Narko-klanovi sa područja bivše Jugoslavije na radaru stranih službi

Strane bezbjednosne službe na teritoriji Barselone detektovale 14 članova narko-klanova sa područja eks YU

10437 pregleda 0 komentar(a)
Policija pronašla drogu u kontejneru sa kafom, Foto: Nacionalna policija Kolumbije
Policija pronašla drogu u kontejneru sa kafom, Foto: Nacionalna policija Kolumbije

Strane bezbjednosne službe na teritoriji Barselone detektovale su 14 pripadnika narko-klanova sa područja bivše Jugoslavije i utvrđuju da li je neko od njih bio zadužen da preuzme posljednju pošiljku od 2,3 tone kokaina, koja je zaplijenjena u luci Kartagena.

To je za “Vijesti” kazao izvor iz strane bezbjednosne službe, pojasnivši da su ti saradnici više narko-klanova godinama povezani sa švercom kokaina.

“Zaduženi su upravo za prihvat droge”, kazao je sagovorik “Vijesti”.

Kokain spreman za evropsko tržište prije nekoliko dana u luci Kartagena pronašli su i zaplijenili službenici Nacionalne policije Kolumbije.

Kontejner u kojem je pronađeno 2.386 kilograma te droge nalazio se na brodu koji je dolazio iz grada Paita u Peruu, a krajnja destinacija mu je bila Španija, odnosno tamošnja luka u Barseloni.

Sagovornik lista iz strane bezbjednosne službe i tada je kazao da ispituju je li i ta pošiljka, kao i desetine tona kokaina zaplijenjenih u prethodnik nekoliko mjeseci, povezana sa balkanskim narko-kartelom.

“Pošiljka je praćena od kada je kokain stavlje u kontejner. Šema je ista kao i u brojnim slučajevima do sada - kontejner za linijski brod sa unaprijed utvrđenim redom vožnje i lukama. Utvrđujemo da li je u šverc umješan bilo koji član posade broda koji je trebalo da doveze kontejner do Barselone i da je, eventualno, odbaci na otvorenom moru gdje bi je preuzeo neko od onih koje smo detektovali u Barseloni”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Istakao je da je u pitanju “grupna” pošiljka.

“Za više kriminalnih grupa koje sarađuju, a to se vidi i po oznakama na pakovanjima kokaina”, kazao je isti izvor.

Zapijenjena droga bila je sakrivena u kontejneru sa kafom, a narko-kartel sa kokainom je spakovao i parafinski vosak, kako bi onemogućio pse tragače da otkriju pošiljku.

Bonus video: