Optužen da je brataniće i sina tjerao da prosjače za njega

Vijeće bjelopoljskog Višeg suda produžilo mjere nadzora optuženom za trgovinu ljudima

28940 pregleda 21 reakcija 11 komentar(a)
Isprošeni novac predavali stricu (ilustracija), Foto: Svetlana Mandić
Isprošeni novac predavali stricu (ilustracija), Foto: Svetlana Mandić

Dvadesettrogodišnji B. F. koristio je to što su mu brat i snaha u zatvoru da njihovu djecu staru tri i devet godina tjera da prosjače. Osim njih, i svoju suprugu i osmogodišnjeg sina tjerao je da prosjače, a potom su mu svi predavali novac.

To piše u odluci kojom je vijeće Višeg suda u Bijelom Polju nedavno, tom optuženom za trgovinu ljudima, produžilo mjere - da se javlja policiji svakog ponedeljka, a zabranjeno mu je da napušta teritoriju Berana do dalje odluke suda.

Vijeće je kao neosnovane odbilo žalbe njegovih branilaca, koji su tražili ukidanje mjera nadzora.

“Izrečene mjere nadzora mogu trajati dok za tim bude postojala potreba, a najduže do pravosnažnosti presude, s tim što će se o potrebi daljeg trajanja izrečenih mjera nadzora odlučivati po isteku svaka dva mjeseca, pod prijetnjom da se protiv okrivljenog može odrediti pritvor ako isti prekrši neku od izrečenih mjera. Za izvršenje ovih mjera određuje se Uprava policije OB Berane”, piše u rješenju.

B. F. je uhapšen 23. juna prošle godine u Rožajama, a policija ga sumnjiči da je navodio svoju suprugu i djecu na prosjačenje.

Tog dana, policija je zaustavila automobil kojim je upravljao, iz kojeg su prethodno izašli njegova supruga K. B. (25) i djeca stara tri, osam i devet godina, koje je svakodnevno dovozio u Rožaje, navodio ih na prosjačenje i na kraju dana im oduzimao novac. Među djecom su bili njegov osmogodišnji sin, devetogodišnji bratanić i trogodišnja bratanična.

Mjere nadzora produžene su mu 8. avgusta 2024. godine, nakon čega su tri njegova branioca uložila žalbu.

Obrazlažući svoju odluku da odbiju žalbe kao neosnovane, sudije Višeg suda u Bijelom Polju naglasile su da iz spisa predmeta proizilazi osnovana sumnja da je F. B. u junu 2023. godine, u Beranama, zloupotrebom odnosa zavisnosti, radi prosjačenja, vrbovao troje djece - svog osmogodišnjeg sina, koristeći njegov odnos zavisnosti kao djeteta u odnosu na njega kao roditelja, i koristeći teške prilike djece svog brata H. Odnosno, da je bratanića i brataničnu, čiji su roditelji u zatvoru, u više navrata prevozio u Rožaje da prose.

“Dana 23. juna 2023. godine, istim vozilom, radi prosjačenja, dovezao je svoju suprugu K. B. i djecu H., I. i M. u Rožaje i ostavio ih u blizini crkve da prose, a on se uputio ka Beranama, gdje su ga zaustavili policijski službenici OB Rožaje. Osnovana sumnja da je okrivljeni počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret proizilazi iz iskaza svjedoka A. B., E. Š. i K. K. datih u istrazi, kao i snimaka sa nadzornih kamera sa objekata ‘V’ i ‘P.B.’ u Rožajama”, piše u odluci suda.

Ističu da, suprotno navodima žalbi, vijeće smatra da postoji rizik da bi se okrivljeni mogao sakriti, otići u nepoznato mjesto ili drugu državu i time ometati vođenje krivičnog postupka, naročito s obzirom na tvrdnje branilaca da je okrivljeni formalno nezaposlen, ali se bavi sakupljanjem sekundarnih sirovina radi izdržavanja porodice, zbog čega često napušta mjesto boravišta.

Ocijenili su, takođe, da postoji rizik da bi okrivljeni mogao pobjeći, posebno s obzirom na ozbiljnost kazne koja mu prijeti.

Bonus video: