U Kartageni "palo" dvije tone droge: Namirisali kokain uprkos vosku

Droga putovala ka Evropi, a izvori Vijesti tvrde da tragovi vode do Balkanskog narko-kartela. Narko-kartel sa kokainom je spakovao i parafinski vosak, kako bi onemogućio pse tragače da otkriju pošiljku

10643 pregleda 1 komentar(a)
Policija pronašla drogu u kontejneru sa kafom, Foto: Nacionalna policija Kolumbije
Policija pronašla drogu u kontejneru sa kafom, Foto: Nacionalna policija Kolumbije

Više od 2,3 tone kokaina spremnog za evropsko tržište zaplijenjeno je u luci Kartagena, u akciji Nacionalne policije Kolumbije. Kontejner u kojem je pronađeno 2.386 kilograma kokaina nalazio se na brodu koji je dolazio iz grada Paita u Peruu, a krajnja destinacija mu je Španija, odnosno tamošnja luka u Barseloni.

Sagovornik Vijesti iz strane bezbjednosne službe kazao je da li je i ta pošiljka, kao i desetine tona kokaina zaplijenjenih u prethodnik nekoliko mjeseci, povezana sa balkanskim narko-kartelom.

“U ovoj operaciji za sada niko nije uhapšen, međutim, postoje određeni operativni podaci koji bi mogli rezultirati procesuiranjem odgovornih za krijumčarenje gotovo 2,4 tone kokaina”, kazao je isti izvor.

Zaplijena kokaina u luci Kartagena
Zaplijena kokaina u luci Kartagenafoto: Nacionalna Policija Kolumbije

Droga je bila sakrivena u kontejneru sa kafom, a narko-kartel sa kokainom je spakovao i parafinski vosak, kako bi onemogućio pse tragače da otkriju pošiljku.

Prema saznanjima Vijesti kokain je bio upakovan u 63 crne cerade, sa crvenim prugama, u kojima je sakriveno 2.390 “kocki” kokaina. Među tim “kockama” u četiri je pronađen parafinski vosak.

“Sa kojim su pokušali da izbjegnu da psi tragači nanjuše kokain, ali bezuspješno”, rečeno je Vijestima.

Objašnjavaju da su i džakovi kafe, takođe zbog jakog mirisa, skupa sa parafinom, otežavali psima ulazak u trag.

“Međutim, informacije dobijene od partnerske službe iz Francuske bile su precizne i pomogle su u sprečavanju isporuke droge u špansku luku. Način na koji djeluju narko-karteli, uprkos udarcima koje im zadajemo, jasno pokazuje da u luci Barselona i dalje imaju saradnike spremne da preuzmu pošiljke koje stižu iz Južne Amerike”, kazao je sagovornik Vijesti.

Prema istim informacijama, akcija u kojoj je zaplijenjeno 2.386 kilograma kokaina, izvedena je uz podršku francuske carinske obavještajne službe.

Kokain u goveđoj koži

Nekoliko dana prije nego je u luci Kartagena zaplijenjena vrijedna pošiljka kokaina, Nacionalna policija Kolumbije u luci Buenaventura pronašla je i oduzela nešto manje od tonu te sastojka te droge, odnosno 962 kilograma.

Tom količinom bila je impregnirana goveđa koža, a pošiljka je trebalo da stigne u luku Roterdam u Holandiji.

Iz Kolumbijske policije objašnjavaju da bi pošiljka goveđe kože impregnirane važnim sastojkom droge išla u laboratoriju, gdje bi “kuvari” iz Južne Amerike bili zaduženi za ekstrakciju supstance i naknadnu proizvodnju kokaina, i to nakon miješanja sa prekursorima...

Psi tragači otkrili kokain u goveđoj koži
Psi tragači otkrili kokain u goveđoj kožifoto: Nacionalna Policija Kolumbije

I ta pošiljka otkrivena je zahvaljujući psima obučenim za otkrivanje droge.

Sredinom septembra regruti balkanskog narko-kartela iz Južne Amerike “upakovali” su manju količinu kokaina na plovilo koje je iz Brazila u Evropu prevozilo živu stoku. Vijesti su tada objavile da su njihovi regruti iz Južne Amerike, na brod na kom su bili volovi, drogu ubacili u luci Vila do Conde, u brazilskoj državi Para, koja je smještena na obalama rijeke Amazon.

Vijesti su tada objavile da je brod koji je prevozio žive volove stigao iz Evrope u luku na sjeveru Brazila i čekao je ukrcaj i povratak u Evropu.

“Dan kasnije krenula je provjera broda, a u akciji izvedenoj 13. septembra Federalna policija Brazila zaplijenila je 39 kilograma kokaina. Akcija je sprovedena u saradnji s brazilskom mornaricom i Federalnom upravom prihoda. Za sada nije bilo hapšenja, ali otvorena je policijska istraga kako bi se utvrdilo porijeklo i odredište droge i identifikovali odgovorni, ali i otkrilo da li je količina koja je zaplijenjena bila samo dio većeg tovara koji su krijumčari trebalo da sakriju na brod”, kazao je tada sagovornik Vijesti iz strane bezbjednosne službe.

Bonus video: