Osnovni sud: Pritvor ne predstavlja kaznu, već mjeru obezbjeđenja prisustva okrivljenog

Reagovanje suda na stavove advokata Vladimira Jankovića, punomoćnika oštećenih u tuči na Cijevni

2704 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Iz Osnovnog suda u Podgorici reagovali su na stavove advokata Vladimira Jankovića, punomoćnika oštećenih u tuči na Cijevni.

"Najprije ukazujemo da pritvor ne predstavlja kaznu već mjeru obezbjeđenja prisustva okrivljenih lica u određenom postupku. To što je sudija za istragu Osnovnog suda u Podgorici odbio predlog za određivanje pritvora osumnjičenima M.M., M.D., H.D., i Č.L., ne znači da je iste oslobodio od optužbe, kako se to želi predstaviti od strane kvalifikovanog punomoćnika - advokata u javnosti, njegovim reagovanjem na odluku suda. Tako je nedopustivo javnosti predstavljati pritvor kao 'kaznu' kojom se navodno šalje poruka 'tolerancije' na nasilje, jer se uticaj na učinioca (specijalna prevencija) kao i uticaj na druge (generalna prevencija) isključivo postiže krivičnim sankcijama, a nikako pritvorom, koji ne predstavlja vrstu krivične sankcije, već mjeru obezbjeđenja prisustva okrivljenog i nesmetanog vođenja krivičnog postupka. S toga će sud svakako nastaviti samostalno, zakonito i nezavisno obavljati svoju nadležnost, a svi ostali su dužni da se pridržavaju kako pretpostavke nevinosti osumnjičenih lica tako i načela sudske nezavisnosti. Iz navedenih razloga je sporni tekst bio u suprotnosti sa navedenim načelima, kao i pozivanje krivičnog vijeća ovog suda da 'sagleda sve činjenice i okolnosti ovog slučaja', budući da su pred sudom svi jednaki i da se svaki slučaj sagledava u skladu sa Ustavom i Zakonom kako od strane vijeća tako i od strane sudije pojedinca", navodi se u reagovanju.

Kazali su da je sudija za istragu odbio predlog za određivanje pritvora M.M, M.D, H.D, i Č.L. zbog odsustva osnovane sumnje da su učinili krivično djelo nasilničko ponašanje iz mržnje i krivično djelo teška tjelesna povreda.

"Osumnjičeni su negirali krivična djela stavljena im na teret, a oštećena lica nisu uopšte saslušana ni pred policijom ni od strane državnog tužioca. Osumnjičeni P.M. nije uopšte saslušan u ovom predmetu, pri čemu u odnosu na to lice nije ni stavljen predlog za određivanje pritvora, budući da je lišen slobode i zadržan povodom krivičnog djela pokušaj ubistva, koje je u nadležnosti Višeg suda. Osumnjičeni se terete da su izvršili krivično djelo nasilničko ponašanje iz mržnje zbog nacionalne i etničke pripadnosti, u kojem pravcu nije do sada prikupljen ni jedan dokaz od strane tužilaštva, pri čemu je jedan od osumnjičenih lice islamske vjeroispovijesti koji je bio u društvu ostalih osumnjičenih. Povodom žalbe državnog tužilaštva, rješenje sudije za istragu je potvrđeno, jer je isto donijeto u svemu u skladu sa zakonom i stanjem u spisima predmeta", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: