Francuska mornarica zaplijenila 10,5 tona kokaina

Značajna akcija Francuske mornarice, britanskih i američkih agencija za borbu protiv narkotika

12765 pregleda 7 komentar(a)
Ribarski brod napunjen kokainom, Foto: Francuska mornarica
Ribarski brod napunjen kokainom, Foto: Francuska mornarica

Francuska mornarica sprovela je značajnu pomorsku operaciju na Karibima i zaplijenila nešto više od 10,5 tona kokaina koji je plovio ka Evropi, saopštili su prije dva dana iz Oružanih snaga na Antilima (FAA).

Kokain je pronađen na ribarskom brodu, koji je Francuska mornarica presrela na otprilike 660 nautičkih milja od Marinike.

Ta zapljena je druga najveća na otvorenom moru, a samo je malo manja od zapljene od 10,6 tona kokaina koju je ista mornarica izvršila u martu.

Francuska Mornarica
Francuska Mornaricafoto: Francuska Mornarica

Prema informacijama Centra za analizu i koordinaciju pomorskih operacija u borbi protiv narkotika (MAOC-N) sa sjedištem u Lisabonu, ribarski brod je plovio ispred Kariba sa značajnom količinom kokaina, najvjerovatnije u pravcu Evrope.

Nakon što je ta informacija potvrđena u tijesnoj saradnji i razmjeni podataka s Nacionalnom agencijom za borbu protiv kriminala Ujedinjenog Kraljevstva (NCA), Uprava za kontrolu droga Sjedinjenih Američkih Država (DEA), Francuskom mornaricom i Francuskom kancelarijom za borbu protiv droga (OFAST), Francuska mornarica ka Karibima poslala je patrolni brod “La Confiance”, koji je uspio da presretne plovilo natovareno kokainom.

Francuski marinci u akciji
Francuski marinci u akcijifoto: Francuska Mornarica

Na tom brodu pronađeno je 300 balona, a testiranjem je utvrđeno da je riječ o kokainu.

“Ukupno, u zaplijenjenim balonima, pronađeno je 160.552 kilograma kokaina, što je druga najveća zapljena Francuske mornarice”, objašnjeno je.

Prema saznanjima “Vijesti” posadu broda na kom je pronađena i zaplijenjena droga činilo je šest Brazilaca, dva Kolumbijca i jedan Venecuelanac, koji su uhapšeni i predati nadležnim vlastima na Martiniku.

Pravosudne vlasti su pokrenule istragu zbog organizovanog krijumčarenja droga i odredile pritvor za devet uhapšenih.

“Vijesti” saznaju da je operacija Francuske mornarice, izvedena u saradnji sa britanskim i američkim agencijama za borbu protiv narkotika, realizovana u noći između 14. i 15. avgusta.

Bonus video: