Nema dana bez nasilja u porodici: U prosjeku gotovo šest prijava svakih 24 časa

Za prva četiri mjeseca 2024. godine evidentirano je 207 krivičnih djela u odnosu na koja je podnijeto 212 krivičnih prijava. U istom periodu evidentirano je 485 prekršaja i podnijeto 357 prekršajnih prijava zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici

49176 pregleda 21 reakcija 18 komentar(a)
Počinioci krivičnih djela najčešće muškarci, a žrtve u većini slučajeva žene (ilustracija), Foto: Shutterstock
Počinioci krivičnih djela najčešće muškarci, a žrtve u većini slučajeva žene (ilustracija), Foto: Shutterstock

Nakon oštrih reakcija javnosti i žalbe tužilaštva, Daliboru Nikoliću ponovo će suditi za ubistvo nevjenčane supruge koju je, piše u optužnici, tukao osam sati do smrti.

Iako je optužen za svirepo ubistvo, prvostepeni Viši sud u Podgorici osudio ga je na 12 godina za krivično djelo - nasilje u porodici.

Taj slučaj svakako nije usamljen, naprotiv - za prva četiri mjeseca 2024. godine, evidentirano je 207 krivičnih djela u odnosu na koja je podnijeto 212 krivičnih prijava. U istom periodu, evidentirano je 485 prekršaja i podnijeto 357 prekršajnih prijava zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

To su Vijestima saopštili iz Uprave policije (UP), odgovarajući na pitanja o broju prijavljenih slučajeva za ugrožavanje tjelesnog integriteta, duševnog zdravlja ili spokojstva nekog od članova porodice...

Izvršioci krivičnih djela i prekršaja najčešće su muškarci, kao što su osobe ženskog pola u najvećem broju slučajeva žrtve...

Januar

“Tokom januara 2024. godine registrovano je 48 krivičnih djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, kao i 123 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Tokom februara bilo je 43 ovih krivičnih djela i 129 prekršaja, dok je tokom marta taj broj iznosio krivična djela - 57, prekršaji - 94. U aprilu je policija registrovala 59 pomenutih krivičnih djela i 139 prekršaja iz gore pomenutog Zakona”, navode iz UP.

Obrazlažu da je tokom januara na teritoriji nadležnosti Regionalnog centra bezbjednosti (RCB) - Centar, registrovano sedam krivičnih djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici: “U Podgorici pet i na Cetinju dva i podnijeto sedam krivičnih prijava, dok su registrovana 33 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i s tim u vezi podnijeto je 26 prekršajnih prijava. Osim toga, podnijeta je i jedna krivična prijava za drugo krivično djelo, a u vezi sa nasiljem u porodici”.

U istom periodu na teritoriji nadležnosti Regionalnog centra bezbjednosti - Sjever, registrovano je 12 krivičnih djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici - u Bijelom Polju pet, Kolašinu tri, Beranama dva i u Plavu i Rožajama po jedno i podnijeto 16 krivičnih prijava: “Dok je registrovano 10 prekršaja i podnijeto 10 prekršajnih prijava zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Osim toga, registrovana su i četiri krivična djela koja se dovode u vezu sa nasiljem u porodici, ali su drugačije kvalifikovana”.

Na teritoriji nadležnosti Regionalnog centra bezbjednosti - Jug, tokom januara registrovano je 19 krivičnih djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici (u Herceg Novom i Tivtu po pet, u Baru i Budvi po četiri i u Kotoru jedno) i podnijeto je 20 krivičnih prijava, dok su registrovana 42 prekršaja i podnijete 32 prekršajne prijave zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Takođe, registrovano je i jedno krivično djelo koje se dovodi u vezu sa nasiljem u porodici ali koje je drugačije kvalifikovano.

“Kada je riječ o teritoriji nadležnosti Regionalnog centra bezbjednosti Zapad, na istoj je tokom januara registrovano 10 krivičnih djela (u Nikšiću i Pljevljima po pet) i podnijeto 10 krivičnih prijava zbog sumnje na izvršenje krivičnog djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici. Takođe, registrovano je i 38 prekršaja i podnijete su 24 prekršajne prijave zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici”, saopštili su iz MUP-a.

Navedena krivična djela, objašnjavaju, učinjena su od strane 53 izvršilaca: 40 muškog pola i 13 ženskog pola.

“Krivična djela su učinjena na štetu 57 lica, od kojih je 25 muškog pola (od kojih je osam maloljetno) i 32 ženskog pola (od kojih je pet maloljetnih lica)”

Navedeni broj prekršaja učinjen je od strane 101 izvršioca, od kojih su 81 muškog pola (od čega su dva maloljetna lica), a 20 ženskog pola. Žrtve izvršenih prekršaja su 163 lica, od kojih su 40 muškog pola, a 123 ženskog pola. Od ukupnog broja žrtava izvršenih prekršaja, 12 su maloljetna lica muškog pola i sedam ženskog pola.

Februar

Tokom februara 2024. godine, na teritoriji koju svojom nadležnošću obuhvata Regionalni centar bezbjednosti Centar registrovano je 17 krivičnih djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici: u Podgorici 16 i u Danilovgradu jedno i podnijeto 17 krivičnih prijava.

U istom periodu registrovan je i 51 prekršaj, podnijete 32 prekršajne prijave zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Na teritoriji Regionalnog centra bezbjednosti Sjever, u februaru je registrovano 11 krivičnih djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici - u Bijelom Polju četiri, u Plavu tri i u Beranama i Kolašinu po dva i podnijeto 11 krivičnih prijava, dok je registrovano 13 prekršaja i podnijeto je 11 prekršajnih prijava zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

“Kada govorimo o teritoriji nadležnosti Regionalnog centra bezbjednosti Jug, na istoj je tokom februara registrovano 10 krivičnih djela (u Budvi tri, u Herceg Novom i Tivtu po dva, i u Baru, Ulcinju i Kotoru po jedno) i podnijeto 13 krivičnih prijava zbog sumnje na izvršenje krivičnog djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici. Takođe, registrovano je i 37 prekršaja i podnijete su 32 prekršajne prijave zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Osim toga, registrovana su i četiri krivična djela koja se dovode u vezu sa nasiljem u porodici ali su drugačije kvalifikovana”.

Na teritoriji Regionalnog centra bezbjednosti Zapad, tada je registrovano pet krivičnih djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, od čega četiri u Nikšiću i jedno u Pljevljima: “I podnijeto pet krivičnih prijava, dok je registrovano 28 prekršaja i podnijeto 18 prekršajnih prijava zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici”.

Krivična djela, pojašnjavaju iz policije, učinjena su od strane 46 izvršilaca: 40 muškog pola (od kojih su dva maloljetna lica) i šest ženskog pola.

“Protiv istih je podnijeto 46 krivičnih prijava. Krivična djela su učinjena na štetu 58 lica, od kojih je 20 muškog (od kojih je tri maloljetno) i 38 ženskog pola (od kojih je devet maloljetnih lica).

Navedeni broj prekršaja učinjen je od strane 106 izvršilaca, od kojih su 80 muškog, a 26 ženskog pola (od čega je jedno maloljetno lice). Žrtve izvršenih prekršaja su 113 lica, od kojih su 46 muškog, a 67 ženskog pola. Od ukupnog broja žrtava izvršenih prekršaja, šest su maloljetna lica i to šest ženskog pola”.

Mart

Tokom marta, na teritoriji nadležnosti RCB Centar, registrovano je 19 krivičnih djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici - u Podgorici 18 i jedno na Cetinju i podnijeto 20 krivičnih prijava, dok je istovremeno registrovano 35 prekršaja, zbog čega su podnijete 24 prekršajne prijave.

U odgovorima Vijestima, navodi se da je podnijeta i jedna krivična prijava za drugo krivično djelo, a u vezi sa nasiljem u porodici.

“U istom periodu na teritoriji nadležnosti Regionalnog centra bezbjednosti Sjever registrovano je pet krivičnih djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici (u Bijelom Polju i Beranama po dva i u Rožajama jedno) i podnijeto pet krivičnih prijava, dok je registrovano 19 prekršaja i podnijeto 14 prekršajnih prijava zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Na teritoriji nadležnosti Regionalnog centra bezbjednosti Jug, tokom marta 2024. godine registrovano je 25 krivičnih djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici (u Budvi osam, u Baru i Herceg Novom po pet, u Kotoru četiri, u Titvu dva i jedno u Ulcinju) i podnijete su 24 krivične prijave. Takođe, registrovana su 24 prekršaja i podnijeta 21 prekršajna prijava zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici”.

Na teritoriji RCB Zapad, tada je registrovano osam krivičnih djela zbog nasilja u porodici, od čega šest u Nikšiću i dva u Pljevljima, a podnijeto je i sedam krivičnih prijava. Takođe, registrovano je i 16 prekršaja i podnijeto je 15 prekršajnih prijava.

“Kivična djela učinjena su od strane 59 izvršilaca, 54 muškog (od kojih je jedno maloljetno lica) i pet ženskog pola. Protiv njih je podnijeto 56 krivičnih prijava. Krivična djela su učinjena na štetu 67 žrtava, od kojih je 22 muškog (od kojih su dva maloljetna) i 40 ženskog pola (od kojih su tri maloljetna lica). Navedeni broj prekršaja učinjen je od strane 87 izvršilaca, od kojih su 64 muškog (od čega je jedno maloljetno lice), a 23 ženskog pola. Žrtve izvršenih prekršaja su 87 lica, od kojih su 38 muškog, a 49 ženskog pola. Od ukupnog broja žrtava izvršenih prekršaja 10 su maloljetna lica i to tri ženskog i 10 muškog pola”.

April

Službenici RCB Centar u aprilu registrovali su 20 krivičnih djela vezanih za nasilje u porodici, od čega u Podgorici 18 i dva u Danilovgradu), zbog čega je podnijeto 20 krivičnih prijava... Tada je registrovano 8 prekršaja i podnijeto 37 prekršajnih prijava...

Na teritoriji nadležnosti RCB Sjever, u istom periodu registrovano je 17 krivičnih djela - u Bijelom Polju šest, u Beranama pet, tri u Kolašinu, u Rožajama dva i jedno u Plavu i podnijeto 15 krivičnih prijava. Registrovano je i 19 prekršaja i podnijeto 18 prekršajnih prijava zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

U RCB Jug tokom aprila registrovano je 10 krivičnih djela, od čega najviše u Budvi - pet, u Herceg Novom i Tivtu po dva i jedno u Ulcinju. Podnijeto je 12 krivičnih prijava, a registrovana su i tri krivična djela koja se dovode u vezu sa nasiljem u porodici ali su drugačije kvalifikovana.

Takođe, registrovano je 39 prekršaja i podnijeto je 27 prekršajnih prijava zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Na teritoriji koja svojom nadležnošću obuhvata Regionalni centar bezbjednosti Zapad, tada je registrovano 12 krivičnih djela: u Nikšiću 10 i dva u Pljevljima i podnijeto devet krivičnih prijava. Zabilježena su i 22 prekršaja i podnijeto 16 prekršajnih prijava.

“Krivična djela učinjena su od strane 62 izvršioca, 55 muškog (od kojih je jedno maloljetno lice) i sedam ženskog pola (od kojih je jedno maloljetno lice). Protiv istih je podnijeto 57 krivičnih prijava. Krivična djela su učinjena nad 68 žrtava, od kojih je 22 muškog (od kojih je jedna maloljetna) i 46 ženskog pola (od kojih su četiri maloljetna lica). Navedeni broj prekršaja učinjen je od strane 109 izvršilaca, od kojih su 69 muškog, a 40 ženskog pola (od čega je jedno maloljetno lice). Žrtve izvršenih prekršaja su 117 lica, od kojih su 49 muškog, a 68 ženskog pola. Od ukupnog broja žrtava izvršenih prekršaja, 17 su maloljetna lica i to četiri ženskog i 13 muškog pola”, navodi se u odgovorima Uprave policije.

Potvrđena optužnica za zlostavljanje i silovanje

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu protiv Rožajca E.Š. kojeg je bivša supruga nedavno prijavila da ju je mjesecima tukao, a potom i silovao nakon što ga je napustila.

Ona je pred tužiocem podrobno pričala o navodnom paklu koji je prošla od aprila 2023. do kraja februara ove godine. Objasnila je da je batine, kako tvrdi, dobijala jer “pogrešno” sjedi, ne gleda u pod kada prolaze ulicom, ako ode na posao bez njegove dozvole...

“U njegovoj kući... tukao me je i šamarao. Od udaraca mi je pukla usna. Držao mi je pištolj na glavi, a onda i nož pod grlom. Sve to mogli su da čuju njegovi ukućani. Potom me zaključao u sobu kako ne bih mogla da ga prijavim, niti da pođem na pregled. U večernjim časovima tražila sam da me odveze kod drugarice... što je i učinio. Međutim, nekoliko puta zaustavljao je automobil i tukao me, čupao za kosu. U kakvom stanju me dovezao do prijateljice, može ona da posvjedoči”, ispričala je ta žena tužiocu.

Krajem februara, nakon što je prekinula bračnu zajednicu, tvrdi da ju je silovao...

Rožajac je početkom maja optužen zbog krivičnog djela silovanje i krivičnog djela nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici i krivičnog djela zlostavljanje...

Bonus video: