Reagovanje Ivana Delića: Objavljene netačne, paušalne i neprovjerene informacije

"Ivan Delić se u danima prije, i u noći ubistva Duška Jovanovića, nalazio u Velikoj Bitaniji. Netačne su informacije da je Ivan Delić išao u posjetu bilo kojem licu u ZIKS-u"

29989 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Punomoćnik Ivana Delića, advokat Tatjana Pavličić reagovala je na tekst "Istraga o ubistvu Duška Jovanovića: Agenti, bilješka, tužba, pa kazna", objavljen 28. juna na portalu Vijesti.

U reagovanju se navodi da su u tekstu objavljene "određene netačne, paušalne i neprovjerene informacije o Ivanu Deliću, bez jednog dokaza i provjere".

Reagovanje prenosimo integralno:

"Ivan Delić se u danima prije, i u noći ubistva Duška Jovanovića, nalazio u Velikoj Bitaniji. Netačne su informacije da je Ivan Delić išao u posjetu bilo kojem licu u ZIKS-u.

Naime, u predmetnom novinskom članku navodi se kao izvor informacija, sadržina službene zabilješke, sačinjene od strane nekadašnjeg savjetnika za bezbjednost Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Pavićević Vladana, koja se bazira na "operativna saznanja" ili u prevodu "saznanja sa ulice".

Dakle, bez i jednog ozbiljnog i provjerenog navoda ili dokaza iznesene su grube neistine, kojim je Vladan Pavićević (a "Vijesti" prenijele), direktno označio Ivana Delića kao izvršioca zločina, u tekstu koji bilježi da je pročitalo preko 90.000 čitalaca.

O paušalnosti i netačnosti službene zabilješke gospodina Vladana Pavićevića kao vašeg izvora relevantnih informacija govori, citiram: "U saznanju sam od istog izvora .... da sam u razgovoru sa Vama označio Ivana Delića kao izvršioca ubistva, jer sam tu informaciju dobio odmah nakon ubistva Duška Jovanovića od policijskog izvora, da se u kritičnoj noći Ivan Delić vozio automobilom oko Pravnog fakulteta i zgrade ‘Čelebić’ u vremenu oko 23 časova".

Ivan Delić se u vremenu ubistva Duška Jovanovića nalazio u Velikoj Britaniji. Po dolasku u Crnu Goru dao je izjavu u Upravi policije, kada su ga u istražnim radnjama po predmetu ubistva novinara Duška Jovanovića saslušali policijski službenici, konkretno gospodin Tihomir Gačevic. Tom prilikom mu je uzet DNK materijal od strane službenika Kožara radi sveukupnih analiza i provjera.

Ovim putem pozivam gospodina Vladana Pavićevića, državne organe, kao i novinare istraživače naslovljenog lista, da se obrate MUP-u i ambasadi Velike Britanije radi provjere evidencije boravka, sa posebnim osvrtom da li se na dan 27.05.2004. godine Ivan Delić nalazio u Velikoj Britaniji, ili je cit: "kružio kolima oko Pravnog fakulteta u Podgorici".

Neistinita argumentacija tendecioznog karaktera u objavljenom tekstu, čiji je izvor "službena zabilješka" gospodina Vladana Pavićevica, željelo se predstaviti da Ivan Delić ima učešća u ubistvu novinara Duška Jovanovića, a moguće i stvaranje konfuzije i skretanje istrage u pogrešnom pravcu.

Navedenom objavom i tvrdnjama u tekstu targetirali ste Ivana Delića, ugrozili ste mir i bezbjednost njega i njegove porodice, iznijeli ste u javnost neprovjerene, netačne i kompromitujuće podatke i navode iz službene zabilješke anonimnih i nerelevantnih izvora, ne vodeći računa o posljedicama koje takav tekst može da prouzrokuje.

Ivan Delić razumije medijsku i sveukupnu zainteresovanost da se rasvijetle okolnosti koje prate istragu oko ubistva Duška Jovanovica, ali, poziva "Vijesti" a i druge medije da nipošto ne plasiraju neprovjerene i paušalne informacije jer iste mogu kod familije stradalog Duška Jovanovića, i familije Ivana Delića izazvati nesagledive posljedice.

Takođe, Ivan Delić ističe, da neće i ne želi da vodi polemiku preko medija već samo u okviru sistema, na nivou državnih organa i uvijek će biti spreman i na raspolaganju za dodatna pojašnjenja.

Ovim putem pozivamo gospodina Vladana Pavićevića, da svoja saznanja i izvore informacija prezentuje nadležnim organima, kojima Ivan Delić stoji na raspolaganju", navodi se u reagovanju koje je u ime Ivana Delića poslala njegova advokaticaa Tatjana Pavličić.

Bonus video: