Sad ste pravi komandosi: Zvicer darivao Zorana Lazovića i Ranka Ubovića dodacima za pištolje

"Ti, otac i Tigar imate nešto od mene. Hoćeš li se spustiti po to?", pitao je šef kavčana policajca krajem januara 2021. godine

42455 pregleda 96 reakcija 21 komentar(a)
Lazović odmah probao paše li nastavak za njegov pištolj, Foto: Skaj/Vijesti
Lazović odmah probao paše li nastavak za njegov pištolj, Foto: Skaj/Vijesti

Ovo je pravo kad ideš u akciju - napisao je šef zločinačkog kavačkog klana Radoje Zvicer krajem januara 2021. godine tadašnjem policajcu Petru Lazoviću nakon što mu je uručio poklone - kućište koje omogućava da standardni pištolj bude montiran u njega, pretvarajući ga u karabinsku platformu sa mogućnošću dodavanja taktičkih dodataka kao što su optički nišani, svjetla i prednje ručke.

Ta kućišta poklonio je Lazoviću, njegovom ocu i tadašnjem pomoćniku direktora Uprave policije Zoranu Lazoviću i prijatelju starijeg Lazovića, Ranku Uboviću, kojeg oslovljava sa Tigar.

Iz poruka razmjenjenih preko kriptovane Skaj aplikacije proizilazi da im je poklonio RONI (Reinforced Optics and Navigation Interface) kućište za “glock”.

Nakon prepiske o pojedinim saradnicima tog kriminalnog klana, Kotoranin policajcu 29. januara te godine piše:

“Super ti, otac i Tigar, imate nešto od mene. Hoćeš li se spustiti po to?”, pitao je on Lazovića preko nekada zaštićene Skaj aplikacije.

Ekspresno mu stiže odgovor od policajca, koji šefa klana zove na kačamak:

“Oću brate, čuš, šta god. Hoćemo li negdje da se dogovorimo i odemo do ŽB, tamo je top, ili negdje kačamak?”

Zvicer mu te noći piše da može kad hoće, ali i upozorava: “...Samo da vodimo računa, najviše zbog tebe”.

Zvicer ih častio nastavke
Zvicer ih častio nastavkefoto: Skaj/Vijesti

U to vrijeme neformalni vođa policijskog Tima za posebnu operativnu podršku, koji je djelovao u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, međutim, Zviceru objašnjava da ga to ne brine previše.

“...Brate, mene puca ku*ac za mene, vjeruj mi, meni sad i cijeli život zbog tate... Meni je bio merak vas da upoznam, da te doživi kako sam ja želio, lično da se potvrde moje procjene, a za tebe koje sam njemu, ostalo me briga. A oćemo, pazićemo, naći ćemo načine”, šalje mu on.

"Povratimo državu, posle sve lakše"

Šef kavačkog klana, odbjegli Radoje Zvicer, upozorava ga da moraju biti pametni i poručuje - “Ima još borbe koliko hoćeš”, nakon čega policajac odgovara:

“Znam, zato moramo da se čuvamo, povratimo državu, posle sve lakše”.

Zvicer ga dan kasnije ponovo pita kada će doći za darove.

“Sad si pravi komandos”, šalje mu prije Kotoranin uz fotografiju RONI dodatka za “glock”.

Poručuje mu i da ocu i Uboviću prenese da im je to on poslao.

“Ne treba, eto meni jedan, Poručniku jedan, kralj nosi HK, a Tigrovi momci CZ. A ja imam ovaj službeni Glock”, odgovorio mu je Lazović.

Išao kod Zvicera za poklone: Lazović
Išao kod Zvicera za poklone: Lazovićfoto: Boris Pejović

Nadimak Zli Poručnik na nekada zaštićenoj aplikaciji koristio je odbjegli policajac Ljubo Milović, a mlađi Lazović nadimkom kralj oslovljava svog oca, Zorana Lazovića.

Kotoranin objašnjava policajcu da je tri dodatka namjenio za njega, oca mu i Ubovića i poručuje:

“Pa im ti objasni da je to za komandose. Ovo je pravo kad ideš u akciju”.

“Ovo je top, nema šta”, konstatuje Lazović junior.

Iz prepiske proizilazi da je policajac u Kotor otišao posljednjeg dana janura 2021. godine.

Tog dana on se porukom javlja Zviceru i pita ga kakav je sa obavezama, i hoće li da tada dođe, a nakon što dobija odgovor piše:

“Spuštam se niz Brajiće”...

Šefu zločinačkog kavačkog klana javio se i kada je prošao Jaz, nakon čega ga je ovaj pitao kojim automobilom dolazi i dobio odgovor:

“A6 crni”.

Radoje Zvicer
Radoje Zvicerfoto: Skaj/Vijesti

Čim je krenuo nazad ka Podgorici, Lazović iz automobila šalje fotografiju da je sklopio pištolj i dodatak, a onda predlaže Zviceru da jedan ipak odnese Miloviću.

“Brate, da kažem Poručniku da si poslao jedan za njega, kralju ću da dam od tebe, pa ću ja uzet kralju, a moj dam Poručniku, kažem da si po meni poslao... Jer neće koristiti, ja ću mu ga uzet, a moj da dam Poručniku”, piše Lazović.

Zvicer negoduje i šalje Lazoviću da će on Milovću dati nešto drugo:

“Ne, brate, daću ja njemu nešto drugo. Nije blinda, ali hoću nešto da im poklonim. Pošto im to daš od mene, čini što hoćeš”, poručuje on.

Policajac, ipak, insistira da će jedan dodatak dati Miloviću: “I reći da si poslao po meni, jer voli on to”.

“Može brate. Samo za samoodbranu neka koriste”, napisao mu je Zvicer.

“Bruka ako puste da im tako priđu”, poručuje policajac.

Dan kasnije on šefa kavčana izvještava da je Poručniku dao “ono za Glock”, ali i da je njemu stigla puška:

“Stigla mi ona puška što si mi kupio auspuh za nju, pa došao sam na carinu da je uzmem”...

Optužbe

Protiv Petra Lazovića i Zvicera vodi se više krivičnih postupaka u kojima ih Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti za izvršenje najtežih krivičnih djela, a dominantan posao odnosio se na šverc kokaina.

Zoran Lazović uhapšen je 14. aprila 2024. godine, skupa sa nekadašnjim glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem.

Tužioci tvrde da su njih dvojica samo formalno preduzimali akcije protiv vođa kavačkog klana, krili su međunarodne podatke o šefu te kriminalne organizacije Zviceru i čuvali ga od hapšenja, a onda i obmanjivali javnost izjavama da Petar Lazović nije član te zločinačke grupe, već tajni agent na zadatku i da su krivični postupci protiv njega pokrenuti u cilju destabilizacije Crne Gore.

Petar Lazović uhapšen je u julu 2022. godine, a obuhvaćen je u više predmeta Specijalnog državnog tužilaštva.

Transkripti sa nekad zaštićene Skaj aplikacije koje je crnogorskim istražiteljima dostavio Europol, pokazuju da je službu podredio kavačkom klanu, a šefu te organizovane kriminalne grupe hvalio se kako muči uhapšene, za koje su pretpostavljali da su pripadnici organizovane kriminalne grupe škaljarski klan i od njih iznuđuje iskaze.

Poruke pokazuju i da je izvršavao Zvicerove naloge - tukao škaljarce, hapsio ih, otimao, ali i da ga je obavještavao o kaznama o kojima se, navodno, dogovaraju sa SDT-om.

Iste prepiske međutim pokazuju da je nekada i “na svoju ruku” mučio i pripadnike kavačkog klana, zbog čega ga je oštro kritikovao tadašnji kolega, sada optuženi Ljubo Milović.

Zvicer i Milović su u bjekstvu.

RONI za bolju preciznost

Prema dostupnim podacima Reinforced Optics and Navigation Interface - RONI je kućište koje omogućava da standardni pištolj bude montiran u njega, pretvarajući ga u karabinsku platformu sa mogućnošću dodavanja taktičkih dodataka kao što su optički nišani, svjetla i prednje ručke.

To kućište pruža dodatnu stabilnost, preciznost i kontrolu nad oružjem prilikom pucanja.

RONI ima više funkcionalnih dodataka kao što su taktička ručka, nosač za optički nišan ili druge dodatke, kao i teleskopski kundak.

Sa tim dodatkom pištolj postaje efikasniji na većim daljinama, jer omogućava čvršći oslonac i bolju kontrolu trzaja, čineći ga sličnim malom automatu ili karabinu.

Glavna svrha RONI sistema je povećanje efikasnosti standardnog pištolja u taktičkim situacijama, posebno u scenarijima bliske borbe (CQB) ili kada je potrebna veća preciznost na srednjim udaljenostima. Koriste ga vojni, policijski i specijalni timovi.

Bonus video: