Nadležni tvrde da su riješili zločin na Cetinju: Drecun postavio minu?

Iz tužilaštva i policije saopštili da su rasvijetlili dvostruko ubistvo na Cetinju, ali i likvidaciju Baranina Vasa Delibašića iz 2018.

80357 pregleda 48 reakcija 29 komentar(a)
Danonoćno radili na rasvjetljavanju ubistva: Juče na konferenciji, Foto: Luka Zekovic
Danonoćno radili na rasvjetljavanju ubistva: Juče na konferenciji, Foto: Luka Zekovic

Cetinjanin Nikola Drecun postavio je improvizovanu eksplozivnu napravu na drvo nadomak Sportskog centra u Cetinju i 20. juna aktivirao je kada su u taj objekat krenuli da uđu njegovi sugrađani Dragan Roganović (36), Petar Kaluđerović (20), Tanasije Taso Jovanović (46) i Mihailo Borozan (29).

U eksploziciji bombe ubijeni su Roganović i Kaluđerović, a teško ranjeni Jovanović, Borozan i slučajna prolaznica Desanka Vujović (63).

Za Drecunom policija traga, saopštili su juče na konferenciji za medije predstavnici Uprave policije i Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

Taj Cetinjanin krajem 2020. godine, nakon što je uhapšen, priznao je policiji i specijalnim tužiocima da je upravo on 2017. godine pokušao da ubije Roganovića, te da je to učinio sa sada pokojnim Nikolom Ćupićem.

Rekao je da je to učinio kada mu je Ćupić ponudio dil - da mu oprosti dug u zamjenu za likvidaciju Roganovića. Tada je ispričao policajcima i kako iznutra funkcioniše ta ćelija kavačkog klana, koja je bila pod komandom Nikšićanina Radovana Mujovića i Budvanina Vasilija Rafailovića.

Da tragaju za Drecunom medijima je, ne saopštavajući njegov identitet, kazao pomoćnik direktora Uprave policije Lazar Šćepanović, navodeći inicijale tog Cetinjanina, datum kada je izašao iz pritvora...

“Neposredni izvršilac ovog krivičnog dijela je N.D. 1993. godište sa Cetinja, član jedne organizovane kriminalne grupe, koji je upravo 2017. izvršio teško ubistvo u pokušaju i stvaranje kriminalne organizacije na štetu sada pokojnog Dragana Roganovića”, kazao je.

Lazar Šćepanović
Lazar Šćepanovićfoto: Luka Zeković

Dodao je da je Drecun 2020. godine uhapšen, ali da je 11. novembra prošle godine izašao iz pritvora: “Zbog nedonošenja prvostepene presude”.

Šćepanović je pojasnio da je sedam dana nakon što je pušten na slobodu, u pravcu Drecuna i Igora Mašanovića ispaljena raketa iz ručnog raketnog bacača.

“Upravo je ovo posljedica djelovanja organizovanih kriminalnih grupa koja se manifestovala i usložnjavala deset godina”, kazao je Šćepanović.

Govoreći o rasvjetljavanju te likvidacije, Šćepanović je kazao da su otkrili i jednog od direktnih izvršilaca ubistva Vasa Deibašića, u Baru 2018. godine.

Saopštio je i da su dvostruko ubistvo na Cetinju i likvidacija u Baru, posljedica djelovanja organizovanih, visokorizničnih kriminalnih grupa...

“Oba krivična djela izvršena su od strane jedne organizovane kriminalne grupe koju karakteriše brutalnost, destruktivnost, bezobzirnost, što se pokazalo i na Cetinju”...

Pojasnio je da je otkriveno da je Drecun postavio eksplozivnu napravu na Cetinju, usmjerio dejstvo prema ulaznim vratima teretane i Sportskog centra, a potom je i aktivirao kada su četvorica njegovih sugrađana naišla...

“Dva lica su smrtno stradala, tri zadobila teške tjelesne povrede i danas se nalaze van životne opasnosti. U ovom događaju, moram da naglasim, povrijeđena je i slučajna prolaznica, što je opomena... Bez obzira na djelovanje kriminalnih grupa da građani moraju biti sigurni prilikom boravka, kretanja u svom gradu i na bilo kojem mjestu”, kazao je on.

Šćepanović je objasnio da je na Cetinju aktivirana protivpješadijska mina rasprskavajućeg usmjerenog dejstva, takozvani MRUD.

“Ova eksplozivna naprava dizajnirana je u obliku luka, sastavljena i napunjena petritom, čeličnim kuglicama i na njoj je izmijenjen način aktiviranja”, kazao je on.

Istakao je da je izvršilac aktivirao sa udaljenosti od 50 metara, a prethodno usmjerio dejstvo:

“Njene karakteristike su uništavanje žive sile do 50 metara, što je i poentiralo od strane kriminalnih grupa u odnosu na suprotstavljenu kriminalnu grupu”.

Šćepanović je rekao da su Delibašiću 28. juna 2018. godine u Baru, u Makedonskom naselju, dok se kretao motociklom, prišla tada dva nepoznata lica maskirana silikonskim maskama, koristeći ukradeno vozilo u Beogradu - “audi”, sive boje:

“I u istog ispali iz dva oružja 15 projektila, usljed kojeg dejstva je smrtno stradao na licu mjesta. Nakon izvršenog krivičnog djela ta dva izvršioca se dala u bjekstvo i na 700 metara od lica mjesta su podmetnuli požar i uništili predmete i tragove koji su nastali i korišćeni u izvršenju ovog krivičnog djela... Dva lica istovremeno su upotrijebila dva oružja, pucali iz automatskih pištolja, radi se o licu M.K. lice koje je specijalni povratnik izvršenju teških krivičnih djela protiv života i tijela”, kazao je Šćepanović.

Vijestima je saopšteno da je riječ o Marku Kilibardi.

Istakao je da je taj osumnjičeni tokom 2020. godine pokušao da ubije Muja Nikočevića na Koniku i da je učestvovao u dvostrukom ubistvu sa pripadnicima beogradskog kriminalnog klana, u Stanjevića Rupi u Danilovgradu, ali i u mnogim drugim teškim krivičnim djelima.

Dodao je da je i Kilibarda u bjekstvu.

Kilibarda i Drecun pripadnici su zločinačke kriminalne grupe kavački klan...

“Danas imamo čvrste dokaze koji će dovesti, nadamo se, uz tužilačku organizaciju, do presuđenja i da će ova lica biti osuđena na 40 godina”...

Ima kriminalaca, ali i policajaca

Danas sa zadovoljstvom saopštavamo rezultate i napredak u konkretnim predmetima. Krivično djelo izvršeno kao što je izvršeno ono na Cetinju je veoma teško za rasvjetljavanje...nizak je procenat rasvijetljenosti tih krivični djela. Tačno je da Crna Gora ima kriminal i kriminalce, ali ima i policajce koji su kadri da rasvijetle najteža krivična djela”, kazao je juče šef UP Aleksandar Radović.

Aleksandar Radović
Aleksandar Radovićfoto: Luka Zeković

Najveći dio posla, kako je kazao, iznijeli su tužiteljka Danka Ivanović Đerić, v.d. pomoćnik direktora za Sektor za borbu protiv kriminala Lazar Šćepanović, načelnici regionalnih centara bezbjednosti Centar i Jug Goran Jokić i Petar Rolović i načelnik cetinjske policije Miljan Ćirović...

“Ovi ljudi su... oni koji su iznijeli najveći dio posla i ovom prilikom želim da im iskažem profesionalno poštovanje za sve što su uradili iz, skoro pa, samo altruističkih motiva”.

Radović je istakao da je UP u prethodnom periodu sprovela značajan broj akcija koje se odnose na suzbijanje krijumčarenja oružja i narkotika, zatim na kontrolu bezbjednosno-interesantnih lica, ali i da su preventivno djelovali prema pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa.

“Računam da je dat adekvatan odgovor i biće dat”, poručio je on.

Šćepanović je objasnio da je na Cetinju aktivirana protivpješadijska mina rasprskavajućeg usmjerenog dejstva, takozvani MRUD. 'Ova eksplozivna naprava dizajnirana je u obliku luka, sastavljena i napunjena petritom, čeličnim kuglicama i na njoj je izmijenjen način aktiviranja', kazao je

Bonus video: