Brani li Portugal da gone Božovića

Odbrana predložila da se odbaci optužnica protiv optuženog za šverc 743 kg kokaina

17478 pregleda 5 komentar(a)
Okrenuli su mi život naopačke: Božović nakon saslušanja, Foto: Luka Zekovic
Okrenuli su mi život naopačke: Božović nakon saslušanja, Foto: Luka Zekovic

U Višem sudu u Podgorici juče je održano ročište za kontrolu optužnice koju je Specijalno državno tužilaštvo podiglo protiv Igora Božovića, zbog sumnje da je učestvovao u švercu 743 kilograma kokaina, koji je zaplijenjen u avgustu 2020. godine u holandskoj luci Roterdam.

Specijalni tužilac Zoran Vučinić kazao je da su predloženi dokazi u cjelosti zakoniti i sudu predložio da se optužnica potvrdi.

Naveo je da su dokazi protiv okrivljenog Božovića po ovoj optužnici prikupljeni u istrazi drugog predmeta gdje su optuženi Slobodan Kašćelan, Milan Vujotić i Dragan Knežević.

Vanraspravno vijeće kojim je predsjedavao sudija Nenad Vujanović donijeće odluku u roku od 15 dana.

Advokat Marko Radović, branilac okrivljenog, predložio je da se optužnica protiv okrivljenog Božovića odbaci usljed okolnosti koje privremeno sprečavaju krivično gonjenje.

On je predočio sudu da je Specijalno tužilaštvo protiv Božovića pokrenulo istragu, uprkos zabrani krivičnog gonjenja od strane nadležnih organa Portugala koji su ovog okrivljenog izručili Crnoj Gori samo kako bi prisustvovao postupku po optužnici iz 2017. godine.

“Smatram da nema mjesta da se potvrdi optužnica protiv optuženog Božovića iz prostog razloga što je ovaj okrivljeni sredinom 2021. godine izručen Crnoj Gori iz Portugala kako bi prisustvovao u postupku po optužnici Specijalnog tužilaštva KS 6/17. U rješenju o izručenju decidno je navedeno da se Božoviću ne može suditi za bilo koje drugo krivično djelo koje je učinjeno prije odluke o izručenju. No bez obzira na tu zabranu, Specijalno tužilaštvo je gonilo Božovića o čemu svjedoči naredba o pokretanju istrage, a koja egzistira u ovom predmetu”, istakao advokat Radović.

On je sudu predao pravosnažnu odluku Osnovnog suda u Podgorici iz 2018. godine iz koje, tvrdi, decidno proizilazi da se svi dokazi koji su pribavljeni u odnosu na lice koje se izruči Crnoj Gori, a nije se odreklo načela specijaliteta, ne mogu tretirati kao valjani ako su pribavljeni u vrijeme zabrane krivičnog gonjenja.

“SDT tada nije imalo saglasnost Portugala a naknadno data saglasnost ne može cijeniti kao valjana. Iz dokumentacije koja se nalazi u spisima predmeta proizilazi da se saglasnost za krivično gonjenje Božovića odnosi na postupak KS 15/22 a iz naredbe za istragu koja je prethodila podizanju ove optužnice vidi se da ta istraga nosi drugi broj 4/23. Saglasnost koju tužilaštvo nudi uz ovu optužnicu nije data za ovaj predmet. Navedena saglasnost za krivično gonjenje je data polovinom 2023. godine, a optužnica protiv ostalih okrivljenih je podignuta početkom decembra prošle godine. Da je ta saglasnost bila valjana za ovaj predmet onda bi se Igor Božović morao naći na toj optužnici a ne da se čeka pola godine na njegovo procesuiranje”, pojasnio je advokat Radović.

Naveo je da smatra da nema mjesta za potvrđivanje ove optužnice, ali umjesto obustave postupka on je sudu ponudio kompromitno rješenje - da odbaci optužnicu usljed okolnosti koje privremeno sprečavaju krivično gonjenje, odnosno odsustva saglasnosti nadlžnih organa Portugala za progon Božovića.

Advokat Dragoljub Đukanović predočio je sudu da je u vrijeme kada je za Božovićem izdata potjernica on se liječio a da on i porodica preživjeli skoro deceniju proživljavaju golgotu zbog neutemeljenih optužbi tužilaštva.

Okrivljeni Božović je kazao da nije član bilo koje kriminalne organizacije i da se i ovom optužnicom tereti za nešto što nije učinio.

Optužio je penzionisanog glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i suspendovanog specijalnog tužioca Sašu Čađenovića da su ga optužili da je formirao kriminalnu organizaciju, u vrijeme dok se u bolnici borio za život.

Tvrdi da su mu Katnić i Čađenović podizanjem optužnice prije osam godina za pripadništvo kavačkom klanu, preokrenuli život naopačke.

Bonus video: