SDT: Predata optužnica, sumnja se da je nanašena šteta opštini Tivat

"U skladu sa odredbama Krivičnog zakonika Crne Gore, po kojem će se od učinioca oduzeti imovinska korist pribavljena krivičnim djelom, u optužnici je stavljen predlog da se od pravnog lica oduzme objekat koji je bio u svojini opštine Tivat, kao predmet izvršenja krivičnog djela"

8304 pregleda 6 komentar(a)
Ugrada Opštine Tivat, Foto: Siniša Luković
Ugrada Opštine Tivat, Foto: Siniša Luković

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je, Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, Višeg suda u Podgorici, predalo optužnicu protiv okrivljenih M.K. i R.M., zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja i S.Đ., zbog krivičnog djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, sapšteno je iz SDT.

U saopštenju se dodaje da je iz dokaza prikupljenih u istrazi, koja je prethodila podizanju optužnice, utvrđeno da postoji osnovana sumnja da su okrivljene M.K. i R.M., u 2019. i 2020. godini, zloupotrebom službenog položaja nanijele štetu opštini Tivat, a određenom preduzeću pribavile korist, jer su, bez pravnog osnova, prenijele sa opštine Tivat na to preduzeće pravo svojine na objektu i nijesu preduzele radnje u okviru svojih nadležnosti koje su bile dužne da preduzmu, što je za posljedicu imalo da odluka o prenosu prava svojine stupi na pravnu snagu, dok je okrivljeni S.Đ. sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist jer je, zloupotrebom svog položaja odgovornog lica u privrednom društvu, postao osnivač preduzeća čija je svojina, bez pravnog osnova, objekat na kojem je opština Tivat prethodno imala pravo svojine.

"U skladu sa odredbama Krivičnog zakonika Crne Gore, po kojem će se od učinioca oduzeti imovinska korist pribavljena krivičnim djelom, u optužnici je stavljen predlog da se od pravnog lica oduzme objekat koji je bio u svojini opštine Tivat, kao predmet izvršenja krivičnog djela", piše u saopštenju SDT koje potpisuje specijalni tužilac i portparol Vukas Radonjić.

Bonus video: