Savjet: Direktora Uprave policije poštedjeti od političkih, stranačkih i ostalih neprimjerenih intervencija i uticaja

"Savjet za građansku kontrolu rada policije poziva Vladu Crne Gore da zaustavi dalju kompromitaciju policijske organizacije i osiguraju stabilno, odgovorno i kvalitetno rukovođenje Upravom policije"

8184 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Direktora Uprave policije treba poštedjeti od političkih, stranačkih i ostalih neprimjerenih intervencija i uticaja, saopšteno je danas iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Iz Savjeta su kazali da su danas održali elektronsku sjednicu na kojoj su razmotrena određena pitanja u odnosu na upravljanje Upravom policije, kao organa u sastavu, a koji se svakodnevno održavaju i na unutrašnji sistem odgovornosti i poštovanje ljudskih prava svih građana i građanki Crne Gore.

"Savjet za građansku kontrolu rada policije poziva Vladu Crne Gore da zaustavi dalju kompromitaciju policijske organizacije i osiguraju stabilno, odgovorno i kvalitetno rukovođenje Upravom policije. Česte smjene rukovodnog kadra, podrivanje sudskih odluka, političko i interesno podsticanje konflikata između policijskih starješina negativno se održavaju na ukupnu društvenu percepciju policije, vladavinu prava i zaštitu ljudskih prava", ističe se u saopštenju Savjeta koje potpisuje advokat Zoran Čelebić, predsjednik.

U saopštenju se navodi da je Vlada Crne Gore obavezna da naročito na primjeru Uprave policije, i počev od nje, pokaže kapacitete da obezbijedi djelotvorno i efikasno upravljanje.

"Policijskoj organizaciji treba obezbijediti potrebnu operativnu autonomnost, a direktora Uprave policije poštedjeti od političkih, stranačkih i ostalih neprimjerenih intervencija i uticaja. Više činjenica nedvosmisleno ukazuju da su ozbiljno narušeni sistem odgovornosti i poštovanje ranije uspostavljenih standarda u Upravi policije, kao i neadekvatan i neblagovremen odgovor ukupnog bezbjednosnog sektora na različite hibridne prijetnje. To pred svim organima i tijelima koje se bave nadzorom rada policije i drugih djelova bezbjednosno-obavještajne zajednice nameću obavezu da se sa još većom budnošću brane ljudska prava i slobode i djelotvorno funkcionisanje demokratskih institucija", poručili su iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Bonus video: