Tužilaštvo obustavilo istragu: Bilafer presudila po zakonu

Istraga protiv sutkinje Osnovnog suda pokrenuta početkom 2021. obustavljena je jer ne postoje dokazi da je zloupotrijebila službeni položaj

11245 pregleda 7 komentar(a)
Sutkinja nije postupala s namjerom da nekome pribavi korist: Specijalna tužiteljka Bošković, Foto: BORIS PEJOVIC
Sutkinja nije postupala s namjerom da nekome pribavi korist: Specijalna tužiteljka Bošković, Foto: BORIS PEJOVIC

Specijalno državno tužilaštvo obustavilo je istragu protiv sutkinje Osnovnog suda u Kotoru Marije Bilafer jer ne postoje dokazi da je počinila krivično djelo zloupotreba sužbenog položaja, zbog čega je bila uhapšena 20. januara 2021. godine.

Proširena istraga protiv Bilafer donijeta je u februaru te godine, a slučaj je vodila sada suspendovana specijalna tužiteljka Lidija Mitrović.

Odluku o obustavi istrage donijela je 26. juna ove godine specijalna tužiteljka Nataša Bošković, koja je zadužila predmet.

Sutkinji Osnovnog suda u Kotoru stavljalo se na teret da je postupajući u predmetu prvo odbila tužbu “Morskog dobra”, kojom je traženo da se izbriše pogrešan upis prava korišćena lokalne luke “Bonići” firmi “Navar INC” Branka Zgradića iz Tivta, a potom da je u novembru 2020. godine stavila van snage tu presudu i zaključila poravnanje između stranaka u postupku.

SDT joj je tada stavljalo na teret sumnju da je u tom predmetu Bilafer navodno postupala suprotno Zakonu o parničnom postupku i Zakonu o obligacionim odnosima, a sutkinja je tada na saslušanju negirala sumnje koje joj se stavljaju na teret i saopštila da nikada nije ni upoznala vlasnika firme “Navar INC”.

U naredbi o obustavi istrage, tužiteljka Bošković navela je da odlukom sutkinje Bilafer o sudskom poravnanju, na koji su tada pristale stranke u postupku, nije nanijeta šteta državi.

“A naknada ugovorena poravnanjem ne predstavlja protivpravnu imovinsku korist, već naprotiv, predstavlja zakonom propisani prihod koji ostvaruje tužilac shodno zakonskim normama. Samim tim, po nalaženju tužioca, okrivljena nije postupila suprotno Zakonu o parničnom postupku i Zakonu o obligacionim odnosima”, piše u naredbi o obustavi istrage.

Osim toga, tužiteljka Bošković cijeneći prikupljene dokaze, navela je i da u zaključenom poravnanju radi upisa uknjižbe nepokretnosti nigdje se ne pominje bilo kakav upis prava svojine na državnoj imovini u korist firme “Navar ICT”.

“Već su njime stranke bile saglasne da je tuženi upisan kao nosilac stvarnih prava nad tim nepokretnostima, što odgovara stanju koje je utvrđeno, odnosno da ih isti koristi kao brodogradilišnu luku, a ove činjenice proizlaze iz dokaza”, navodi tužiteljka Bošković.

Ona je na kraju napisala i da sutkinja Bilafer, na osnovu svih dokaza, u ovom predmetu nije postupala sa direktnim umišljajem.

“I sa sviješću da je njeno postupanje kao sudije u konkretnom slučaju bilo usmjereno sa ciljem i namjerom pribavljanja sebi ili drugome neke koristi ili ciljem nanošenja štete drugome”, zaključila je specijalna tužiteljka.

Bonus video: