Odložen početak suđenja Zviceru i ostalima za šverc 743 kg kokaina

Specijalno tužilaštvo tereti Zvicera da je krajem juna 2020. godine na kriptovanoj aplikaciji SKY ECC formirao čat grupu sa Kneževićem, Kašćelanom, Vujotićem i Božovićem i obavijestio ih da je u Južnoj Americi dogovorio nabavku i prekomorski transport iz Ekvadora u Evropu 743 kilograma kokaina

8824 pregleda 1 komentar(a)
Viši sud još nije odlučio da li će potvrditi ili odbaciti dokaze protiv Igora Božovića, Foto: Luka Zeković
Viši sud još nije odlučio da li će potvrditi ili odbaciti dokaze protiv Igora Božovića, Foto: Luka Zeković

Suđenje Radoju Zviceru, Slobodanu Kašćelanu, Milanu Vujotiću i Draganu Kneževiću okrivljenima za šverc 743 kilograma kokaina, na predlog specijalnog tužioca Zorana Vučinića, odloženo je za 19. septembar.

Kokain je zaplijenjen u avgustu 2020. godine u holandskoj luci Roterdam.

Tužilac Vučinić je naveo da Viši sud još nije odlučio da li će potvrditi ili odbaciti dokaze protiv Igora Božovića koji je optužen za isti događaj kao i optuženi u ovom predmetu.

Ročište za kontrolu optužice održano je 4. jula, koju je Specijalno državno tužilštvo podiglo protiv Igora Božovića, zbog sumnje da je učestvovao u švercu 743 kilograma kokaina.

Tužilac je danas pojasnio da je optužnica protiv Božovića podignuta naknadno jer je Specijalno državno tužilastvo čekalo saglasnost pravosudnih organa Portugalije da se ovom optuženom sudi za ovo krivično djelo.

Branilac Zvicera, advokat Marko Radović kazao je da nema ništa protiv predloga tužilaštva uz predlog da sud prije početka suđenja zvanično provjeri da li se u Holandiji za ovaj krivični događaj već vodi istraga, a koja je nadležna za progon i suđenje obzirom da se događaj dogodio na njenoj teritoriji.

"U dostavljenoj dokumentaciji nema odluke o ustupanju krivičnog gonjenja protiv naših državljana pa nije jasno kako je SDT pokrenulo ovaj postupak”, kazao je Radović.

Specijalno tužilaštvo tereti Zvicera da je krajem juna 2020. godine na kriptovanoj aplikaciji SKY ECC formirao čat grupu sa Kneževićem, Kašćelanom, Vujotićem i Božovićem i obavijestio ih da je u Južnoj Americi dogovorio nabavku i prekomorski transport iz Ekvadora u Evropu 743 kilograma kokaina, upakovanog u 1.080 paketa sa bananama po nabavnoj cijeni od 5.000 američkih dolara po kilogramu.

Zvicer je prema navodima optužnice, saradnike obavještavao i da prekookeanski brod sa tovarom droge, za čiju kupovinu su zajednički obezbijedili 1.455.000 eura, kreće iz Ekvadora 17. jula 2020. godine.

On ih, takođe, izvještava o pomorskim rutama kretanja prekookeanskog broda sa kupljenim kokainom, o izgledu kartonskih paketa u kojima je droga bila sa bananama. Zvicer preko "Skaj" aplikacije obavještava saradnike da njemu od ukupne količine kokaina pripada 45 kilograma, Vujotiću 25, Kneževiću 20, a Kašćelanu i Božoviću po 10 kilograma kokaina.

Kako se navodi u optužnici, Zvicer grupu obavještava i o zapljeni droge šaljući im dvije slikovne poruke sa fotografijama, od kojih je na jednoj vidljiv novinski teksti izgled zaplijenjenog kokaina, a na drugoj novinski tekst o zapljeni 743 kilograma kokaina, a koji su objavljeni na holandskim portalima.

Bonus video: