Viši sud u Podgorici blokirao Katnićevu imovinu

Katnić i nekadašnji pomoćnik direktora policije za borbu protiv kriminala Zoran Lazović uhapšeni su 14. aprila zbog navodnog pomaganja pripadnicima kavačkog kriminalnog klana

9027 pregleda 99 reakcija 17 komentar(a)
Jedno od ranijih privođenja Katnića, Foto: Boris Pejović
Jedno od ranijih privođenja Katnića, Foto: Boris Pejović

Viši sud u Podgorici blokirao je imovinu bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

To je "Vijestima" potvrdila samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici Marija Raković.

“Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Goran Šćepanović donio je privremenu mjeru kojom je blokirana imovina Milivoja Katnića, bivšeg glavnog specijalnog tužioca”, saopštila je ona.

Katnić i nekadašnji pomoćnik direktora policije za borbu protiv kriminala Zoran Lazović uhapšeni su 14. aprila zbog navodnog pomaganja pripadnicima kavačkog kriminalnog klana.

U spisima SDT-a konstatuje se da su bivši bezbjednjak i nekadašnji tužilac samo formalno preduzimali akcije ekipe kojom rukovodi Radoje Zvicer.

Objašnjava se da je Katnić znao šifre pod kojima vođe te zločinačke organizacije pišu na Skaj aplikaciji, ali da nije preduzeo ništa da ih procesuira.

Naprotiv, navodi se, on se saglasio sa stavom svog tada podređenog tužioca Saše Čađenovića da ne pokreće postupak protiv jednog od kavčana Duška Roganovića, čime je pomogao i Zviceru, Milanu Vujotiću, Draganu Kneževiću, Radoju Živkoviću i drugima.

U dokumentima piše i da je Katnić obmanjivao javnost da su optuženi kriminalci iz Beograda Veljko Belivuk i Marko Miljković u Crnu Goru ušli na zahtjev Republike Srbije i da se prema njima konstantno preduzimaju mjere i radnje, dok je Lazović tim članovima kavačkog klana omogućio da nesmetano pređu granicu, na zahtjev Zvicera.

Belivuk i Miljković bili su na crnoj listi crnogorskih bezbjednosnih službi, a onda je s njihovih imena skinuta zabrana.

Katnić je krajem juna saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo - "ratni zločin protiv civilnog stanovništva" na području Cavtata tokom 1992. godine.

Bonus video: