Vijeće Vrhovnog suda odlučuje da li Katnić i Lazović ostaju u Istražnom zatvoru

Katniću i Lazoviću su, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, 14. aprila lisice na ruke stavili službenici Specijalnog policijskog odjeljenja kojim rukovodi Predrag Šuković.

26352 pregleda 52 reakcija 15 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Vijeće Vrhovnog suda danas odlučuje da li će bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i nekadašnji visoki policijski funkcioner Zoran Lazović ostati u Istražnom zatvoru, saznaju "Vijesti".

Njima dvojica su, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, 14. aprila lisice na ruke stavili službenici Specijalnog policijskog odjeljenja kojim rukovodi Predrag Šuković.

Slobode su lišeni zbog optužbi da su javnu službu podredili interesima zločinačkog kavačkog klana.

Oni su to negirali.

"Na osnovu međusobne saradnje i višemjesečnog koordinisanog djelovanja Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalnog policijskog odjeljenja i Agencije Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona - EUROPOL, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalno policijsko odjeljenje je, uz asistenciju Sektora policije specijalnih namjena, lišilo slobode M. K., bivšeg glavnog specijalnog tužioca i Z. L., bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije, zbog osnova sumnje da su učinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja", saopštio je ranije specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Lazović
Lazovićfoto: Boris Pejović

U dokumentima SDT-a piše i da je Katnić obmanjivao javnost da su optuženi beogradski kriminalci Veljko Belivuk i Marko Miljković u Crnu Goru ušli na zahtjev Republike Srbije i da se prema njima konstantno preduzimaju mjere i radnje, dok je Lazović tim članovima kavačkog klana omogućio da nesmetano pređu granicu, na zahtjev vođe te zločinačke organizacije Radoja Zvicera.

U spisima SDT-a konstatuje se da su bivši bezbjednjak Zoran Lazović i nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić samo formalno preduzimali akcije protiv vođa kavačkog klana.

Vijesti su objavile više transkripata sa Skaj aplikacije, koji dokumentuju da su Petar Lazović, bivši agent i sin Zorana Lazovića, i nekoliko njegovih kolega iz policije, drugovali sa vođama kavačkog klana i njihovim kolegama iz Srbije, dok su čelnici policije i tužilaštva istovremeno uvjeravali građane da nemaju razloga za brigu.

Tada, navodi se u porukama sa Skaja, i kuju plan kako da namame suparničku, škaljarsku kriminalnu ekipu da krene u oružani napad na te Beograđane, namjerno šireći informacije o njihovom dolasku u Crnu Goru.

Bonus video: