih, ali i neuspješnih tendera bila prinuđena da godišnji najam plaća gotovo milion eura...

“Pored konačnog rješavanja dugogodišnjeg problema i pomenute uštede od skoro 30%, za nas je posebno važna komponenta bezbjednosti u radu naših policajaca. Polovna patrolna vozila, koja se koriste u ovom trenutku, već duže vrijeme nijesu na nivou koji bi garantovao punu bezbjednost našim službenicima u obavljanju složenih policijskih zadataka. Zbog toga je izvjesna nabavka novih, umjesto dugogodišnjeg korišćenja polovnih vozila, odraz naše posvećenosti da kontinuirano poboljšavamo uslove rada naših policajaca, u skladu sa najvišim standardima. Slikovit je podatak da je razlika u cijeni između novog i polovnog vozila svega 1,84 eura dnevno”, navodi Šaranović.

Žalba ne odlaže izvršenje

Nakon što je ministar unutrašnjih poslova, 10. maja ove godine, poništio ovogodišnji tenderski postupak za nabavku vozila za potrebe UP - uz obrazloženje da obje prijavljene firme nijesu dostavile ispravnu ponudu, MUP je nakon 13 dana ušao u pregovarački postupak pozivajući se na član 59 stav 1 tačka 3 Zakona o javnim nabavkama.

Firma “Osmanagić doo”, koja je do sada iznajmljivala automobile policiji, uložila je 11. juna preko advokatske kancelarije “Rodić” žalbu na pregovarački postupak “zbog pogrešne primjene materijalnog prava i povrede pravila postupka”.

Kako je u pitanju pregovarački postupak, koji može da se sprovede za nabavku robe zbog izuzetne hitnosti prouzrokovane događajem koji naručilac nije mogao da predvidi, na nadmetanje se pozivaju firme koje su u otvorenom postupku poslale ponudu.

Advokat Goran Rodić naveo je u žalbi da je uvidom u ponudu izabranog ponuđača uočio da je u pregovaračkom postupku - MUP cijenio ispravnom ponudu “AUTO-ČAČKA Podgorica” iako su i ovog puta, kako navodi, kao što je to bio slučaj i u otvorenom nadmetnju, nijesu naveli izdavaoca dokaza u izjavi za obavljanje djelatnosti.

“Što je u direktnoj susprotnosti sa članom 111 stav 2 Zakona o javnim nabavkama. To predstavlja osnov za obavezno isključenje. Naručilac je zbog slične greške, isključio iz postupka ovog istog ponuđača, a sada ovakvu izjavu privrednog subjekta smatra ispravnom. Takvo postupanje naručioca upućuje na sumnju na nezakonito postupanje i protežiranje ovog ponuđača”, navodi Rodić.

Rodić
Rodićfoto: Boris Pejović

On je u žalbi naveo i da MUP “fingira navodnu hitnost” jer ima jasnu namjeru da “protežira ponudu AUTO-ČAČKA Podgorica”, znajući da u ovom postupku žalba ne odlaže izvršenje.

Ministar Šaranović naveo je u odgovoru “Vijestima” da Zakonom o javnim nabavkama, naročito članovima koji se odnose na ovakav postupak javne nabavke, propisano je da eventualna žalba jednog od ponuđača, čija ponuda nije prihvaćena, ne odlaže izvršenje ugovora.

“Razlozi zbog kojih je ponuda za “škode” prihvaćena kao najpovoljnija su niža cijena za 121.850 eura i rok isporuke kraći za 10 dana, u odnosu na drugu ponudu”, tvrdi Šaranović.

Tražili su "lavor"

Advokat Rodić u žalbi se osvrnuo i na izmjenu u riječi “promjer” kako je to navedeno u tenderskoj dokumentaciji u otvorenom nadmetanju za svjetiljke, koje bi trebalo da se instaliraju u sklopu policijske opreme, a koja je u pregovaračkom postupku zamijenjena riječju “dužina”.

“Prva tenderska dokumentacija je upućivala na svjetlosnu opremu kružnog oblika u osnovi, jer je tražen promjer-prečnik. Radilo bi se o opremi veličine i izgleda lavora ili velike plafonjerke, a takva svjetlosna oprema na tržištu ne postoji, niti bi se mogla instalirati na vozilo”, navodi se u žalbi.

Advokat dalje pojašnjava da je ponuda firme “Osmanagić” iz postupka proglašena neispravnom baš zbog toga što su se izjasnili da na “tržištu svjetiljke traženog promjera ne postoje”...

“Naručilac shvata da je napravio grešku, pa u pregovaraćkom postupku, mijenja karakteristiku pa umjesto promjera sada traži dužinu svjetiljke ...ovakve mjere upućuju na svjetiljku pravougaonog oblika, kakve postoje na tržištu. Ponuđač ‘AUTO-ČAČAK Podgorica’ u ovom postupku dostavlja ponudu u kojoj nudi: visinu svjetiljke 142 mm, a promjer 1179 mm. Znači ponuđač je ponudio svjetiljku kružnog oblika, a kako smo već naveli, takva oprema se ne proizvodi i ne postoji na tržištu”, navodi Rodić i zaključuje:

“Ovakvo očigledno nezakoito postupanje naručica ukazuje na jasnu namjeru za zloupotrebu službenog položaja i pribavljanja koristi ponuđaču “AUTO-ČAČAK” Podgorica”.

Ministar pozivajući se na Ustav tražio pola ćirilicu, pola latinicu

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović donio je odluku da nova patrolna vozila, koja bi trebalo uskoro da se predaju policiji na korišćenje, ubuduće imaju sa jedne strane na vratima natpis “POLICIJA” na latinici, a sa druge na ćirilici!

“Kao ministar unutrašnjih poslova odlučio sam da osim Uredbe konačno bude ispoštovana i Ustavom garantovana jednakost latinice i ćirilice, što znači da će na svim vozilima ravnopravno biti zastupljena oba pisma”, kazao je Šaranović za “Vijesti”.

Odluka ministra da se oznaka policije obilježi različitim pismom na novim automobilima već je izazvalo brojno negodovanje unutar sistema, a sa tim se, prema informacijama “Vijesti”, nije saglasio ni aktuelni vršilac dužnosti UP Aleksandar Radović.

Da se policijska vozila obilježavaju različitim pismom biće neuobičajena pojava - tako nešto se do sada moglo vidjeti samo u Federaciji Bosna i Hercegovina, kako bi se zadovoljila oba entiteta.

U važećoj Uredbi o boji i oznakama vozila, plovila, naoružanju i posebnoj opremi koji se upotrebljavaju za vršenje policijskih poslova ali i Pravilnika, koji uređuje tu oblast, pod navodnike velikim slovom latinice navedeno je precizno gdje i na kojim mjestima, kojim fontom i veličinom se lijepi oznaka “POLICIJA”...

Ni u tenderskoj dokumentaciji nigdje nije pomenuto pismo, kojim su ponuđači bili dužni da obilježe policijska vozila, već su navedene samo karakteristike kako je to navedeno u Uredbi i Pravilniku, gdje je oznaka napisana latinicom.

Član 13 Ustava uređuje da je službeni jezik u Crnoj Gori - crnogorski jezik, te da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni.

I u službenoj upotrebi su i srpski, bosanski, albanski i hrvatski jezik.

Ustavom u članu 79 regulisana su i posebna manjinska prava, kojim se između ostalog jemči pravo na upotrebu svog jezika i pisma u privatnoj, javnoj i službenoj upotrebi, te pravo da u sredinama sa njihovim značajnim učešćem u stanovništvu organi lokalne samouprave, državni i sudski organi vode postupak i na tom jeziku...

Shodno tome, u opštinama u kojima većinu stanovništva čine manjinski narodi, mogli bi da traže natpise na vozilima UP na svom jeziku.

Novi automobili, zbog dva različita pisma, razlikovaće se od svih drugih vozila, plovila, helikoptera UP, koji imaju natpis isključivo na latinici, pa je pitanje da li je uvođenje dvojezičnih oznaka uvod da to ubuduće postane praksa i za policijske uniforme, kacige, štitove...

Bonus video: