Apelacioni potvrdio presudu Višeg suda: Nema dokaza da je Konatar saučesnik u ubistvu i pljački

"Apelacioni sud Crne Gore je ocijenio da je prvostepeni sud izveo pravilan zaključak da nije dokazano da je maskirano lice sa snimka sa nadzorne kamere kazina 'Lutrije Crne Gore', optuženi Konatar Aleksandar, pa samim tim da nije dokazano da je izvršio krivična djela koja su mu optužnicom stavljena na teret", navodi se u saopštenju

4569 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković

Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je presudu Višeg suda u Podgorici kojom je Aleksandar Konatar oslobođen optužbe za ubistvo košarkaša Ljuba Jovanovića 30. juna 2011. godine prilikom pljačke automat kluba na Cetinju.

Sud je odbacio kao neosnovane žable Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i punomoćnika oštećene porodice pokojnog Jovanovića, saopšteno je iz ove institucije.

"Time je postala pravnosnažna presuda kojom je optuženi Aleksandar Konatar oslobođen od optužbe da je izvršio krivično djelo razbojništvo u sticaju sa krivičnim djelom ubistvo, jer nije dokazano da je izvršio krivična djela za koja je optužen.

Više državno tužilaštvo i punomoćnici porodice pok. Ljuba Jovanovića izjavili su žalbe protiv navedene presude, sa predlogom da se optuženi Konatar oglasi krivim i osudi po zakonu za krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

Apelacioni sud Crne Gore je ocijenio da je prvostepeni sud potpuno utvrdio činjenično stanje, da je pravilno cijenio rezultate vještačenja po vještaku za digitalne dokaze, rezultate antropološkog vještačenja i doveo ih u vezu sa iskazima saslušanih svjedoka i izveo pravilan zaključak da nije dokazano da je maskirano lice sa snimka sa nadzorne kamere kazina 'Lutrije Crne Gore', optuženi Konatar Aleksandar, pa samim tim da nije dokazano da je izvršio krivična djela koja su mu optužnicom stavljena na teret", navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Dodaje se da će navedena presuda sa bližim razlozima biti objavljena na internet stranici Apelacionog suda.

Nakon što je Apelacioni sud Crne Gore ukinuo oslobađajuću prvostepenu presudu, ponovljeno suđenje Aleksandru Konataru, optužen za ubistvo košarkaša Ljuba Jovanovića na Cetinju 30. juna 2011. godine, tokom pljačke automat kluba Lutrije Crne Gore, počelo je u januaru 2022. godine u Višem sudu u Podgorici.

U martu 2021. godine, prvostepenom presudom, okrivljeni Aleksandar Konatar oslobođen optužbe da je 30. juna 2011. ubio košarkaša Ljuba Jovanovića, prilikom pljačke kladionice u Cetinju. Okrivljeni Nikola Vuletić i Konatar su oslobođeni i optužbe da su kao saizvršioci počinili krivično djelo razbojništvo prilikom pljačke kladionice "Lutrije Crne Gore" u junu 2011. godine. Apelacioni sud je potvrdio presudu u dijelu u kojem je Vuletić oslobođen od optužbe. Na ponovljenom suđenju okrivljeni Konatar je izjavio da će se braniti ćutanjem. Na suđenju je pročitana odbrana i izjašnjenje okrivljenog Кonatara pred tužiocem i u sudu, koji je naveo da nema nikakve veze sa ubistvom.

Optužnicom je predstavljeno da je Aleksandar Konatar 30. juna 2011. godine oko 22.25 sati u automat klubu Lutrije Crne Gore na Cetinju, učestvovanjem u radnji izvršenja sa umišljajem zajednički izvršili krivično djelo i upotrebom sile protiv nekog lica oduzeli tuđu pokretnu stvar u namjeri da njenim prisvajanjem sebi pribave protivpravnu imovinsku korist". Nakon pljačke, kako se dodaje u optužnici, Konatar je potrčao ka izlazu i ispalio metak u pravcu Jovanovića koji se nalazio pored vrata.

Bonus video: