Đukanović u svojstvu svjedoka saslušan u SDT-u, govorio o pripremi atentata na njega

Bivši šef države “predočio svoja saznanja”, kazali “Vijestima” iz kancelarije Đukanovića

26157 pregleda 51 reakcija 15 komentar(a)
Informaciju navodno dobio od međunarodnih zvaničnika: Đukanović, Foto: Boris Pejović
Informaciju navodno dobio od međunarodnih zvaničnika: Đukanović, Foto: Boris Pejović

Bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u četvrtak je u Specijalnom državnom tužilaštvu, u svojstvu svjedoka, odgovarao na pitanja tužioca o svojim saznanjima da se na njega navodno priprema atentat.

Iz kancelarije bivšeg predsjednika Crne Gore potvrdili su “Vijestima” da je Đukanović pred specijalnim tužiocem pričao o svojim saznanjima.

“Dao je iskaz u svojstvu svjedoka na temu pripreme atentata na njega i predočio specijalnom tužiocu svoja saznanja”, kazali su iz kancelarije.

Đukanović je u prvoj polovini jula ove godine obavijestio crnogorske nadležne organe da je dobio informaciju da se na njega priprema atentat.

“Raniji predsjednik je dobio navedenu informaciju od određenih međunarodnih zvaničnika iz obavještajne zajednice i sa tom informacijom upoznao je državne organe”, odgovoreno je ljetos “Vijestima” iz Đukanovićeve kancelarije.

Izvor blizak Đukanoviću rekao je tada “Vijestima” da ga je visoki strani vojni zvaničnik sa Kosova obavijestio da organizovana kriminalna grupa iz jedne susjedne zemlje navodno planira da izvrši atentat zbog čega je on obavijestio nadležne o svojim saznanjima.

U prvim danima stigle su informacije iz Uprave policije, koja je tvrdila da nije upoznata sa ovim podatkom, te da ih o tome nije obavijestio ni bivši predsjednik Crne Gore, ali ni međunarodni zvaničnici iz obavještajne zajednice, kao ni Agencija za nacionalnu bezbjednost...

ANB je 13. jula popodne obavijestila Upravu policije da su dobili operativni podatak da se navodno sprema ubistvo bivšeg šefa države i Demokratske partije socijalista, a tu informaciju nabodno su dobili tri dana prije nego što su upoznali kolege u policiji.

Izvor “Vijesti” iz tajne službe tada je potvrdio da je Agencija sa partnerskim službama provjeravala i istraživala taj operativni podatak, te da zbog međunarodnih provjera nijesu odmah obavijestili Upravu policije da je moguće ugrožena bezbjednost Đukanoviću.

Sjedište ANB-a (ilustracija)
Sjedište ANB-a (ilustracija)foto: Boris Pejović

Đukanoviću je UP odmah pojačala policijsku zaštitu, koja mu je ljetos bila smanjena - UP jedno vrijeme nije preko dana čuvala stan bivšeg šefa države.

Zbog postupanja sektora bezbjednosti u ovom slučaju reagovao je Odbor za bezbjednost i odbranu Skupštine, koji je 29. jula ove godine saslušao direktora policije Zorana Brđanina i šefa ANB-a Borisa Milića. Brđanin je po okončanju saslušanja saopštio da “policija i Angencija za nacionalnu bezbjednost nisu napravili institucionalne propuste u odnosu na prijavu da se na bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića priprema atentat”.

Drugačiju sliku stekao je član Odbora Nikola Zirojević.

“Postoje još šumovi u komunikaciji između ANB-a i policije. Oni ne raspolažu informacijama o ugroženosti Đukanovića u ovom slučaju, sprovode provjere, ali nijesu informisani da postoji nešto sporno”, rekao je Zirojević.

Bivši predsjednik Albanije i lider Slobodarske partije Iljir Meta reagovao je ljetos nakon objave da se na Đukanovića navodno pripremalo ubistvo.

“Iza ovih planova stoje oni kojima je propao projekat državnog udara prije nekoliko godina, koji nisu uspjeli sa projektima promjene granica, oni koji nastoje da potkopaju evroatlantsku budućnost Crne Gore i regiona. Oni su ti koji su ubili bivšeg proevropskog premijera Srbije, pokojnog Zorana Đinđića”, napisao je Meta na Fejsbuku.

Raniji predsjednik je dobio navedenu informaciju od određenih međunarodnih zvaničnika iz obavještajne zajednice i sa tom informacijom upoznao je državne organe, odgovoreno je ljetos “Vijestima” iz Đukanovićeve kancelarije

Đukanović je u protekle tri decenije bio lider Demokratske partije socijalista, višestruki premijer i u dva navrata predsjednik Crne Gore.

DPS je izgubio vlast na izborima u avgustu 2020. godine, a tri godine kasnije Đukanović je izgubio na predsjedničkim izborima 2023. od Jakova Milatovića, nakon čega je i podnio ostavku u partiji.

Strane službe nijesu izvor informacije

U zajedničkom saopštenju Uprave policije i ANB-a od 1. avgusta navedeno je da “podaci dobijeni u okviru međunarodne saradnje ANB-a ukazuju da strane obavještajne službe, odnosno obavještajna zajednica, nijesu izvor informacije da se u odnosu na ranijeg predsjednika države priprema atentat”.

“Ni Uprava policije u okviru međunarodne operativne policijske saradnje nije dobila pomenutu informaciju, odnosno takva informacija nije dostavljena Upravi policije u okviru međunarodne operativne policijske saradnje. S tim u vezi, informacije da se prijeti bivšem predsjedniku Crne Gore nijesu tačne”, saopštili su Uprava policije i ANB.

Bonus video: