"Vesna, kako ti sve to izgleda": Okončano suđenje Mugoši

Osam godina Mugoša čeka pravdu, trpi pritisak javnosti, satanizaciju od strane medija, NVO i ćuti, saopštili su juče u sudu njegovi pravni zastupnici

50755 pregleda 111 reakcija 24 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Vesna, ti vjerovatno znaš da je ono iz Apelacionog vraćeno na Viši sud. Znam da smaram, ali ne smijem zvati, pa kako tebi sve to izgleda”, piše u poruci koju je sestra optuženog Miomira Mugoše poslala 2019. godine tadašnjoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici.

Viši sud prihvatio je predlog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i kao dokaz na suđenju bivšem gradonačelniku Podgorice sproveo tri poruke pronađene u telefonu Medenice.

Stav tužilaštva je da se u tim porukama vidi interesovanje i praćenje za sudski postupak koji se za isto krivično djelo vodio protiv drugih lica i za ovaj. Međutim, odbrana je to izričito negirala.

“Vesna, ti vjerovatno znaš da je ono iz Apelacionog vraćeno na Viši sud. Znam da smaram, ali ne smijem zvati, pa kako tebi sve to izgleda...”, piše u poruci za koju je sud naveo da sestra optuženog šalje Vesni Medenici 2019. godine.

Zatim Medenica, kako je sud naveo odgovara: “Nije još vraćeno, pratim...”.

Treća poruka upućena Vesni Medenici odnosi se na odlaganje ročišta i termin zakazivanja novog. Advokati su naveli da je riječ o proslijeđenoj, preusmjerenoj poruci.

SDT, međutim, tvrdi da te poruke pokazuju da je postupak praćen i da je vršen nedozvoljen uticaj od strane Medenice.

Prve dvije poruke odnosile su se kao navodni uticaj na sudije Apelacionog suda, a treća poruka se odnosila na interesovanje Vesne Medenice za predmet koji je tada bio kod sudije Vesne Pean u prvostepenom Višem sudu u Podgorici.

Mugoša je optužen da je dio gradskog zemljišta na Starom aerodromu prodao ispod cijene - za 165 eura po metru kvadratnom, neposrednom pogodbom, čime je oštetio budžet Opštine Podgorica za 6.723.194,85 eura.

Prvostepenu, oslobađajuću presudu ukinuo je Apelacioni sud i vratio postupak na početak.

Izricanje nove prvostepene presude zakazano je za 22. jul.

Mugošini, pravni zastupnici, advokati Predrag Đolević i Mitar Mugoša naglasili su juče da izdvojene telefonske poruke nemaju veze s njihovim klijentom i konstatovali da on ne bi bio tu da je rađen nedozvoljen uticaj...

Oni su predložili sudu da donese “jedinu ispravnu odluku” - oslobađajuću presudu.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ostalo je pri ranijim završnim riječima i predložilo sudu da Mugošu proglasi krivim...

“Odbrana neće komentarisati završnu riječ optužnice jer smatramo da dovoljno govori sama za sebe. Jedino ćemo komentar imati na pozivanje na nezakonit uticaj Vesne Medenice, bivše predsjednice Vrhovnog suda, s posebnim osvrtom na to da poruke koje su sprovedene nemaju veze s krivičnim djelom u predmetu u kojem je optužen Miomir Mugoša”, kazao je advokat Mugoša.

Dodao je da u ovom sudskom procesu nije izvršen nezakonit uticaj, što govori i činjenca da je ukinuta oslobađajuća presuda.

“U prepisci telefonske komunikacije između Vesne Medenice i Marine Ratković-Mugoše postoji preko 900 komunikacija... od kojih su samo tri, na neki način, kako to tužilaštvo želi da predstavi, povezane s ovim predmetom. Sve ostale se odnose na prijateljsku, drugarsku komunikaciju i poruke koje se odnose na zdravstvenu pomoć koju je Marina mnogima pružila”, naglasio je advokat.

Kazao je da Mugoša osam godina trpi šikaniranje:

“Osam godina Miomir Mugoša i njegova odbrana redovno se odazivaju pozivu suda. Ni jedno jedino ročište nije odloženo zbog njega. Osam godina Mugoša čeka pravdu, trpi satanizaciju od strane medija, NVO i pritisak javnosti i ćuti. A kako je sve počelo, kada je Vrhovno državno tužilaštvo prije osam godina odbijalo prijave protiv Mugoše, navodeći da nema elemenata da je počinio krivično djelo i da je cijena zemljišta određena na osnovu odluke nadležnog organa. Onda se neko nakon osam godina, iz nama znanog razloga, sjetio da izvadi predmet iz fioke. Problem je kada jedna te ista institucija ima dva-tri različita stava za jedan te isti predmet”, naveo je branilac.

Apelacioni sud uvažio je žalbu Specijalnog državnog tužilaštva i ukinuo presudu kojom je Mugoša oslobođen. Prethodnu oslobađajuću presudu 27. maja 2022. izrekla je sutkinja Vesna Pean.

Mugoša je i na ponovljenom suđenju kazao da se ne osjeća krivim.

Optužnicom je predstavljeno da je Miomir Mugoša od 25. jula 2007. do 8. maja 2012. godine, kao službeno lice i javni funkcioner - gradonačelnik, pribavio drugom korist, a Glavnom gradu pričinio štetu.

“Postupajući suprotno službenim interesima i interesima glavnog grada i to Zakona o građevinskom zemljištu, protivno odluci Skupštine opštine donio je odluku od 30. avgusta 2007. o prenosu prava na zemljište preduzeću “Carine” za 165 eura po metru kvadratnom, neposrednom pogodbom”, piše u optužnici.

Na taj način, dodaje se, pribavio je “Carinama” korist od 6.723.194,85 eura, a Opštini Podgorica načinio štetu u istom iznosu.

Bonus video: