Zabrana prilaska nije spasila žrtvu

Nakon saslušanja u Višem tužilaštvu, osumnjičenom za ubistvo supruge određeno zadržavanje do 72 sata

21348 pregleda 42 reakcija 29 komentar(a)
Bošković, Foto: BORIS PEJOVIC
Bošković, Foto: BORIS PEJOVIC

Danilovgrađanka Biljana Pavićević (33), koju je prije dva dana u Podgorici ubio bivši suprug Miljan Bošković, uzalud je 1. avgusta prijavila da joj taj tridesetsedmogodišnjak prijeti - tužilac je ocijenio da nema elemenata krivičnog djela, nakon čega mu je izrečena opomena i zabrana prilaska bivšoj supruzi.Tu mjeru prekršio je 20 dana kasnije i nakon verbalne svađe, u podgoričkom naselju Masline, nožem ubio bivšu suprugu, a potom pobjegao. Nedugo zatim pronađen je i uhapšen.

Juče mu je, nakon saslušanja u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, određeno zadržavanje do 72 sata.

To je Vijestima kazala rukovoditeljka VDT Podgorica, tužiteljka Lepa Medenica.

Ona je objasnila da je Bošković iznio odbranu u prisustvu izabranog branioca.

Prijavila prijetnje

Vijesti su juče od Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici tražile odgovore o odluci donijetoj nakon što je, sada pokojna Pavićević, prijavila da joj bivši suprug prijeti.

Oni su objasnili da je policija 1. avgusta obavijestila dežurnog državnog tužioca o krivičnoj prijavi koju je Pavićević podnijela protiv bivšeg supruga i naveli što je tužilac učinio:

“...Dao je nalog Upravi policije da prikupi potrebna obavještenja od prijavljenog lica, te istovremeno dao nalog da se izvrši pretres stana i drugih prostorija koje koristi prijavljeno lice. Uprava policije je postupila po nalogu dežurnog državnog tužioca i obavijestila ga da prilikom pretresa nijesu pronađeni predmeti izvršenja bilo kojeg krivičnog djela, te mu dostavila prikupljeno potrebno obavještenje. Dežurni državni tužilac se, nakon sagledavanja svih aspekata predmetnog događaja, izjasnio da u radnjama prijavljenog lica nema elemenata bilo kojeg krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, te da Uprava policije cijeni da li u radnjama prijavljenog lica ima elemenata prekršaja”, kazali su iz ODT Podgorica.

Ističu i da ih je policija povratno informisala da u radnjama Boškovića ima elemenata prekršaja:

“Te da će prijavljeno lice biti lišeno slobode i u zakonskom roku sprovedeno sudiji za prekršaje. Napominjemo da je Sud za prekršaje sproveo dalji postupak u vezi predmetnog događaja”.

Naveli su i da im je praksa da u slučajevima krivičnog djela nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici osumnjičenima nakon saslušanja određuju zadržavanje i podnose predlog za određivanje pritvora.

To, kao i sva osnovna tužilaštva, u julu 2022. godine, od tadašnje vršiteljke dužnosti Vrhovnog državnog tužilaštva Maje Jovanović dobila su obavezujuće uputstvo opšteg karaktera za postupanje u predmetima za krivično djelo nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici.

“U predmetima formiranim po krivičnim prijavama za krivično djelo nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici od ovlašćenih policijskih službenika potrebno je obavezno pribaviti informacije o procjeni rizika za žrtvu i njenom stanju (posebno da li ima tjelesne povrede), podatke iz evidencija o posjedovanju vatrenog oružja za prijavljeno lice, kao i podatke o ranijim prijavama nasilja”, naložila je tada Jovanović.

Iz ODT Podgorica juče su kazali da je to uputstvo poštovano i u slučaju prijave sada pokojne Pavićević.

Bonus video: