Odloženo suđenje optuženima za ubistvo Šarovića, Šilj nedostupan pravosudnim organima

Advokat Damir Lekić rekao da policija još uvijek nije dostavila podatak o tome gdje se Šilj nalazi, da li je napustio Crnu Goru, da bi se dalje moglo postupati u ovom sudskom predmetu

4490 pregleda 2 komentar(a)
Viši sud u Podgorici (ilustracija), Foto: Vrhovni sud
Viši sud u Podgorici (ilustracija), Foto: Vrhovni sud

Suđenje optuženima Nikoli Ivoviću i Dušanu Šilju, zbog ubistva Stefana Šarovića, odloženo je danas u Višem sudu u Podgorici. Naredni glavni pretres zakazan je za 21. oktobar.

Optuženi Šilj je nije došao na zakazano suđenje i nedostupan je pravosudnim organima.

Advokat Damir Lekić, branilac Dušana Šilja, kazao je da je okrivljeni i dalje nedostupan. Naveo je da policija još uvijek nije dostavila podatak o tome gdje se Šilj nalazi, da li je napustio Crnu Goru, da bi se dalje moglo postupati u ovom sudskom predmetu.

Predsjednica krivičnog vijeća, sudija Milena Matović, na suđenju u martu ove godine izdala je naredbu za prinudno dovođenje Šilja, jer se nije pojavio na zakazanom suđenju u Višem sudu u Podgorici. Nakon toga je na u aprilu, na predlog tužiteljke Ane Radović, sudija Matović izdala naredbu za raspisivanje potjernice protiv Šilja.

Viši sud u Podgorici je šestog novembra 2023. donio rješenje kojim je ukinuo pritvor Ivoviću i Šilju, i od tada se nalaze na slobodi. Sud je odredio mjere nadzora da ne napuštaju Herceg Novi.

U rješenju Višeg suda se navodi da se ukida pritvor prema okrivljenima Šilj S. Dušanu i Ivović M. Nikoli. Optuženi su da su izvršili krivično delo teško ubistvo iz člana 144 stav 1 tačka 1 KZ Crne Gore i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

“Na osnovu člana 166 stav 2 tačka 2 i 4 Zakonika o krivičnom postupku, prema okrivljenom Šilj Dušanu i Ivović Nikoli, sud je izrekao mjere nadzora. obaveza periodičnog javljanja Upravi policije - OB Herceg Novi, na način da se okrivljeni Šilj Dušan i Ivović Nikola, svakog 1. i 15. u mjesecu, javljaju ovlašćenom policijskom službeniku Odjeljenja za pojačani nadzor i pretrese”, navodi se u rješenju suda.

Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo 6. novembra 2020. godine optužnicu protiv optuženih Šilja i Ivovića. Prema odredbi člana 179 stav 1 ZКP, pritvor od podizanja optužnice do donošenja krivične presude može trajati najduže tri godine.

Prema navodima optužnice, okrivljeni Šilj i Ivović, optuženi za ubistvo Stefana Šarovića 6. juna 2019, oko 15.20 časova, kod vile "Akacija" u Đenovićima. Šilj se tereti da je zajedno sa Nikolom Ivovićem na podmukao način ubio Šarovića. Njima se na teret stavlja da su počinili krivična djela teško ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Nakon zajedničkog boravka sa Šarovićem u ugostiteljskom objektu „Kaskara”, iskoristili su njegovo povjerenje i prijateljstvo i predložili mu da ih prati. U optužnici je navedeno da su okrivljeni dolaskom u dvorište kompleksa “Akacija”, iz prethodno pripremljenog oružja, u Šarovića ispalili više hitaca, zatim su se motociklom uputili lokalnim putem i pobjegli.

Bonus video: