Nrekić bolestan, suđenje odloženo

Sudski proces za zloupotrebu službenih ovlašćenja

5026 pregleda 7 komentar(a)
Nrekić ispred podgoričkog Višeg suda, Foto: Luka Zekovic
Nrekić ispred podgoričkog Višeg suda, Foto: Luka Zekovic

U podgoričkom Višem sudu juče je odloženo suđenje bivšem predsjedniku Opštine Ulcinj Ljoru Nrekiću i njegovim nekadašnjim saradnicima, koji se terete za nezakonito zapošljavanje 14 osoba.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, Nrekić je sudu dostavio medicinsku dokumentaciju kojom obrazlaže da zbog zdravstvenog stanja ne može doći na zakazani glavni pretres.

Pred specijalnim vijećem kojim predsjedava sutkinja Vesna Kovačević, polovinom juna prošle godine odbranu su dali okrivljeni Nrekić i nekadašnji predsjednik Skupštine opštine Ulcinj Ilir Čapuni.

Oba okrivljena negirala su da su počinili krivično djelo.

Kako je predstavljeno optužnim predlogom, Nrekić se tereti da je od 31. januara do 30. novembra 2020. godine u Ulcinju kao službeno lice i i javni funkcioner predsjednik Opštine, prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja pribavio drugima korist i teže povrijedio prava drugih.

“Na način što je suprotno članu 109, 113 i 115 Zakona o lokalnoj samoupravi, članu 5 st. 2 Ugovora o reprogramu poreskog duga Opštine Ulcinj od 5.5.2015. i članu 6 st. 4 Ugovora o regulisanju međusobnih odnosa po osnovu realizacije sanacionog plana Opštine Ulcinj uz kreditno zaduženje uz državnu garanciju od 4.12.2015. bez objavljivanja oglasa sprovođenja postupka za popunu radnih mjesta i bez pribavljenog pozitivnog mišljenja i saglasnosti Ministarstva finansija za nova zapošljavanja te suprotno članu 200 Zakona o radu zaključivao ugovore o obavljanju privremenih i povremenih poslova sa 14 lica radi obavljanja određenih poslova”, piše u optužnom predlogu.

Optužnicom su obuhvaćeni i nekadašnji predsjednik Skupštine opštine Ulcinj Ilir Čapuni, sekretar Sekretarijata za finansije Opštine Ulcinj Sead Osmanović, bivši sekretar Sekretarijata za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Mustafa Gorana, nekadašnji direktor Službe za zaštitu i spasavanje Saubih Mehmeti i sekretar Komunalne policije Milazim Mustafa.

Bonus video: