Koprivica: Vladi firma povezana s OKG ponudila preradu zaplijenjenih cigareta i njihov otkup

Koprivica je saopštio da je Vlada ovu ponudu "odbila i odmah procesuirala nadležnim pravosudnim organima"

25144 pregleda 20 komentar(a)
Momo Koprivica, Foto: Screenshot
Momo Koprivica, Foto: Screenshot

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju, Momo Koprivica, obavijestio je tužilaštvo o, kako je naveo, pokušaju nezakonite ponude koji je upućen Vladi "od strane firme povezanom s organizovanim kriminalnim grupama (OKG)", putem advokata stranog državljanina.

Ponuda je, navodi Koprivica, uključivala preradu zaplijenjenih cigareta i njihov otkup, uz obećanje finansijske koristi za državni budžet.

Koprivica je, saopšteno je iz Vlade, rekao da je Vlada ovu ponudu "odbila i odmah procesuirala nadležnim pravosudnim organima".

"Ovakve ponude su neprihvatljive jer su potpuno u suprotnosti sa zakonima naše države," rekao je Koprivica.

"Borba protiv korupcije i nezakonitih aktivnosti prioritet je 44. Vlade Crne Gore, i svima koji misle da mogu manipulisati državom poručujemo da ovo nije Vlada koja će im to dozvoliti", rekao je Koprivica.

On je naglasio da su svi slični prijedlozi, bez osnova u zakonima Crne Gore, unaprijed osuđeni na propast.

Pravni postupak je već pokrenut, saopšteno je iz Vlade, a dokazi su dostavljeni tužilaštvu, Agenciji za sprečavanje korupcije i nadležnim bezbjednosnim organima.

"Integritet i etičnost, kao i dužnost prema građanima, zahtijevaju odlučan odgovor na svaki pokušaj kršenja zakona,“ rekao je Koprivica.

Dodao je da ovakve aktivnosti krše zakon o akcizama, pravila intelektualne svojine, carinske i krivične propise, kao i antikorupcijske zakone.

Koprivica je naglasio da Vlada nema tolerancije prema kriminalnim pokušajima i da će svi dobiti odlučan odgovor.

Ovaj slučaj, navodi, pokazuje koliko su organizovane kriminalne grupe spremne da se bore za svoje interese, "naviknute na dosluhe i bezakonje iz ranijih vremena".

"Vlada ostaje dosljedna sprovođenju strategije beskompromisne borbe protiv korupcije, koja obuhvata ozbiljno tretiranje svih kriminalnih prijetnji", saopšteno je iz Vlade.

Koprivica je zaključio da ovakvi procesi, osim što imaju pravni ishod, služe i kao podsjetnik javnosti o važnosti prijavljivanja svakog djela povezanog sa korupcijom, jer je ona najveća prijetnja temeljnim principima prava i ekonomije svake zemlje.

Bonus video: