Ulcinjsko tužilaštvo još traži sliku Voja Stanića

Ni nakon četiri mjeseca nije rasvijetljen misteriozni nestanak vrijednog umjetničkog djela iz prostorija Ulcinjske rivijere

45635 pregleda 22 reakcija 12 komentar(a)
Jedna od slika nestala iz ulcinjskog preduzeća (Ilustracija): Sa otvaranja Stanićeve izložbe u Podgorici, Foto: Luka Zekovic
Jedna od slika nestala iz ulcinjskog preduzeća (Ilustracija): Sa otvaranja Stanićeve izložbe u Podgorici, Foto: Luka Zekovic

Ulcinjsko tužilaštvo i dalje pokušava da rasvijetli misteriozni slučaj nestanka slike Voja Stanića iz prostorija Hotelsko turističkog preduzeća Ulcinjska rivijera, koju je nepoznati počinilac skinuo sa zida kancelarije direktora, a na njeno mjesto vjerovatno postavio repliku.

“Što se tiče slučaja nestale vrijedne umjetničke slike iz prostorija HTP Ulcinjske rivijere, poslali smo naredbu vještaku iz oblasti fotografije, slikarstva i skulpture, te Vas obavještavamo da vještak još nije dostavio nalaz i mišljenje”, piše u odgovoru rukovodioca ulcinjskog tužilaštva Denisa Zvrka.

To tužilaštvo “Vijesti” su pitale dokle je stigla istraga u vezi nestanka vjerovatno vrlo vrijednog djela poznatog crnogorskog akademika i slikara.

Sagovornik Vijesti iz istrage pojasnio je da vještak daje nalaz i mišljenje o tome kolika bi bila vrijednost originalne slike.

“Vještak ne mora imati na uvid original sliku da bi dao nalaz i mišljenje. Takođe, on vještači i autentičnost slike koja mu je data na uvid”, objasnio je isti izvor.

Ulcinjskoj policiji je 22. aprila ove godine podnijeta prijava u kojoj se navodi sumnja u autentičnost slike autora Stanića, koja se nalazi u službenoj prostoriji HTP Ulcinjska rivijera.

Prijavu je podnio aktuelni izvršni direktor tog hotelsko turističkog preduzeća, Ćamil Hodža.

Iz Uprave policije, Vijestima je tada saopšteno da su policijski službenici sliku o kojoj je riječ izuzeli i da se ona trenutno nalazi u službenim prostorijama Uprave policije, Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj.

“Vjeruje se da je riječ o replici, dok originalna slika koja se nalazila prethodno u pomenutoj kancelariji, još uvijek nije locirana. U vezi predmetnog događaja prikupljena su obavještenja od 10 lica, i to Ć. H., M. L., N. Đ., I. D., Đ. B., K. M., E. I., S. V., M. M. i V. F. Slika će biti upućena na potrebna vještačenja nakon naloga osnovnog državnog tužioca, dok policija preduzima dalje mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja događaja”, rečeno je tada iz Uprave policije.

“Vijesti” su polovinom maja objavile da ulcinjski inspektori istražuju ko je i na koji način otuđio sliku vrijednu desetine hiljada eura, a onda na istom mjestu na zidu postavio falsifikat.

Sporna slika koja se nalazila u ulcinjskoj policiji, gotovo je istih dimenzija kao original.

Nekoliko sagovornika Vijesti iz HTP Ulcinjska rivijera potvrdilo je da je slika prije izvjesnog vremena navodno nošena na uramljivanje i da je moguće da joj se od tada gubi trag.

Prije nego što je “Karisma” zakupila hotele Ulcinjske rivijere na Velikoj plaži, slika Voja Stanića krasila je zid kongresne dvorane u hotelu “Olimpik”. Nakon što je “Karisma” preuzela hotele, slika je prenijeta u kancelariju na Adi.

Bonus video: