Potvrđena odluka o izručenju Vidakovića Srbiji

Apelacioni sud odbio žalbu branioca

4993 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Apelacioni sud saopštio je da su, rješenjem od 18. jula, kao neosnovanu odbili žalbu branioca okrivljenog Dragana Vidakovića, državljanina Srbije i Bosne i Hercegovine, na rješenje Višeg suda u Podgorici od 6. marta, i da je na taj način to rješenje postalo pravnosnažno.

Podsjećaju da je rješenjem Višeg suda utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Vidakovića, po molbi Ministarstva pravde Srbije, u cilju vođenja krivičnog postupka zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti.

"Istim rješenjem dozvoljena je predaja predmeta (mobilnog telefona) za koje postoji osnovana sumnja da je predmet izvršenja krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti iz čl.138 Krivičnog zakonika Republike Srbije", navodi se u saopštenju.

Kazali su da je Apelacioni sud, odlučujući o žalbi, zaključio da je prvostepeni sud pravilno utvrdio sve odlučne činjenice i okolnosti, te na osnovu tako utvrđenog činjeničnog stanja donio pravilnu odluku da su u konkretnom slučaju ispunjeni uslovi za izručenje Vidakovića Srbiji.

"Ocijenjeno je da krivično djelo zbog kojeg se potražuje okrivljeni Vidaković nije političko krivično djelo, djelo povezano sa političkim krivičnim djelom, kao ni vojno krivično djelo u smislu Evropske konvencije o ekstradiciji i da nasuprot navodima žalbe, nema dokaza koji bi u konkretnom slučaju upućivali na zaključak da bi okrivljeni Vidaković u slučaju izručenja Republici Srbiji bio podrvrgnut mučenju, ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju u smislu člana 3 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda", zaključuje se u saopštenju.

Kazali su da će rješenje Apelacionog sa bližim razlozima biti objavljeno na intrernet stranici tog suda.

Bonus video: