Upravni sud: Nezakonito rješenje Vlade kojim je konstatovan prestanak mandata Pavličić

"Iz ovako datog obrazloženja osporenog rješenja, Sud nije mogao sa sigurnošću utvrditi razloge i pravni osnov za prestanak mandata Pavličić", saopšteno uz Upravnog suda

17805 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Pavličić, Foto: Luka Zeković
Pavličić, Foto: Luka Zeković

Upravni sud Crne Gore utvrdio je da je nezakonito rješenje Vlade kojim je konstatovan prestanak mandata Zastupnici Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentini Pavličić.

Rješenjem Vlade Crne Gore, 2. februara Pavličić je prestao mandat zbog stupanja na snagu nove Uredbe o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava.

"Ispitujući zakonitost rješenja Vlade Crne Gore, po tužbi Zastupnice kojoj je prestao mandat navedenim rješenjem, Upravni sud Crne Gore je našao da je isto nezakonito. Upravni sud je najprije utvrdio da je Vlada Crne Gore, prilikom donošenja pobijanog rješenja, povrijedila odredbu čl. 22 stav 7 Zakona o upravnom postupku ("Službeni list Crne Gore", br. 56/14, 20/15, 40/16, 37/17), s obzirom da u obrazloženju istog nijesu navedeni jasni i potpuni razlozi koji bi ukazali da je predmetna upravna stvar riješena na zakonit način, imajući u vidu da je u obrazloženju rješenja samo citiran predlog ministra pravde, koji je podnijet Vladi Crne Gore na osnovu člana 4 stav 2 i 3 i člana 16a stav 2 Uredbe o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, uz konstataciju da je Vlada navedeni predlog razmotrila i prihvatila, te odlučila kao u dispozitivu rješenja", piše u odluci.

Iz Upravnog suda navode da iz ovako datog obrazloženja osporenog rješenja, nijesu mogli sa sigurnošću utvrditi razloge i pravni osnov za prestanak mandata Pavličić.

"Posebno kod činjenice da su u čl. 7 i 8 Uredbe o Zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, taksativno navedeni razlozi za prestanak funkcije zastupnika i za razrješenje sa funkcije (prestanak - istekom mandata, ostavkom, ispunjenjem uslova za starosnu penziju, prestankom državljanstva i ako je osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora; razrješenje - nestručno ili nesavjesno vrši svoju funkciju, trajno izgubi sposobnost za vršenje funkcije i nastupi neki od drugih razloga koji ga čini nedostojnim za vršenje funkcije), a koje odredbe su ostale neizmijenjene nakon donošenja Uredbe o izmjeni i dopuni Uredbe o Zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava".

Iz Upravnog suda navode da je rješenjem Vlade o prestanku mandata Pavličić došlo do povrede pravila postupka i iz člana Zakona o upravnom postupku, jer dispozitiv rješenja mora biti potpun i određen i ne smije izazivati nedoumicu kako je stvar riješena.

"Imajući u vidu da su navedenim postupanjem Vlade Crne Gore povrijeđena pravila postupka koja se odnose na dispozitiv rješenja iz člana 22 stav 3 Zakona o upravnom postupku i sadržinu obrazloženja iz člana 22 stav 7 istog zakona, to je bio razlog da Upravni sud tužbu usvoji i poništi osporeno rješenje", zaključuje se u saopštenju Upravnog suda.

Bonus video: