Predmet "Tunel": ODT Podgorica optužilo sve hapšene i sumnjičene osim Piperovića

U depo Višeg suda u Podgorici provaljeno je 8. septembra 2023. godine, a lopovi su materijalne dokaze pohranjene u toj prostoriji krali do 11. septembra, utvrđeno je istragom podgoričkog tužilaštva i policije. Istražitelji su otkrili da je podzemni tunel, kroz koji su lopovi ušli u sudski depo, kopan od kraja jula

19259 pregleda 9 komentar(a)
Prokopani tunel do depoa Višeg suda u Podgorici, Foto: gov.me
Prokopani tunel do depoa Višeg suda u Podgorici, Foto: gov.me
Ažurirano: 09.09.2024. 10:35h

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) Podgorica podnijelo je optužnicu protiv osumnjičenih u predmetu "Tunel", saznaju "Vijesti".

Optuženi su svi hapšeni i sumnjičeni u tom predmetu osim Ivice Piperovića.

U depo Višeg suda u Podgorici provaljeno je 8. septembra 2023. godine, a lopovi su materijalne dokaze pohranjene u toj prostoriji krali do 11. septembra, utvrđeno je istragom podgoričkog tužilaštva i policije. Istražitelji su otkrili da je podzemni tunel, kroz koji su lopovi ušli u sudski depo, kopan od kraja jula.

Prema istim informacijama, istragom je do sada utvrđeno da su u tom periodu ušli u prostorije depoa, u kojem su izvršili pregled i preturanje više stvari i predmeta u kojima se vode ili su završeni sudski postupci, ali i da su obili zaključanu kancelariju u kojoj se nalazi oružje. Ukradeno je 19 komada oružja.

Da su učestvovali u tom kriminalnom poduhvatu, ODT tereti i Predraga Mirotića, Katarinu Baćović, Nikolu Milačića, zatim državljane Srbije Veljka Markovića, Milana Markovića, Dejana Jovanovića i Erića.

Marijan Vuljaj osumnjičen je da je pomagao Baćovićevoj da se krije.

Jedan od Piperovićevih branilaca, advokat Stefan Jovanović, kazao je Vijestima da on i njegov kolega Zoran Piperović još nijesu dobili odluku postupajućeg tužioca.

"Odbrana još nije primila odluku postupajućeg tužioca vezanu za predmetni postupak, ali ukoliko su tačni Vaši navodi, odbrana ističe da je odluka o obustavljanju postupka u odnosu na Piperović Ivicu zakonita i jedina moguća, odnosno očekivana. Dakle, takva odluka potvrđuje stav odbrane da Piperović Ivica nije imao apsolutno nikakve veze sa predmetnim događajem, odnosno događajem koji je poznat pod nazivom 'Tunel'. Bilo bi lijepo kada bi političari, koji su svojim nastupima i izjavama, odnosno držanjem, kršili prezumciju nevinosti ovog lica, odnosno Piperović Ivice, makar uputili izvinjenje prije svega njegovoj djeci, a zatim i porodici, zbog svega onoga što je on pretrpio tokom samog postupka", kazao je Jovanović.

Istakao je da odbrana ne dovodi u pitanje to da će se i u odnosu na okrivljenog Vladimira Erića tokom postupka dokazati njegova nevinost: "Iako, naravno to nije obavez odbrane".

"Odbrana nema sumnju da će se dokazati njegova nevinost, naročito ako se ima u vidu da su sudovi, prilikom razmatranja kontrole pritvora, već utvrdili da ne postoji osnovana sumnja da je okrivljeni Vladimir Erić izvršio krivična djela za koja se tereti, a još jednom napominjem da se radi o stranom državljaninu kojem je ukinut pritvor bez ikakvih ograničenja, što dovoljno govori samo za sebe", kazao je on.

Advokat Piperović kazao je da je očekivao takav ishod, ali se osvrnuo i na izjave bivšeg premijera Dritana Abazovića i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, datih nakon hapšenja u predmetu "Tunel".

"Jer je to bilo jasno od prvoga dana za sve koji se iole razumiju u krivičnu materiju. Naravno, razumije se i Dritan (Abazović) u krivičnu materiju, ali ovaj put je malo promašio, pa koristim priliku da pozdravim njega i Filipa Adžića", kazao je Piperović.

Iz ODT Podgorica je zvanično saopšteno da je pred Osnovnim sudom u Podgorici podignuta optužnica protiv šest lica (V. M., M. M., D. J., V.E., P. M., N. M.), zbog krivičnog djela kriminalno udruživanje u sticaju sa krivičnim djelom teška krađa, a protiv jednog lica (K. B.) zbog krivičnog djela kriminalno udruživanje u sticaju sa krivičnim djelima teška krađa u saizvršilaštvu i falsifikovanje isprave.

Protiv M. V. je podignuta optužnica zbog krivičnog djela pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela.

"Protiv jednog lica (I.P.) donijeta je naredba o obustavi istrage zbog krivičnih djela kriminalno udruživanje u sticaju sa krivičnim djelom teška krađa i sprječavanje dokazivanja. Prilikom obijanja depoa Višeg suda u Podgorici protivpravno je oduzeto i prisvojeno jedanaest mobilnih telefona, kao i devetnaest komada vatrenog oružja, od čega jedanaest komada vatrenog oružja iz pravosnažno okončanih predmeta, dok su preostalih osam komada vatrenog oružja iz predmeta koji su i dalje u radu pred Višim sudom u Podgorici. Takođe, oduzeta je i prisvojena manja količina opojnih droga marihuana, heroin i kokain, iz tri pravosnažno okončana predmeta i dva predmeta koja su u i dalje u radu pred Višim sudom u Podgorici", navodi se u saopštenju.

Bonus video: