Krivične prijave protiv tri osobe zbog sumnje da su utajili 260 hiljada eura

Krivična prijava podnijeta je protiv firmi "Trotters it" i “Montenegro bikers apartments", i ovlašćenih lica Svetlane i Slavka Darmanovića i V.B.

6734 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Krivična prijava podnijeta je protiv firmi “TROTTERS IT” d.o.o. Podgorica i “Montenegro bikers apartments” d.o.o. Danilovgrad i ovlašćenih lica u tim pravnim licima, S.D. S.D. i V.B., zbog sumnje da su utajili 260.246 eura.

Krivična prijava rezultat je, kazali su iz Uprave policije, višemjesečne akcije službenika Sektora za borbu protiv kriminala – Odsjeka za borbu protiv korupcije, ekonomskog kriminala i sprovođenja finananijskih i Sektora za finansijsko obavještajne poslove, a u saradnji službenicima Poreske uprave.

S.D. V.B. i S.D. se na teret stavlja krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

"Oni su, kako se sumnja, po osnovu neprikazanog PDV-a, kao i poreza na lična primanja i poreza na dobit, ukupno utajili novčani iznos od 260.246 eura, a na štetu budžeta Crne Gore", rečeno je iz policije.

Tokom višemjesečnih aktivnosti utvrđeno je da su S.D. kao osnivač i ovlašćeni zastupnik i V.B. kao lice ovlašćeno za podnošenje finansijskih izvještaja u firmi “TROTTERS IT” d.o.o. počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret, tako što su tokom 2021., 2022. i 2023. godine po osnovu neosnovanog prikazivanja 11 ulaznih faktura u ukupnom iznosu od 226.450 eura, a koje nisu nastale u svrhu poslovanja, netačnog iskazivanja stvarno ostvarenog prometa odnosno umanjivanja istog kao i podizanja gotovine sa računa navedenog pravnog lica u ukupnom iznosu od 529.440 eura bez adekvatne poslovne dokumentacije, čime su uvećali troškove i umanjili stvarne prihode, odnosno osnovicu za obračun poreza na dobit pravnih lica.

"Nadalje su, S.D. (50) kao osnivač i ovlašćeni zastupnik, S.D. (45) kao ovlašćeno lice na kartonu deponovanih potpisa i kao stvarni vlasnik društva, kao i V.B. (47) ovlašćeno lice za podnošenje finansijskih izvještaja u pravnom licu “Montenegro bikers apartments” d.o.o., počinili krivična djela na način što su kontinuirano tokom 2019., 2020., 2021. i 2022. godine, postupajući u ime i za račun prijavljenog pravnog lica, po osnovu netačnog iskazivanja stvarno ostvarenog prometa, odnosno umanjivanja istog, kao i podizanja gotovine sa računa navedenog pravnog lica u ukupnom iznosu od 227.830 eura, bez adekvatne poslovne dokumentacije, čime su uvećali troškove i umanjili stvarne prihode, odnosno osnovicu za obračun poreza na dobit pravnih lica", rekli su iz policije.

Poručuju da službenici Sektora za borbu protiv kriminala nastavljaju intenzivne aktivnosti na suzbijanju svih oblika kriminaliteta i procesuiranju svih lica koji svojim privrednim poslovanjem nanose štetu finansijskom sistemu Crne Gore.

Bonus video: