Nakon što je izgubio status svjedoka saradnika, Kulić optužen za šverc 60 kilograma kokaina

Optužnicom protiv Kulića obuhvaćen i Dejan Rovčanin, vezano za još jedno krivično djelo, ali tužilac nije naveo koje djelo je u pitanju

15057 pregleda 1 komentar(a)
Brod Jadran (arhiva), Foto: Siniša Luković
Brod Jadran (arhiva), Foto: Siniša Luković

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) predalo je juče optužnicu protiv Miloša Kulića, koji je izgubio status svjedoka saradnika u suđenju optuženima za šverc oko 60 kilograma kokaina na brodu „Jadran“.

To je danas, u nastavku suđenja u tom predmetu pred Višim sudom u Podgorici kazao državni tužilac Siniša Milić, upućen na rad u SDT.

Tužilac je kazao da je optužnicom protiv Kulića obuhvaćen i Dejan Rovčanin, vezano za još jedno krivično djelo, ali nije naveo koje djelo je u pitanju. On je ukazao da mogućnost spajanja tog postupka sa ovim, ukoliko ova optužnica gdje je prvooptuženi Kulić bude potvrđena.

Svjedok saradnik Miloš Kulić dao je iskaz pred Višim sudom u novembru prošle godine, koji je bio glavni svjedok tužilaštva. On je tada odustao od prethodne izjave koju je dao u istrazi Specijalnom tužilaštvu, kojom je označio učesnike u švercu kokaina.

U kratkom obraćanju sudu, Kulić je izjavio da je ranije izjavu dao u strahu i pod prijetnjom. Nije objašnjavao ko mu je prijetio.

Državna tužiteljka Jelena Protić u SDT-u predložila je da mu se ukine status svjedoka saradnika. Nakon toga sud je donio rješenje kojim je Kuliću ukinut status svjedoka saradnika.

Sudija Zoran Radović je odložio ročište glavnog pretresa, a naredno zakazao za 6. novembar. Suđenje je odloženo zbog nedolaska optuženog Radomira Osmajića.

U optužnici specijalnog tužioca se navodi da su za šverc oko 60 kilograma kokaina okrivljeni Vladimir M. Račić, koji je u bjekstvu, Dejan D. Rovčanin, Duško V. Radenović, Radomir R. Osmajić i Vojin M. Stupar. Prema navodima optužnice, u cilju realizacije kriminalnog plana, okrivljeni Duško Radenović zajedno sa Milošem Kulićem, stariji vodnik u Ratnoj mornarici Crne Gore, koji je rješenjem Višeg suda u Podgorici određen za svjedoka saradnika, su 17. aprila 2019., po prethodnom dogovoru, sa umišljajem podstreknuti na izvršenje krivičnog djela od okrivljenih Račića i Rovčanina. Okrivljeni Račić i Stupar su kao saizvršioci izvršili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojne droge u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja, dok je i Radenović počinio ista krivična djela. Okrivljeni Račić i Rovčanin su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a, stav 1, a okrivljeni Radenović, Osmajić i Stupar stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a, stav 2, krivičnog zakonika Crne Gore.

Bonus video: