Šćekić: Zvaničnici ne prepoznaju značaj žrtve mog brata

"Moram napomenuti da mi je žao što crnogorski zvaničnici ne prepoznaju značaj obilježavanja godišnjice ubistva mog brata", kazal je sestra ubijenog policijiskog inspektora

19280 pregleda 102 reakcija 27 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Devetnaesta godišnjica ubistva policajca Slavoljuba Šćekića obilježena je sinoć ispred njegove porodične kuće, gdje i likvidiran u sačekuši.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su i ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović i predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

Sestra ubijenog inspektora Slavica Šćekić kazala je da su nakon navršenih 19 godina od ubistva Slavoljuba, opet na početku.

"Vinovnici ovog zločina još uvijek nijesu osuđeni, iako se krivični postupak protiv njih vodi skoro dvije decenije. Nalogodavac i preostali učesnici u ubistvu još uvijek su na slobodi. Ovim putem apelujem na tužilaštvo i policiju da licu pravde privedu onoga ko je naredio ubicama da pucaju u mog brata Slavoljuba, jer će jedino tako njegovo ubistvo biti rasvijetljeno u potpunosti", kazala je Šćekić za "Dan".

Ona je izrazila razočaranje odnosom nove vlasti prema slučaju ubistva njenog brata, tvrdeći da se aktuelna vlast po tom pitanju ponaša isto kao i ona u čije vrijeme je Slavoljub ubijen.

"Moram napomenuti da mi je žao što crnogorski zvaničnici ne prepoznaju značaj obilježavanja godišnjice ubistva mog brata. Takođe mi je žao što zvaničnici ne prepoznaju značaj žrtve mog brata, koji je izgubio život samo zbog toga što je branio građane i državu od mafije i svih oblika organizovanog kriminala. Nadam se i hoću da vjerujem da će se odnos zvaničnika prema slučaju ubistva mog brata Slavoljuba promijeniti u nekoj bliskoj budućnosti", rekla je Šćekić.

Ona je kazala i da je bilo previše propusta u fazi istrage koji su rezultirali krnjom optužnicom.

"Sama činjenica da je ubistvo rasvijetljeno samo djelimično, a ne do kraja, pokazatelj je da postoje propusti u istrazi. Nakon svih dešavanja, vjerujem da su ti propusti napravljeni namjerno i vrlo svjesno. Bezbjednosne službe svjesno su zakazale. Tadašnja bezbjednosna služba bila je sve osim bezbjednosna za poštene službenike policije. Nadam se da će neko nekad snositi odgovornost za propuste u istrazi, koji su uskratili mogućnost da optužnicom budu obuhvaćeni nalogodavac i dvojica službenika ANB, koji su bili logistika ubicama mog brata", kazala je Šćekić.

Apelacioni sud je 5. oktobra 2022. godine ukinuo posljednju osuđujuću presudu protiv Saše Borete, Ljuba Bigovića, Ljuba Vujadinovića, Milana Šćekića i Alana Kožara, optuženih za ubistvo Šćekića, i predmet vratio na ponovno suđenje Višem sudu u Podgorici.

U međuvremenu, Viši sud je odlučio da predmet dostavi Vrhovnom sudu da odluči o nadležnosti, nakon čega je taj sud odredio da je Apelacioni sud ovog puta nadležan za suđenje.

Bonus video: