Podnijet optužni predlog protiv Peruničića, sumnjiče ga za zloupotrebu položaja

Bivši direktor ANB-a se tereti da je nezakonito i bez odobrenja suda izdavao usmene naloge za prisluškivanje

28356 pregleda 53 reakcija 37 komentar(a)
Peruničić, Foto: Savo Prelević
Peruničić, Foto: Savo Prelević

Specijalno državno tužilaštvo je, Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, danas podnijelo optužni predlog protiv okrivljenog bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Peruničića.

Specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić je saopštio da je to učinjeno zbog postojanja osnovane sumnje da je Peruničić počinio produženo krivično djelo - zloupotreba službenog položaja, za koje je propisana kazna zatvora do pet godina.

"Okrivljeni je optužen da je, u periodu od decembra 2019. do avgusta 2020. godine, u Podgorici, protivpravno iskorišćavao svoj službeni položaj i ovlašćenje direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, jer je, suprotno Zakonu o Agenciji za nacionalnu bezbjednost i bez odobrenja predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore ili sudije koji ga zamjenjuje, nepoznatim službenicima Agencije izdavao usmene naloge za primjenu nadzora nad elektronskim komunikacijama za brojeve telefona 50 fizičkih lica, jedne političke partije, više privrednih društava i jedne vjerske zajednice, koji su ih izvršavali i time teže povrijedili njihova prava na poštovanje privatnog i porodičnog života, garantovana Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Ustavom Crne Gore", saopštio je Radonjić.

Bonus video: