Napisali optužnicu za šverc 2,5 tona kokaina

Višem sudu predat akt Specijalnog državnog tužilaštva protiv šest crnogorskih državljana

13871 pregleda 1 komentar(a)
Privođenje osumnjičenih u SPO u decembru 2023. godine, Foto: BORIS PEJOVIC
Privođenje osumnjičenih u SPO u decembru 2023. godine, Foto: BORIS PEJOVIC

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je opružnicu protiv šest crnogorskih državljana osumnjičenih za krijumčarenje oko 2,5 tona kokaina i 59 kilograma metamfetamina.

Ukoliko Viši sud u Podgorici potvrdi taj akt tužilaštva, na optuženičkoj klupi naći će se Zoran Kovačević, Nenad Novović, Nedeljko Brkan, Milovan Burić, Rade Vojvodić i Zoran Drešić, koji se terete da su počinili krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

“Specijalno državno tužilaštvo je Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, predalo optužnicu protiv okrivljenih državljana Crne Gore: M. B., Z. K., N. N., R. V., N. B. i Z. D. za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, zbog osnovane sumnje da su, kao pripadnici kriminalne organizacije, ostvarujući kriminalni plan, krijumčarili radi prodaje 150 kg kokaina i 59 kg metamfetamina, morskim putem, od Belgije do blizu Australije, u periodu od septembra do decembra 2020. godine”, navodi se u saopštenju koje potpisuje specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Istom optužnicom, Buriću se stavlja na teret i krivično djelo - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, zbog krijumčarenja radi prodaje 380 kilograma kokaina morskim putem, preko Sjevernog mora do Švedske, u maju 2020. godine.

“Okkrivljenima M. B. i Z. K., krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, zbog krijumčarenja radi prodaje 1.834 kg kokaina, morskim putem, od Južne Amerike do Španije, u periodu od kraja januara do druge polovine februara 2021. godine a okrivljenima M. B. i N. B. i krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, zbog krijumčarenja radi prodaje 199 kg kokaina, morskim putem, od Belgije do blizu Australije, u periodu od kraja januara do sredine marta 2021. godine”, stoji u tekstu.

U optužnici je predloženo da se okrivljenima produži pritvor.

7 luksuznih automobila i motocikl privremeno je oduzeto krajem prošle godine, u akciji pripadnika Specijalnog policijskog odjeljenja protiv te kriminalne grupe. “Vijestima” je tada rečeno da istražitelji na taj način pokušavaju da utvrde da li su vozila korišćena u izvršenju krivičnih djela, ali i da li su stečena “prljavim” novcem

Neposredno nakon hapšenja, “Vijestima” je iz više nezvaničnih izvora rečeno da SDT tereti Drešića da je iz spuškog zatvora koordinirao aktivnostima te kriminalne grupe.

Taj Baranin uhapšen je Velikoj Britaniji, nakon što je osuđen na 16 i po godina zbog više krivičnih djela. U oktobru 2014. godine izručen je Crnoj Gori i zatvorsku kaznu nastavio je da izdržava u Spužu.

Sagovornici “Vijesti” tvrde da je Drešić bio u vrhu kriminalne organizacije, koja se sumnjiči da je tokom 2020. i 2021. godine u nekoliko navrata uspješno organizuje prekookeanski transport kokaina i metamfetamina.

Prema informacijama “Vijesti”, policajac Kovačević uhapšen je na radnom mjestu - u stanici Granične policije u Baru.

Neposredno nakon hapšenja te grupe, “Vijestima” je iz više nezvaničnih izvora rečeno da SDT tereti Drešića da je iz spuškog zatvora koordinirao aktivnostima te kriminalne grupe. Taj Baranin uhapšen je Velikoj Britaniji, nakon što je osuđen na 16 i po godina zbog više krivičnih djela. U oktobru 2014. godine izručen je Crnoj Gori”

Izvor “Vijesti” kazao je da je taj službenik Uprave policije obavljao poslove inspektora u Graničnoj policiji, za primarnim zadatkom osmatranja akvatorijuma Crne Gore...

“... Sa sjedištem u Baru. Tu se sabiraju podaci sa radara i sa osmatračkih jedinica. On je taj posao navodno koristio i da bi dijelili podatke članovima kriminalne grupe kojoj je pripadao”, tvrdi jedan od sagovornika “Vijesti”.

Bonus video: