Peković ostaje u pritvoru

Nastavljeno suđenje optuženom za ratni zločin

8705 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Sve antropološke karakteristike optuženog Slobodana Pekovića, osim onih koji se tiču uhranjenosti i onih koji se mijenjaju procesom starenja, bile su identične kao i prje 30 godina.

To je u podgoričkom Višem sudu saopštio vještak medicinske struke, dr Nemanja Radojević.

On je saslušan u nastavku suđenja Pekoviću okrivljenom za ratni zločin, nakon što je na prethodnom glavnom pretresu 11. juna, specijalno vijeće sutkinje Nade Rabrenović donijelo rješenje o vještačenju, odnosno utvrđivanju visine, boje kose i očiju optuženog.

"Ne mogu se izjasniti da Ii je sadašnja boja kose tamno smeđa, prirodna. Boja kose može da se mijenja tokom godina, pa čak i u toku jedne godine zavisno od godišnjeg doba. U dječijem uzrastu je boja kose svjetlija, a u odraslom dobu tamnija. Mišljenja sam da prije 30 godina, boja kose nije bitno mijenjana u odnosu na sadašnju boju kose", kazao je između ostalog vještak.

Specijalno vijeće sutkinje Rabrenović, odbilo je predlog branioca okrivljenog Pekovića, advokata Ratka Pantovića - da se ukine pritvor.

Ona je podsjetila da je danas donijeto rješenje kojim je pridužen pritvor.

"Mom branjeniku je predložena hitna koronarna operacija, jer mu srce radi svega 10 odsto. Nakon ove operacije koja slijedi, on ne može da boravi ni u svojoj kući bez pomoći", kazao je advokat Pantović.

Specijalni tužilac Miroslav Turković, kazao je da se protivi tom predlogu, dodajući da priložena medicinska dokumentacija ne može uticati na drugačiji stav tužioca.

"Zdravstvena zaštita može biti ostvarena u toku trajanja pritvora", naveo je specijalni tužilac.

Prema navodima optužnice, Peković je 8. juna 1992. godine u vojnom napadu na selo Hum, koje pripada Opštini Foča, ubio Muja i Eminu Šabanović.

Nakon što je, piše u optužnici, Emina Šabanović kazala da nema oružja u kući, Peković je nekoliko puta udario po glavi drvenom drškom od lopate, a zatim uhvatio za kosu i odvukao do kuće Muja Šabanovića gdje ih je oboje ubio, pucajući na njih iz automatskog oružja.

Njihova tijela su izgorjela u požaru kuće Muja Šabanovića koju je, prema optužnicu, zapalio Peković.

Peković je, navodi se u tom aktu, takođe i početkom septembra 1992. godine silovao ženu koja je dobila status zaštićenog svjedoka.

Dodaje se da je s još nekoliko uniformisanih lica, iz sportske dvorane 'Partizan' u Foči, u navodnoj namjeri da ih spasi, izveo zaštićenog svjedoka - oštećenu s maloljetnom ćerkom i još dvije osobe i njihovo petoro djece i odveo u stan koji se nalazio u blizini tadašnje SJB u Foči, u kojem se nalazila grupa vojnika. Uz prijetnju, Peković i drugi muškarac su silovali zaštićenu svjedokinju...

Bonus video: