Lekić: Zabrinjava postupanje Markovića

VDT odbacio zahtjeve odbrane da Novović, Radonjić i Vukotić ne postupaju u predmetu protiv Medenice

5230 pregleda 2 komentar(a)
Pokušava li VDT da stvori novu praksu: Lekić, Foto: BORIS PEJOVIC
Pokušava li VDT da stvori novu praksu: Lekić, Foto: BORIS PEJOVIC

Vrhovni državni tužilac Milorad Marković odbacio je zahtjev advokata Damira Lekića, branioca Marka i Bojana Popovića, za izuzeće glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića u predmetu protiv Vesne Medenice i drugih. Takođe, odbijeni su i zahtjevi advokata Miloša Vuksanovića, branioca Marka Vučinića, te Miroja Jovanovića, branioca Marjana Bevenje, za izuzeće specijalnih tužilaca Vukasa Radonjića i Jovana Vukotića.

Advokati su zahtjeve podnijeli na ročištu 19. septembra 2024, tvrdeći da tužioci ugrožavaju prava svih optuženih, uključujući Vučinića i Raičevića.

Marković je obrazložio da Novović nije postupao u tom predmetu, a da su Radonjić i Vukotić radili u skladu sa zakonom.

“Te da ne postoji nijedan razlog za njihovo izuzeće”, piše u obrazloženju.

Lekić je osporio odluku tvrdeći da je izuzeće tužilaca moguće ako postoji sumnja u njihovu nepristrasnost:

“Izuzeće rukovodioca državnog tužilaštva u ovom slučaju glavnog specijalnog tužioca može da se zahtijeva ukoliko bi jedna od stranaka istakla da postoji sumnja u njegovu nepristrasnost imajući u na umu njegov odnos na državnim tužiocem o čijem zahtjevu za izuzeće treba da odluči ili njegov odnos sa nekom od stranaka i slično”, kazao je Lekić Vijestima.

“Zaista čudi i zabrinjava postupanje vrhovnog državnog tužioca u navedenoj odluci, budući da se ni sam glavni specijalni tužilac u svom pisanom izjašnjenju istaknutom u tom rješenju nije pozvao na ovu okolnost da on ne postupa u tom predmetu. Iako bi, da je to zakonito i da ima logike i rezona, sigurno učinio, već se izjasnio na potpuno drugačiji način”, dodao je on.

Lekić je pitao i da li VDT “pokušava da stvori neku novu praksu” ili je “nešto u potpunosti drugo posrijedi”.

Bonus video: