Turska ponovo zatražila izručenje Camgoza

Izvor "Vijesti" tvrdi da je Ankara "uputila potpuno istu zamolnicu kao prošlog puta"

18054 pregleda 38 reakcija 12 komentar(a)
Binali Camgoz, Foto: Tviter
Binali Camgoz, Foto: Tviter

Turska je ponovo zatražila od Crne Gore izručenje Binalija Camgoza, saznaju "Vijesti".

“Uputili su potpuno istu zamolnicu kao prošlog puta”, rekao je izvor "Vijesti" upoznat sa zahtjevom Ankare.

Ministar pravde Andrej Milović odbio je u januaru ove godine da Turskoj izruči Camgoza, pravdajući svoju odluku narušenim zdravstvenim stanjem stranca i etničkom pripadnošću, iako je odluka Višeg suda još još 1. juna 2023. godine postala pravosnažna, a kojom je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za ekstradiciju tog optuženog za najteža krivična djela...

Milović je kazao da bi se Camgoz suočio sa mogućim progonom zbog njegove etničke pripadnosti kurdskoj zajednici, dodajući da u turskim zatvorima Camgoz ne bi imao adekvatno liječenje.

Ta odluka bila je jedna od prvih nesuglasica sa premijerom Milojkom Spajićem, koje su kasnije rezultirale isključenjem Milovića iz Pokreta Evropa sad (PES), ali i nedavnim zahtjevom Milovića Spajiću da predloži njegovo razrješenje, tvrdeći da Spajić vuče stranku, Vladu i državu u “ponor”.

Camgoz je 6. jula 2022. godine uhapšen u Podgorici, a iz Uprave policije tada je saopšteno da je kod sebe imao falsifikovani pasoš u kom je upisano ime Mehmet Ali Bayhan.

S njim je privedeno još pet turskih državljana, a turski mediji tada su objavili da su i oni na potjernici njihovih vlasti.

Camgoz je navodno vođa organizovane kriminalne grupe, a prema pisanju turskih medija, u krivični dosije upisani su mu razni zločini, ubistva, ranjavanje, otmica, pritvor, iznuda i mučenje počinjeni u Izmiru i okolini, nezakonita naplata čekova i obveznica...

U oktobru 2021. godine policija Turske krenula je u akciju hapšenja članova njegove kriminalne grupe, ali je Camgoz već tada bio na sigurnom, u Gruziji. Na spisku za hapšenje pripadnici Policijske uprave pokrajine Izmir, odnosno njihovog Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala, tog dana imali su 57 članova Camgozove bande.

Uhapsili su 35, a hapšenje su izbjegli Camgoz i još 21 član tog klana.

U septembru 2022. godine, u Istražnom zatvoru u Spužu pretresena je ćelija u kojoj je boravio sa još pet pripadnika organizovane kriminalne grupe kavački klan.

To je učinjeno samo nekoliko dana nakon što je policija Turske utvrdila da su članovi kriminalnog klana Camgoza, učestvovali u ubistvu apsolutnog vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića.

Uprava policije krajem januara i početkom februara protiv Čamgoza je podnijela dvije krivične prijave.

Prvobitno, uhapšen je 30. januara po nalogu podgoričkog ODT Podgorica.

Nakon što su mu u Prihvatilištu za strance stavili lisice na ruke i pod jakim mjerama obezbjeđenja ga sproveli u policijsku stanicu, iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da je tokom 2022. godine, koristeći lažni pasoš, sa još jednim državljaninom Turske, osnovao firmu “Lion”.

Sudije Osnovnog suda u Podgorici tada su odbile predlog tužilaštva da odrede pritvor Čamgozu, kojeg Turska potražuje zbog najtežih krivičnih djela.

Sedam dana kasnije Uprava policije podnijela je još jednu krivičnu prijavu protiv tog bjegunca. Tada su saopštili da je isto krivično djelo počinio i 9. juna 2022. godine.

“...Kada je predao zahtjev za izdavanje dozvole za privremeni boravak i rad službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Budva - prikazao je falsifikovanu putnu ispravu na ime Mehmet Ali Bajhan, ‘na koji je način doveo u zabludu službenike MUP-a koji su mu izdali dozvolu za privremeni boravak’”...

Tada su objasnili i da prema zakonima Crne Gore, Čamgoz ne može dobiti odobrenje za privremeni boravak u Crnoj Gori budući da ne ispunjava nijedan uslov shodno Zakonu o strancima Crne Gore.

Bonus video: