Ponovo će odlučivati o jemstvu koje je ponudio Medenica da se brani sa slobode

Apelacioni sud ukinuo rješenje Višeg suda

14935 pregleda 16 komentar(a)
Jedno od ranijih privođenja Medenice, Foto: Boris Pejović
Jedno od ranijih privođenja Medenice, Foto: Boris Pejović

Apelacioni sud ukinuo je rješenje kojim je vijeće sutkinje Nade Rabrenović odbilo da Miloša Medenicu uz jemstvo od 1,45 miliona eura pusti da se sa slobode brani optužbi za stvaranje kriminale organizacije, šverc cigareta, uticaj na pravosudne organe...

"Nakon sjednice vijeća održane 21. 06. 2024. godine, Apelacioni sud Crne Gore uvažio je žalbe branilaca okrivljenog Miloša Medenice, ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici Ks.br.15/20 od 30. 04. 2024. godine i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje", saopštili su iz Apelacionog suda.

Oni objašnjavaju da je rješenjem Višeg suda u Podgorici odbijen predlog branioca okrivljenog Miloša Medenice za ukidanje pritvora uz davanje jemstva:

"Koje se sastoji u uspostavljanju hipoteke na više nepokretnosti u vlasništvu srodnika okrivljenog, ukupne procijenjene vrijednosti 1.450.814,00 eura. Odlučujući o žalbama ovaj sud je utvrdio da prvostepeni sud nije postupio u svemu u skladu sa nalozima iz prethodnog ukidnog rješenja Apelacionog suda Crne Gore Kvsž.br. 113/24 od 18. 04. 2024. godine, te da nije otklonio bitnu povredu odredaba krivičnog postupka na koju mu je prethodnim rješenjem ukazano".

"Ovaj sud je naložio prvostepenom sudu da u ponovnom postupoku otkloni navedenu bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, tako što će shodno izloženim razlozima ovog rješenja, za odluku koju će donijeti po predmetnom predlogu dati potpune, jasne i dovoljne razloge", saopštili su iz Apelacionog suda.

Jovanović: Viši sud ima znanja ali nema hrabosti

Advokat Stefan Jovanović je za "Vijesti" izjavio da je Ustavni sud dva puta usvaja ustavnu žalbu odbrane da pritvor Milošu Medenici nije neophodan.

"Odbrana podsjeća da je Ustavni sud Crne Gore u dva navrata usvojio ustavnu žalbu i ukazao da pritvor nije neophodan u konkretnom slučaju, te da je dovoljno djelovati alternativno, pogotovo ako se ima u vidu vremenski period koji je okrivljeni proveo u pritvoru. Naročito je Ustavni sud u drugoj odluci apostrofirao da je neophodno uvažiti razloge iz ustavne odluke. Očigledno je da je ustavna žalba nedjelotvorno pravno sredstvo, odnosno da je postojanje Ustavnog suda krajnje upitno. Osim kad treba da odlučuje o izbornom procesu. Odbrana je očekivala da Apelacioni sud, budući da je već jednom odlučivao, riješi predmetnu stvar u meritumu, jer je očigledno da Viši sud u Podgorici nema hrabrosti, niti volje da postupi po ukidnim razlozima i nalozima Apelacionog suda Crne Gore. Znanje sigurno nije upitno", rekao je Jovanović.

Dodao je da nakon što je prethodna žalba bila usvojena od strane Apelacionog suda, Viši sud u Podgorici nije postupio po nalozima istog, već je donio istovjetnu odluku do zareza, uz izmijenjen datum.

"Što pokazuje da pritisak u konkretnom slučaju čini svoje, i da će Viši sud u Podgorici, koliko god puta da mu se rješenje ukine, donositi istovjetne odluke, pritom ne mareći za očiglednu nezakonitost. Jasno je da je moj branjenik u pritovoru samo zato jer je sin Vesne Medenice, i da ne postoji niti jedan zakonom propisan razlog. Pritvor se mora razdvojiti od krivice i pravosnažne presude i smatram da to ovdje više nije problem, već ponavljam, isključivi strah i nedostatak hrabrosti da se postupi po zakonu. Ništa više. Da je odbrana u pravu, svjedoči više predmeta, specijalnih, u kojima je po zakonito i profesionalno, usvojeno jemstvo i to manjeg iznosa, pri čemu su ta okrivljena lica manji vremenski period provela u pritvoru nego li moj branjenik koji se u najranijoj fazi postupka stavio na raspolaganje nadležnim organima i koji je već na izdržavanju kazne zatvora dvije godine", kazao je Jovanović.

Bonus video: