Šćepanović: Nikšić postao prepoznatljiv po nasilju, kako u institucijama, tako i porodičnim zajednicama

Ona je pitala zašto je Janko Jelić, koji je u aprilu ove godine zabranio izvođenje predstave "IzloŽene" koja se bavi temama rodne ravnopravnosti i nasilja nad ženama, i dalje umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta

5779 pregleda 9 komentar(a)
Kristina Šćepanović, Foto: DPS
Kristina Šćepanović, Foto: DPS

Nikšić se nekada ponosio slobodarskim duhom, a sada je postao prepoznatljiv po nasilju, kako u institucijama, tako i u porodičnim zajednicama, kazala je Kristina Šćepanović, odbronica Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini opštine Nikšić, reagujući na vijest da je juče pet njenih sugrađana uhapšeno zbog porodičnog nasilja.

Ona je pitala zašto je Janko Jelić, koji je u aprilu ove godine zabranio izvođenje predstave "IzloŽene" koja se bavi temama rodne ravnopravnosti i nasilja nad ženama, i dalje umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta.

"U Nikšiću žene žive poražavajuću stvarnost. Za samo jedan dan, lišeno je slobode pet osoba u našem gradu zbog sumnje da su izvršili krivično djelo nasilje u porodici. Je li ovo taj oslobođeni Nikšić u kojem je, izgleda, sasvim u redu zlostavljati i maltretirati žene? Grad koji se nekada ponosio slobodarskim duhom, sada je postao prepoznatljiv po nasilju, kako u institucijama, tako i u porodičnim zajednicama. Tog i takvog Nikšića, prepoznatog po brutalnosti i tišini koja slijedi nakon svakog prijavljenog slučaja nasilja, treba da se stidimo", navodi se u saopštenju koje je Šćepanović dostavila medijima.

Ona je pitala rukovodstvo JU Nikšićko pozorište šta imaju da kažu na ove podatke.

"Pitamo i njih i Jelića ima li nasilja nad ženama, ili je to ispričana i naduvana priča, gube li ovih dana po Crnoj Gori žene živote, zdravlje i pravo na srećan život. Pitamo vlast u Nikšiću je li ih sramota što je Janko Jelić, njihov aparatčik na tako važnoj poziciji, sa takvim nakaradnim i zastrašujućim stavovima.

Pitamo, radi nikšićke javnosti i očekujemo odgovor", dodala je Šćepanović. Odbornica DPS-a istakla je da nasilje nad ženama nije i ne smije biti stvarnost na koju se navikavamo.

"Pred ovim gradom, našom zajednicom, pred svakim od nas stoji odgovornost i odlučna borba protiv svakog oblika nasilja, kako bismo stvorili društvo u kojem će žene biti zaista slobodne i sigurne, ali isto tako bitne funkcije u gradu ne smiju obavljati ljudi koji negiraju i izruguju se sa ovom vrstom nasilja. No uskoro će i takvom kadriranju doći kraj", zaključila je ona.

Bonus video: