"Zaljubljenik u Crnu Goru" oštetio državu za dva miliona eura?

Direktorica privrednog društva "Alart Centar Budva – CG" Valentina Grubović (46) je uz krivičnu prijavu privedena na saslušanje nadležnom tužiocu, dok je i protiv vlasnika Ramaja podnijeta takođe krivična prijava

96119 pregleda 281 reakcija 92 komentar(a)
Porto Budva (Ilustracija), Foto: Privatna arhiva
Porto Budva (Ilustracija), Foto: Privatna arhiva

"Zaljubljenik u Crnu Goru", kako je opisao sebe biznismen sa Kosova Naser Ramaj, prilikom aplikacije za dobijanje počasnog crnogorskog državljanstva, sumnjiči se da je oštetio državu Crnu Goru za najmanje dva miliona eura.

Krivična prijava protiv Ramaja, koji je trenutno nedostupan policiji, vlasnika firme "Alart centar Budva - CG" podnijeta je Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru zbog sumnje da je počinio krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Odsjeka za borbu protiv korupcije, ekonomskog kriminala i sprovođenja finansijskih istraga su 1. avgusta, po nalogu državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, uhapsili izvršnu direktoricu privrednog društva „Alart Centar Budva – CG“ Valentina Grubović (46), koja je uz krivičnu prijavu, u zakonskom roku, privedena na saslušanje nadležnom tužiocu.

Golubović je, nakon što je dala izjavu puštena na slobodu, a tužilaštvo joj nije odredilo zadržavanje.

Krivičnom prijavom je obuhvaćeno i privredno društvo „Alart Centar Budva – CG“, zbog sumnje da su u periodu od 2016. do 2023. godine počinili krivična djela utaja poreza i doprinosa.

"Imenovani su počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret na način što je lice N.R., kao jedan od vlasnika privrednog društva d.o.o 'Alart Centar Budva – CG', u periodu poslovne 2016. – 2023. godine, davao usmene naloge izvršnoj direktorici V.G., da se jedan dio notarskih zapisa o prodaji stambeno - poslovnih jedinica u kompleksu 'Porto Budva', ne prikazuje u knjigovodstvu privrednog društva d.o.o 'Alart Centar Budva – CG', kao i da se drugi dio prihoda ostvaren prodajom stambeno poslovnih jedinica, a koji su uplaćivani od strane kupaca, takođe ne prikazuje u knjigovodstveno poslovnoj dokumentaciji, sve sa ciljem djelimičnog ili potpunog izbjegavanja plaćanja poreza, prikrivajući podatke o zakonito stečenim prihodima, radi sticanja protivpravne imovinske koristi, čime je pričinjena materijana šteta Budžetu Crne Gore u ukupnom iznosu od 2.044.008,64€", navodi Uprava policije.

Ramaj je 27. oktobra prošle godine, po članu 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu, dobio crnogorski pasoš, a u obrazloženju je, između ostalog, naveo da je on veliki zaljubljenik u Crnu Goru, da je “smatra za svoju državu” te da želi da investira najmanje 80 miliona eura.

Po članu 12 prijem u crnogorsko državljanstvo može dobiti samo osoba od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski i drugi interes Crne Gore...

Podatke o počasnom državljanstvu Ramaja objavio je lani Centar za građansko obrazovanje (CGO), koji godinama prati odobravanje ekonomskih i počasnih državljanstava, te su se upitali čiji je interes bio da kosovski biznismen dobije crnogorski pasoš.

CGO je medijima dostavio i dokument Ministarstva unutrašnjih poslova, koji je pred sami kraj mandata potpisao bivši ministar Filip Adžić, a u kojem se navodi da je Ramaj primljen u crnogorsko državljanstvo.

Ramaj je Vladi Crne Gore uputio zahtjev 28. avgusta 2023. godine, za sagledavanje mogućnosti za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom u smislu člana 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu, a u aplikaciji je naveo da želi da investitira u veliki projekat "Porto Budva" u Budbi, vrijednog oko 80 miliona eura.

Njegov zahtjev okončan je za dva mjeseca što nije baš uobičajena praksa. Veliki broj aplikanata, koji su prošli međunarodne provjere, mjesecima a neki čak i godinama, čekaju pozitivnu provjeru Agencije za nacionalnu bezbjednosnost i zeleno svjetlo aktuelnog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića da dobiju pasoš Crne Gore.

Uprava policija je takođe napomenula da je Ramaju, shodno članu 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu, dodijeljeno crnogorsko državljanstvo, kao investitoru velikog projekta „Porto Budva“ u Budvi, u vrijednosti oko 80 miliona eura.

"Upravo je navedeni projekat, bio predmet kontrole službenika Odsjeka za borbu protiv korupcije, ekonomskog kriminala i sprovođenja finansijskih istraga, kojom je utvrđeno da su prijavljeni počinili krivična djela utaja poreza i doprinosa, oštetivši Budžet Crne Gore iznosu od 2.044. 008,64€", saopštila je policija.

CGO je lani objavila da prema podacima Centralne banke Crne Gore i Uprave prihoda i carina, dvije firme koje Ramaj ima u Crnoj Gori "nijesu na takvoj cijeni kao njegova osjećanja".

Ramajeva firma "Alart centar CG" je na crnoj listi poreskih dužnika, a i "Nova gradnja", gdje je on vlasnik i izvršni diretor, blokirana je od juna 2021. godine zbog duga od 531.485,89 eura.

Kompleks "Porto Budva" izgrađen je u Mediteranskoj ulici u Budvi, a hotelsko-apartmansko zdanje prostire se na 45.000 m² i to na prvoj liniji od mora, nedaleko od zidina Starog grada.

U mnoštvu PR tekstova i objava na društvenim mrežama, a tokom kampanje reklamiranja i prodaje apartmana i poslovnih prostora u kompleksu "Porto Budva", naglašeno je da čak sedam dama stoji iza tog velikog investicionog projekta. "Izvršni direktor partnerske kompanije "Alart Centar" Valentina Grubović je Crnogorka i u timu sa Anom Golubović Ramaj od početka, odlično se dopunjuju, imaju istu viziju i cilj kako projekat Porto Budva treba da se razvija. Valentina je ambiciozna, sigurna u sebe i okrenuta ka rezultatima. Krasi je besprekorna vještina u ophođenju sa ljudima", piše u reklamnoj kampanji projekta.

Ramaj: Nisam u bjekstvu niti se za mnom traga

Naser Ramaj kazao je Vijestima da nije u bjekstvu niti da se za njim traga. Da je na odmoru van Crne Gore i da tek je sada iz medija saznao da se navodno za njim traga.

Istakao je da je odmah zvao policiju i da će sjutra doći u Crnu Goru i dati izjavu i biti na raspolaganju svim državnim organima, jer nije izvršio nikakvo krivično djelo.

Uprava policije u saopštenju je navela da službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Odsjeka za borbu protiv korupcije, ekonomskog kriminala i sprovođenja finansijskih istraga preduzimaju mjere i radnje na lociranju Ramaja, koji je od 1. avgusta nedostupan nadležnim organima.

Bonus video: