Odloženo suđenje optuženima za ubistvo Vujovića, Lekić traži izuzeće Medenice

Advokat smatra da je rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici "svjesno iskazala veću dozu pristrasnosti na štetu okrivljenog"

8142 pregleda 5 komentar(a)
Lekić (arhiva), Foto: Boris Pejović
Lekić (arhiva), Foto: Boris Pejović

Advokat Damir Lekić danas je u Višem sudu u Podgorici, zatražio izuzeće rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepe Medenice, usljed čega je odloženo suđenje okrivljenima Draženu P. Vojvodiću i Novici G. Đikanoviću, optuženima za svirepo ubistvo Vidaka Vujovića.

Predsjednik vijeća, sudija Veljko Radovanović, danas je na ročištu glavnog pretresa obavijestio advokata Lekića da je Medenica kao neosnovan odbila njegov zahtjev za izuzeće od postupanja u ovom predmetu državne tužiteljke Ane Radović, koji je podnio 9. septembra, na prethodnom glavnom pretresu.

„Do danas, od strane rukovoditelje Višeg državnog tužilaštva, preporučeno posredstvom pošte, a kako se to inače otprema, nisam primio pisani otpravak tog rješenja. Kada mi je to saopšteno od strane suda, zamolio sam da mi dozvoli da kratko izvršim uvid u sadržinu tog rješenja, a što mi je od strane suda i omogućeno“, kazao je Lekić.

Dodaje da je odmah uočio da se radi o tipskom rješenju koje, kako smatra, ne zadrži nijedan valjan razlog da se odbije njegov predlog za izuzeće. "I to ne samo nijedan valjan razlog već uopšte nijedan razlog koji je rukovodio rukovoditeljku da odbije kao neosnovan ovaj zahtjev, već samo puko citiranje zakonskih odredbi bez upuštanja u suštinu stanja stvari koja je iznijeta u podnijetom zahtjevu".

Zatim je sudu podnio zahtjev za izuzeće rukovoditelje Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, kako je kazao, iz dva razloga.

„Prvi razlog je taj što se tako odnijela prema podnijetiom zahtjevu za izuzeće od kojeg instituta su zbog takvog postupanja tužilastva i sudovi nažalost napravili mrtvo slovo na papiru koji ne služi ničemu. Samo su napravili mehanizam za zastitu njihovih podređenih tužilaca i sudija dajući im na taj način podršku u nezakonitom postupanju i radu bez bilo kakve zadrške. Što nije suština ni svrha tog instituta već da se upotrebom njega otkloni i spriječi i najmanja sumnja u postojanje pristrasnosti na štetu okrivljenog kod postupajućih državnih tužilaca i sudija. Drugi razlog je taj što je rukovoditeljka kada je odlučivala o ovom podnijetom zahtjevu, a i ranije, imala prilike da se upozna sa sadržinom spisa predmeta kad je imala prilike da nesumnjivo uoči notornu činjenicu da se u istima nalaze dokazi koji nisu pribavljani u skladu sa zakonom. Nije, iako joj je to obaveza, preduzela nijednu radnju da se ovi dokazi koji su pravno nevaljani ne koriste u postupku, odnosno da se oni kao takvi izuzmu iz spisa predmeta na koji način je i sama dala potporu nezakonitom postupanju državnom tužiocu protiv kojeg je prije nje podnijeti zahtjev za izuzeće. Na ovaj način je svojim svjesnim nečinjenjem i nepostupanjem, te pružanjem neumoljive podrške podređenom državnom tužiocu, čiji rad je na osnovu zakona dužna da kontroliše, a u čijem radu se uočavaju veće nezakonitosti, i ona sama svjesno iskazala veću dozu pristrasnosti na štetu okrivljenog. Iz ovih razloga tražim njeno izuzeće“, kazao je Lekić u obrazloženju zahtjeva za izuzeće.

Optužnicom je predstavljeno da su okrivljeni 31. marta 2023. godine, u mjestu Šteke, u Podgorici, na podmukao i svirep način, ubili Vujović Vidaka, na način što su po prethodnom dogovoru, namamili oštećenog, u nenaseljeni dio naselja Šteke, na nepristupačno mjesto. Tako što je okrivljeni Vojvodić Dražen, koristeći njihovo poznanstvo od ranije, vozilom marke „VW Golf V, istog dovezao na lice mjesta, i kada je oštećeni izašao iz vozila, u pravcu istog, ispalio najmanje četiri projektila iz pištolja marke “CZ M57", od kojih su ga pogodila četiri projektila. I to tako što je između ispaljenih četiri projektila, oštećeni Vujović Vidak bio živ i okrivljenom govorio “nemoj", za koje vrijeme je trpio tešku patnju i teški bol, što okrivljeni Vojvodić nije učinio, već je nastavio da ispaljuje projektile u oštećenog. Za to vrijeme je okrivljeni Đikanović Novica bio na licu mjesta i sve posmatrao, nakon čega je okrivljeni Vojvodić ispalio projektil koji je oštećenom nanio smrtonosne povrede usljed kojih je kod istog nastupila smrt. Nakon toga je zajedno sa okrivljenim Đikanovićem, polio benzinom i zapalio beživotno tijelo oštećenog Vujović Vidaka, da bi potom zajedno napustili lice mjesta. Dana 12. 04. 2023.godine, okrivljeni Đikanović Novica, u svojoj porodičnoj kući, u mjestu Farmaci, u Podgorici, bez odobrenja nadležnog organa držao sedam komada pištoljske municije. Okrivljeni Vojvodić je učinio krivično djelo teško ubistvo iz člana 144 stav 1 tačka I u vezi člana 23 stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz člana 403 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, a okrivljeni Đikanović krivično djelo teško ubistvo iz člana 144 stav 1 tačka 1 u vezi člana 23 stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz člana 403 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Bonus video: