Bomba s drveta kobna za dvojicu

Troje ranjenih u napadu na Cetinju, među kojima i slučajna prolaznica Šef policije kazao da su službenici te institucije radili dobro, ali da je jučerašnji događaj pokazao da moraju još bolje i da su građani s pravom zabrinuti

63256 pregleda 92 reakcija 70 komentar(a)
Uviđaj nakon dvostrukog ubistva na Cetinju, Foto: Foto: Luka Marsenić
Uviđaj nakon dvostrukog ubistva na Cetinju, Foto: Foto: Luka Marsenić

Oprostiću ti dug ako ubiješ Roganovića - poručivali su kavčani jednom od svojih vojnika još prije nekoliko godina.

To je samo jedna od poruka razmijenjenih preko nekada zaštićene Skaj aplikacije, a u kojoj se tražila glava juče ubijenog boksera sa Cetinja Dragana Roganovića.

On je lišen života u eksploziji improvizovane naprave postavljene na drvetu ispred Sportskog centra u prijestonici, a potom i aktivirane oko 9 sati i 5 minuta, kada je sa sugrađaninom Petrom Kaluđerovićem, Tasom Jovanovićem i Mihajlom Borozanom ulazio u taj objekat.

I Kaluđerović je stradao u ekploziji, a teško su povrijeđeni Borozan i Jovanović, kojem su se ljekari juče borili za život.

Iz vrha Uprave policije, “Vijestima” je nezvanično rečeno da su sva četvorica bili pripadnici zločinačke kriminalne grupe škaljarski klan.

“Vijesti” nemaju informaciju u kojim sve pravcima ide istraga, ali jasno je da je jučerašnje dvostruko ubistvo nastavak rata crnogorskih narko-kartela - kavačkog i škaljarskog.

U tom sukobu i juče je povrijeđena slučajna prolaznica - starija Cetinjanka koja je prolazila ulicom u vrijeme eksplozije.

Sat nakon što je u prijestonici aktvirana ekplozivna naprava u kojoj su dvije osobe izgubile život, a tri teško povrijeđene, iz Uprave policije saopštili su da u koordinaciji sa Višim državnim tužilaštvom u Podgorici, preduzimaju intenzivne izviđajne mjere i radnje, a o čijem toku i ishodu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Iz Kliničkog centra Crne Gore saopšteno je da su u tu ustanovu primljene tri osobe povrijeđene u eksploziji na Cetinju.

“Pacijenti su primljeni sa teškim povredama donjih ekstremiteta, stomaka, vrata, grudnog koša i male karlice. Svi pacijenti su pod budnom pažnjom timova KCCG. Shodno Zakonu o pravima pacijenata, bliže detalje ne možemo saopštiti”, navodi se u saopštenju.

Doktor cetinjske Bolnice “Danilo I” Predrag Milošević ranije juče novinarima je rekao da je Jovanović teško povrijeđen i da mu se ljekari bore za život.

On je objasnio da je u eksploziji povrijeđeno šest osoba, od čega je troje dovedeno na hirurgiju cetinjske bolnice.

Istakao je da su pokušali da reanimiraju Roganovića:

“Pokušali smo da ga vratimo u život, ali nijesmo uspjeli”.

Crvena linija

Vršilac dužnosti direktora Uprave polciije Aleksandar Radović saopštio je da je na Cetinju aktivirana eksplozivna naprava usmjerenog dejstva, velike razorne moći.

On je kazao da cijeli tok događaja baca sjenku na dobre rezultate koje je, kako tvrdi, policija imala u prethodnom periodu, tokom kog su isporučili konkretne rezulatate, ali da su juče vidjeli da ti rezultati moraju biti još bolji i efikasniji.

Istakao je da je naložio angažovanje kompletnog sastava UP.

“Razumijemo uznemirenost građana, posebno u situacijama kada imamo slučajne žrtve, ovo je crvena linija, Crna Gora ne može sebi dozvoliti nijednu slučajnu žrtvu. Dužni smo da se suprotstavimo svakom obliku nasilja i kriminala, na svakom mjestu, u svakom gradu, u svakoj ulici, u cijeloj Crnoj Gori. Borba protiv kriminala mora biti prioritet. Neće biti laka borba, ali država će pobijediti, a ne kriminal”, poručio je Radović.

On je potvrdio da su stradali pripadnici jedne organizovane kriminalne grupe i pozvao sve donosioce odluka, Vladu i sve poslanike u Skupštini Crne Gore, da daju maksimalan doprinos borbi protiv kriminala.

“Ovaj dan ne smije nikad više da se ponovi”, kazao je Radović.

Postupajuća viša državna tužiteljka Danka Ivanović Đerić saopštila je da se nada da će se događaj brzo rasvijetliti.

“Izuzeti su brojni tragovi koji će biti predmet vještačenja. Naložena je obdukcija lica koja su izgubila život u ovom događaju. Od policije očekujem da u saradnji što prije dođemo do izvršilaca ovog krivičnog djela”, kazala je ona.

Pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor za borbu protiv kriminala, Lazar Šćepanović, rekao je da su izvršioci dvostrukog ubistva, u određenom periodu pratili navike oštećenih.

“...Da su koristili prednost u odnosu na njihova specijalna vozila - blinde koje su koristili, na koji način su pokušali da se zaštite od djelovanja suprotstavljenih kriminalnih grupa i da su na jednom stablu na visini od sedam metara fiksirali improvizovanu eksplozivnu napravu s usmjerenim dejstvom djelovanja i za koje postoji osnovana sumnja da je sa određene udaljenosti aktivirana daljinskim upravljačem, usmjerenog dejstva u pravcu četiri lica koja su ulazila u Sportski centar. Među ovim licima nalazila se i slučajna prolaznica koja je zadobila povrede”, kazao je Šćepanović.

On je istakao da su u prethodnom periodu imali informacije da se na Cetinju usložnjava bezbjednosna situacija, te da su u tom periodu u prijestonici procesuirali 23 pripadnika organizovanih kriminalnih grupa i sa njima povezanih lica.

Poručio je da se u izviđaju prikupljaju obavještenja od građana na Cetinju i građana primorskih opština i teritorije Regionalnog centra Zapad i istakao da su u toku pretresi, te da se nadaju da će ovo krivično djelo rasvijetiliti.

Radović je, odgovarajući novinarima, kazao da je policija imala obavještajne podatke da može doći do obračuna kriminalnih grupa...

“Set obavještajnih podataka već duže vremena govori da je obračun kriminalnih grupa u toku, prethodno dva rasvijetljena krivična djela su takođe bili sukob organizovanih kriminalnih grupa, tako da - imali smo obavještajne podatke da može doći do ovoga. Nažalost, ostvarilo se”, kazao je Radović.

Policija je mjesecima strahovala da bi obračun kriminalnih grupa mogao da se dogodi i to baš na Cetinju, budući da se veliki broj pripadnika kriminalnih klanova i posljednjih pola godine domogao slobode.

Većina njih su izašli iz pritvora jer im sud nije izrekao ni prvostepenu presudu tri godine nakon određivanja pritvora. Najveći broj osoba, koje je policija zavela kao pripadnike OKG, nalaze se u prijestonici.

Pista pričao o ranjavanju boksera

Ubijeni Dragan Roganović (36) u bezbjednosnim krugovima označavan je kao najbliži saradnik cetinjskog škaljarca Vladana Radomana.

Taj nekada profesionalni bokser, ranjen je u decembru 2017. godine na Cetinju.

O njegovom ranjavanju dvije godine poslije toga sve je ispričao zaštićeni svjedok Specijalnog državnog tužilaštva, Bajram Pista.

Krajem 2019. godine on je pred specijalnom tužiteljkom Natašom Bošković tvrdio da su mu članovi kavačkog klana u spuškom zatvoru ispričali za koja ubistva, pokušaje i podmetanje eksploziva su odgovorni, ali i da su planirali ubistvo Cetinjanina Ivana Vukotića, Beograđanke Biljane Mančić, neuspješno organizovali bjekstvo Maria Miloševića iz kosovskog zatvora, zapalili vikendicu Ranka Radulovića, ubili čovjeka u zatvoru, ranili Dragana Roganovića, da imaju podršku porodice Roganović (Duška).

Njegov prijatelj koji je juče na licu mjesta stradao, Petar Kaluđerović (20) i ranjeni Mihajlo Borozan (29) hapšeni su početkom april zabog sumnje da su izvršili krivična djela - nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija. Nakon mjesec proveden iza rešetaka, sud im je ukinuo pritvor.

Taso Jovanović (46) nekolko puta bio je akter vatrenih obračuna u prijestonici - 2013. godine bio je meta, godinu kasnije zapaljen mu je automobil, a 2015. godine on je ispalio hice u sugrađanina Neđeljka Perovića.

Perović i Aleksandar Saša Jabučanin bili su njegova meta i 2018. godine, kada ih je teško ranio.

Bonus video: