Odloženo suđenje Kneževiću u dva predmeta, odbrana kaže da ne može pripremiti odbranu zbog lošeg zdravstvenog stanja

Kneževic je optužen u predmetima "Kaspija 1" i "Kaspija 2" kao i "Karbon" za krivična djela zloupotreba službenog položaja u privrednom poslovanju i pranje novca

16290 pregleda 17 komentar(a)
Knežević, Foto: Boris Pejović
Knežević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.07.2024. 11:57h

Dva suđenja Dušku Kneževiću, koja su za danas bila zakazana pred Višim sudom u Podgorici odložena su.

Za 12. septembar odloženo je suđenje u predmetima "Kaspija 1" i "Kaspija 2" gdje je Knežević optužen za krivična djela zloupotreba službenog položaja u privrednom poslovanju i pranje novca.

Suđenje je odloženo na zahtjev odbrane, advokata Dražena Medojevića.

Knežević je sudu dao izvještaj zatvorskog ljekara, koji potvrđuje njegov medicinski pregled od 28. juna. Navedeno je da je pod terapijom koja mu utiče na koncentraciju.

"Sudija, zbog lošeg zdravstvenog stanja Kneževića, odbrana nije u mogućnosti da pripremi odbranu za suđenje. Predlažemo da ročište odložite na duži period", izjavio je advokat Medojević.

Drugo odloženo suđenje, u predmetu Karbon, odloženo je iz istog razloga za 24. i 30. septembar.

Odluku je donijelo specijalno vijeće sudije Igora Đuričkovića.

U ovom sudskom postupku njegovi branioci su advokati Zdravko Đukanović i Dražen Medojević.

Optužbe protiv Kneževića

Pred okrivljenim Duškom Kneževićem i njegovim advokatskim timom predstoji mnogo posla, jer u Višem sudu u Podgorici čekaju mnogi sudski procesi, pa treba pripremiti odbranu od nekoliko optužnica koje je podiglo Specijalno državno tužilaštvo.

To tužilaštvo u više procesa označilo ga je organizatorom kriminalne grupe, koja je malverzacijama oštetila budžet za više stotina miliona eura.

Iz podgoričkog Višeg suda početkom jula 2021. godine saopštili da je protiv okrivljenog Kneževića dostavljeno sedam optužnica, radi kontrole opravdanosti i zakonitosti.

Šest je potvrđeno dok je jedna vraćena na dopunu istrage.

Viši sud je potvrdio optužnicu protiv Duška Kneževića, Slavoljuba Miga Stijepovića, i ostalih okrivljenih u slučaju “Koverta”.

Tu aferu Knežević je otvorio u januaru 2019. godine objavljivanjem video-snimka na kojem Stijepoviću uoči izbora 2016. predaje kovertu uz objašnjenje da je u njoj 97.000 eura.

U optužnici piše da je Knežević, nakon što su njegovi saradnici konvertovali 110.000 dolara u eure, Stijepoviću predao “samo” 47.500 eura.

Osim Duška Kneževića i Slavoljuba Stijepovića, optuženi su i Kneževićevi saradnici i prijatelji Branislav Todorović, Živko Šljivančanin, Tamara Krdžić, Goran Grujović i Tomica Knežević.

U optužnici se navodi da je Duško Knežević u drugoj polovini 2010. godine stvorio kriminalnu grupu čiji članovi su bili zaduženi da podižu novac stečen nezakonitim poslovima više kompanija, a potom ga predaju njemu radi stavljanja u legalne tokove.

Nakon što je vraćena na dopunu istrage, dorađena je optužnica protiv tog predsjednika Atlas grupe i u slučaju “E-komerc”.

Prvobitnom verzijom optužnice, SDT je teretio 108 osoba i 248 kompanija, navodeći da osnovano sumnjaju da je 148 domaćih trgovaca koristilo e-komerc kod Atlas banke i trgovalo sa preko 606 vebsajtova od kojih su 54 bili neaktivni.

Njihov promet je, piše, bio 73 miliona eura, 658 miliona dolara, 11 miliona britanskih funti i sedam miliona kanadskih dolara.

U predmetima “Kaspija 1” i “Kaspija 2”, optuženi su Knežević i Đorđe M. Đurđić - prvom se stavlja na teret da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju izvršeno putem podstrekavanja, a drugom zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju. Navodi se da je Knežević odbio da Atlas banci, u kojoj je većinski vlasnik, vrati 15,2 miliona eura koliko je koštala garancija za njegove poslove sa kompanijom “Kaspia Property”.

Viši sud u Podgorici potvrdio je i optužnicu u predmetu poznat kao “Karbon”. Specijalni državni tužiteljka Lidija Vukčević u tom aktu tvrdi da su Knežević, Predrag Dašić, Zoran Nikolić, Brankica Bašović i Biljana Bašović, pričinili štetu pravnom licu “Global Karbon”, a pravnim licima “Fin Invest”, “Atlas Grupa”, RTV “Atlas”, “RT Mimoza”, “Atlas Sistem” i “Mega Gulf Investments Holdings Limited” protivpravnu korist u iznosu od 1.942.000 eura.

“Tokom 2008. godine, okrivljeni Duško Knežević je na teritoriji Crne Gore organizovao kriminalnu organizaciju koja je djelovala do kraja 2017. čiji su pripadnici postali ostali optuženi, kao i Đorđe Đurđić - svjedok saradnik u ovom predmetu”.

Okrivljeni su, piše u optužnici, umišljajno podstrekli Biljanu Bašović, izvršnu direktorku privrednog društva “Global Karbon”, čiji je osnivač Invest banka Montenegro AD Podgorica, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi.

“Tako je u decembru 2008. Duško Knežević donio odluku da se 1.000.000 eura koja se nalaze na računu ‘Global Karbon’ kod IBM banke i potiču od osnivačkog uloga uplaćenog od osnivača IBM banke, prenesu na račun nerezidentnog pravnog lica ‘Mega Gulf Investemnts Holdings Limited’, kod Atlas banke u Moskvi u svrhu zatvaranja kredita koje to pravno lice ima kod Atlas banke u Moskvi, a čiji je rok otplate istekao. Kao osnov za navedeni transfer novca služiće ugovor o navodnoj kupoprodaji karbon kredita, koji se neće desiti... Ugovoreno je da će ‘Mega Gulf’ u ime i za račun ‘Global Karbon’ navodno kupiti karbon kredite, koji ugovor je služio kao osnov za realizaciju navdene novčane transakcije. Nalog je za prenos ispunila Brankica Bašović, i ovjerila potpisom, te izvršila prenos novčanih sredstava u iznosu od milion eura sa računa ‘Global Kartbon’ na račun ‘Mega Gulf’”, piše između ostalog u optužnici.

U predmetu “Aerodromi Crne Gore”, Knežević je optužen da je izvršio krivično djelo zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja.

Optužnica je podignuta i protiv bivših rukovodilaca Atlas banke Marka Nikolića i Dijane Zečević, kao i protiv tog pravnog lica.

Okrivljeni su, prema optužnici, oštetili Aerodrome Crne Gore za tri miliona eura, a korist u istom iznosu pribavili Atlas banci, jer nijesu vratili depozit nakon što je istekao rok oročenja.

“Iz odbrane okrivljenih Nikolića i Zečević, te iskaza svjedoka Danila Orlandića, Vesne Ječmenice i Milice Ivanović, nesporno proizilazi da je rok oročenja predmetnog depozita istekao 11. avgusta 2018. godine i da je oštećeno preduzeće Aerodromi Crne Gore u više navrata zahtijevalo i davalo instrukcije da se navedena novčana sredstva u iznosu od 3.000.000 eura, nakon isteka roka oročenja, vrate na transakcioni račun oštećenog preduzeća. Ali, do toga nije došlo”, navodi tužilac u obrazloženju optužnice.

Pranje novca

Optužnica je podignuta i protiv Kneževića i tadašnjeg sekretara Vrhovnog državnog tužilaštva Nenada Vujoševića, zbog stvaranja kriminalne organizacije i pranja novca.

Osim njih, okrivljeni su i bivši radnici Atlas banke Aleksandar Vilotijević, Srđan Pavićević i Olga Stanković.

Knežević se tereti da je bio na čelu kriminalne organizacije, Vujošević za članstvo u kriminalnoj organizaciji, dok se troje bivših bankarskih službenika tereti za pranje novca.

Dodaje se da je Vujošević, po nalogu Kneževića, stupao u kontakt sa osobama u Specijalnom tužilaštvu koje su postupale u predmetima protiv njega i njemu bliskih osoba, kako bi dobio podatak iz aktuelnih istraga.

Piše da je za prikupljene informacije Vujošević nagrađivan korišćenjem stana u Baru, u vlasništvu jedne od kompanija Kneževića.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je protiv Kneževića i još dvanaest osoba optužnicu za stvaranje kriminalne organizacije, zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju, pranje novca i utaju poreza.

Optužen je i bivši viceguverner Centralne banke Crne Gore Velibor Milošević, koji se tereti da je uzimao novac od Kneževića da bi podmitio kontrolore koji su provjeravali poslovanje Atlas i Invest banke Montenegro.

Osim Kneževića i Miloševića, optuženi su Mladen Dašić, Miodrag Knežević, Tomica Knežević, Tomislav Knežević, Andrija Knežević, Vuk Dragašević, Svetlana Mijatović, Andrej Koneneko, Ekatarina Perovna Konanenko...

Status svjedoka saradnika u tom predmetu imaju bivši generalni direktor Atlas banke Đorđe Đurđić i Vlatko Rašović.

Prema navodima optužnice, Duško Knežević je u drugoj polovini 2010. godine na teritoriji Kipra i Crne Gore formirao kriminalnu organizaciju čiji su pripadnici postali osobe iz optužnice a koja je funkcionisala do 2017. godine.

U djelovanju te kriminalne organizacije, piše, korišćene su privredne poslovne strukture.

“Prema kriminalnom planu koji je sačinio organizator Duško Knežević uz pomoć članova kriminalne organizacije podizani su krediti koje krajnji korisnici nisu vraćali. Krediti su pokrivani depozitima kojim je garantovano njihovo vraćanje, a koje su položile kompanije u vlasništvu Duška Kneževića, firme povezane sa njim i ostalim optuženima. Ovlašćena lica u ovim kompanijama, Duško Knežević i članovi kriminalne organizacije su na ovaj način ostvarivali prihode od novčanih sredstava dobijenih kreditima a koje nisu prijavljivali državnim organima Crne Gore”.

To je, prema navodima optužnice, urađeno sa ciljem izbjegavanja plaćanja poreskih obaveza, stavljanja nezakonito stečenog novca u redovne novčane tokove, ali i radi sprečavanja utvrđivanja pravog stanja u bankama čiji je većinski vlasnik Duško Knežević.

Bonus video: