Tona kokaina „pala” na putu ka Evropi i SAD

U vodama koje kontroliše Ekvador ove godine zaplijenjene 43 tone te droge, zvaničnici kažu da je mafiji zadat udarac težak oko 840 miliona dolara...

56884 pregleda 48 reakcija 12 komentar(a)
Jedna od tajnih pista za narko-avione, Foto: Ministarstvo nacionalne odbrane Ekvadora
Jedna od tajnih pista za narko-avione, Foto: Ministarstvo nacionalne odbrane Ekvadora

Oružane snage Ekvadora prije dva dana izvele su novu operaciju u blizini primorskog grada Manta, u kojoj je uhapšeno sedam osumnjičenih i zaplijenjeno više od tonu kokaina.

Droga je prevožena s tri čamca, u četrdeset crnih bala, kazali su iz tamošnjih službi bezbjednosti.

U vodama koje kontrolišu oružane snage Ekvadora od početka godine zaplijenjene su 43 tone kokaina, od čega samo u posljednjih desetak dana više od 5,5 tona, kazali su iz Ministarstva nacionalne odbrane te južnoameričke države, a njihovim akcijama spriječeno je da droga završi na evropskom i drugim tržištima.

Objasnili su da je tim zapljenama narko-mafiji zadat udarac od oko 840 miliona dolara...

Za nedavnu zapljenu, u kojoj je prošle sedmice zaplijenjeno 4,5 tona kokaina, objašnjavaju da je izvedena na takozvanoj pustinjskoj ruti, koja je u prošlosti naveliko korišćena u trgovini drogom:

“Ruta uključuje krijumčarenje između Manabija i arhipelaga Galapagos, da bi konačno stigla do Sjedinjenih Američkih Država i Evrope”, kazali su iz tog ministarstva.

Putevi kokaina koji stiže u Evropu, a samim tim i u Crnu Goru, počinju upravo od Južne Amerike, a vlada Ekvadora od kraja 2023. godine vodi rat protiv narko-mafije koja koristi njihovu teritoriju za krijumčarenje droge.

Na tri čamca zaplijenili više od tonu kokaina
Na tri čamca zaplijenili više od tonu kokainafoto: Mornarica

Sagovornik iz strane bezbjednosne službe ranije je “Vijestima” objasnio da je arhipelag ekvadorskih ostrva Galapagos takozvana tranzit zona, iz koje se droga šalje ka američkom i evropskom tlu.

“Kokain s Galapagos arhipelaga uglavnom ide famoznim jedrilicama koje tu dolaze, većim okeanskim ribaricama, a veoma često se dešavalo i dešava se da je veliki prekookeanski brodovi preuzimaju u dogovoreno vrijeme, na dogovorenoj poziciji na moru, na udaljenosti od oko 200 nautičkih milja od Galapagosa. Ribarski brodovi čekaju velike brodove, pristaju uz njih, dok posada broda koristeći brodske dizalice veoma brzo ukrcava teret. Obično se vodootporna pakovanja stavljaju u tzv. džambo vreće, do jedne tone, koje brodska dizalica podigne u par minuta na glavnu palubu. Ako je u pitanju veća količina i kontejnerski brod (poput slučaja ‘MSC Gayane’), taj tovar se razbija i odnosi u unaprijed utvrđene kontejnere, s unaprijed poznatom i utvrđenom destinacijom”, kazao je on.

NARKO-AVIONI

Osim borbe sa transnacionalnim narko-kartelima koji za krijumčarenje kokaina koriste morske puteve, oružane snage Ekvadora kontrolišu i vazdušni prostor, kako bi spriječili narko-avione povezane s tim kartelima da slijeću na teritoriju njihove države.

Od početka godine u toj akciji su otkrili i onesposobili ukupno 30 poletno-sletnih staza.

“Nadzor i kontrola vazdušnog prostora koju su ove godine vršile ekvadorske vazdušne snage spriječile su da narko-avioni povezani s transnacionalnim organizovanim kriminalnim organizacijama slijeću na teritoriju Ekvadora. Onemogućavanje tajnih poletno-sletnih staza ili površina pripremljenih za rad nedozvoljenih letilica povezanih s trgovinom drogom pojačano je od kraja 2023. godine kada je onesposobljeno osam pista, a do sada je u 2024. godini onesposobljeno 30 pista”, saopštili su iz tog ministarstva.

Oni ističu da snažna borba koju nacionalna vlada, predvođena tamošnjim predsjednikom, vodi protiv krijumčarenja droge i narkoterorističkih grupa, nastavlja da daje pozitivne rezultate kroz obavještajni rad vojnih službenika Oružanih snaga...

“Što je omogućilo da se od početka 2024. uništi i onesposobi ovih 30 tajnih pista ili područja pripremljenih za rad ilegalnih aviona, povezanih s trgovinom drogom... Ove akcije, koje se održavaju na nacionalnom nivou, nastavljaju da doprinose kontinuiranom slabljenju lokalnih narko-terorističkih grupa i transnacionalnog organizovanog kriminala, koje sprovode Oružane snage, Ministarstvo odbrane i Vlada Ekvadora”, objasnili su prije dva dana iz Ministarstva nacionalne odbrane Ekvadora.

Bonus video: